Du bruker en gammel nettleser. For å kunne bruke all funksjonalitet i nettsidene må du bytte til en nyere og oppdatert nettleser. Se oversikt over støttede nettlesere.

Stortinget.no

logo
Hopp til innholdet
Til forsiden

Stortinget - Møte onsdag den 17. november 2004 kl. 10

Dato:
President: Inge Lønning
Tilbake til spørretimen

Spørsmål 1

Signe Øye (A) [11:10:20]: Jeg vil få lov til å stille følgende spørsmål til landbruks- og matministeren:

«Ved utarbeiding av Regionale miljøprogram for Haldenvassdraget har næringsorganisasjonene kommet med forslag om å innføre totalforbud mot høstpløying, med visse unntak og betingelser. Dagens forskrift for produksjonstillegg i jordbruket oppfattes ikke å gi tilstrekkelig hjemmel for å kunne innføre et generelt forbud mot høstpløying.

Mener statsråden at dagens regelverk er smidig nok til at det kan vedtas regionale bestemmelser for å redusere høstpløying ut fra resipientens tåleevne, og ut fra kulturlandskapshensyn?»

Statsråd Lars Sponheim [11:11:06]: Høstpløying kan i utgangspunktet reguleres ved forskrift i medhold av forurensningsloven § 9, jf. § 8. Miljøverndepartementet har så langt ikke gitt forskrift om dette. Eventuell regulering av høstpløying må derfor skje gjennom annet regelverk.

Forskrift om produksjonstilskudd, fastsatt i medhold av jordloven, gir en alternativ måte å regulere dette på. Imidlertid har det, som representanten Øye peker på, vært stilt spørsmål ved om denne forskriften gir tilstrekkelig hjemmel for et generelt forbud mot høstpløying.

Landbruks- og matdepartementet arbeider med å revidere forskriften, slik at det ikke skal være tvil om tolkningen og rekkevidden av den. I forbindelse med denne revisjonen legger departementet opp til at fylkesmannen ved forskrift skal kunne sette vilkår om at det ikke høstpløyes. En slik ordning vil imøtekomme behovet for smidighet og regional tilnærming. Jeg tar sikte på at denne forskriftsendringen skal være på plass før virkemidlene knyttet til regionale miljøprogram iverksettes i 2005.

Jeg vil imidlertid presisere at forskriften om produksjonstilskudd bare regulerer hvem som oppfyller kravene for å få produksjonstilskudd. Forskriften vil slik sett ikke hjemle et generelt forbud på samme måte som forurensningsloven.

Et vilkår om forbud mot høstpløying i produksjonstilskuddsforskriften vil for øvrig være en del av et større opplegg der økonomisk premiering av ønsket atferd og informasjon og veiledning også ligger inne. Samlet sett mener jeg at dette opplegget vil sikre nødvendige miljøhensyn og et lokalt handlingsrom i forhold til de utfordringene en står overfor. Jeg vil videre understreke at omfanget av den økonomiske premieringen av endret jordarbeiding må finansieres innenfor den bevilgningsramme som Østfold og Akershus får tildelt for regionale miljøprogram i 2005.

Jørgen Kosmo hadde her overtatt presidentplassen.

Signe Øye (A) [11:12:55]: Jeg takker statsråden for svaret. Det er godt å høre at det er noe som skjer i denne saken, for Haldenvassdraget er veldig sterkt forurenset, og det er store behov for tiltak.

Derfor vil jeg berømme samtlige bondelagsledere langs vassdraget som går veldig langt og lenger enn forskriftene i å kreve at det ikke tillates høstpløying. Det er faktisk slik at 65 pst. av arealene langs vassdraget er i klasse 2, og i dag kommer ikke klasse 2 inn under disse forskriftene. Det mener også fylkesmennene i begge disse fylkene, Østfold og Akershus. Er statsråden enig i det?

Når statsråden nå skal revidere forskriftene, mener statsråden at miljøhensyn i denne sammenheng ikke bare skal gjelde forurensning, men også kulturlandskap?

Statsråd Lars Sponheim [11:13:56]: La meg først si at jeg deler representantens syn at det er flott at bønder langs vassdraget ut fra egen motivasjon tar vare på vassdraget sitt selv om det ikke er hjemlet i et lovverk. Det er lov å gjøre fornuftige ting uten at storting og regjering løfter fingeren og pålegger det. Det er bra, og det viser at det tas ansvar.

Når det gjelder den endringen i regelverket som innebærer at en kan sette krav til produksjonstilskuddet for høstpløying der hvor det er avrenning, er den viktig fordi det er så åpenbart at en må unngå disse forurensningskildene. Om en bør utvide og sette løsere vilkår med hensyn til kulturlandskap fordi man synes det er penere med upløyd mark gjennom vinteren fram til våren, er nok et spørsmål hvor jeg vil tenke meg veldig nøye om. Det ville innebære rådighetsinnskrenking hos næringsdrivende. Om det kan forsvares av at det kanskje er noen subjektive syn på hva som er god estetikk i kulturlandskap, pløyd mark eller ikke, er nok et spørsmål jeg vil vurdere nærmere. Men forurensning må vi gripe direkte inn i.

Signe Øye (A) [11:15:08]: Jeg takker igjen statsråden for svaret.

Jeg vil presisere at på grunn av mangel på midler i de regionale miljøprogrammene og manglende hjemler til å legge restriksjoner på høstpløying vil vi altså få et lavere ambisjonsnivå i miljøkampen om et renere vassdrag enn det som er ønskelig.

Når bondelagslederne nå er villige til å pålegge næringen sin så strenge restriksjoner, er det fordi de ønsker at Haldenvassdraget skal bli et prøveprosjekt og et utstillingsvindu for resten av landet. Da mener i hvert fall jeg at det vil være synd om det skal stå på noen kroner i støtte. Derfor vil jeg spørre statsråden: Vil statsråden sørge for at miljøprosjektet ikke blir stoppet på grunn av mangel på penger?

Statsråd Lars Sponheim [11:16:02]: Nå er det slik at det å stole på lokaldemokratiet og at beslutningene blir tatt nærmere dem de berører, er nytt. Det er et helt nytt regime på dette området som innføres fra neste år for alle fylker. Dette er i samsvar med det jeg og Venstre står for politisk, så vi er veldig glad for at vi kan gjøre dette. De som har skoen på, vet hvor den trykker, og man kan lage skreddersøm for sine miljøutfordringer. Det er betydelige midler som må overføres til regioner og kommuner – i sum grovt sett en halv milliard kroner når dette er gjennomført.

Så er det slik at man alltid vil ønske seg mer, men dette handler om prioritering og å ta tak i de viktigste miljøutfordringene. Det er viktig at Østfold, Halden kommune og kommunene langs vassdraget, evner å prioritere dette som det viktigste.

Jeg deler spørrerens oppfatning at dette er et fantastisk vassdrag. Jeg er selv vokst opp i Halden og har mange ganger padlet Haldenvassdraget i kano. Så jeg håper at man velger å prioritere dette, og at bøndene langs vassdraget tar vare på det.

: