Stortinget - Møte torsdag den 11. november 2004 kl. 10
Dato:
President: Inge Lønning
President: Inge Lønning
Dagsorden
Formalia
Sak nr. 1
Interpellasjon fra representanten Karita Bekkemellem Orheim til justisministeren:
«Kriminalpolitisentralen har konkludert med at det eksisterer et organisert prostitusjonsmiljø i Norge, og at kjønnshandelen i noen grad kan knyttes til kriminelle nettverk. I tillegg utgjør utenlandske prostituerte en vesentlig del av antallet prostituerte på landsbasis. Regjeringen har uttalt at de vurderer å kriminalisere kjøp av seksuelle tjenester, og har satt ned en arbeidsgruppe relatert til dette. Det er viktig å diskutere hvordan vi på best mulig måte kan hjelpe kvinner som ønsker å komme ut av prostitusjon. Tilbakemeldinger fra prostitusjonsmiljøer forteller om mangel på likebehandling i offentlige etater, og om deres behov for i større grad å få mulighet til å starte et nytt liv.
Hva vil statsråden gjøre for å sikre at de som vil, får mulighet til å komme seg ut av prostitusjon?»Sak nr. 2
Interpellasjon fra representanten Inga Marte Thorkildsen til justisministeren:
«Bare fem politidistrikter har familievoldskoordinator på full tid, snart to år etter at ordningen ble iverksatt av Justisdepartementet. Dette kan umulig være en situasjon justisministeren er tilfreds med, særlig ikke siden satsing mot familievold skulle være et av denne Regjeringens flaggskip. Vold i hjemmet har vært ansett som en privatsak i årevis, men familievoldskoordinatorordningen skulle vise at politiet tar denne volden alvorlig. Derfor er det uakseptabelt at så få politidistrikter har prioritert dette arbeidet i form av fulltidsstillinger. Mange familievoldskoordinatorer opplever at de ikke strekker til, og det kommer stadig tilbakemeldinger fra voldsutsatte som føler seg svikta fordi de var forespeilet endringer som aldri kom. Kvinnevoldsutvalget har foreslått fullfinansiering av ordningen gjennom øremerkede stillinger.
Vil statsråden følge denne anbefalingen?»Sak nr. 3
Interpellasjon fra representanten Trine Skei Grande til justisministeren:
«Rundt 2 000 fanger i norske fengsler er foreldre. Enkelte betegner disse fangenes barn som «den glemte gruppen» innenfor norsk kriminalomsorg. Mange barn rammes av å ha foreldre i fengsel. Mange mister kontakten. Det går ut over barna, så vel som den innsattes rehabilitering. I en av de åpne anstaltene, Kroksrud fengsel, er det av ildsjeler blant de ansatte etablert en «Pappagruppe» blant innsatte fedre. Hver tredje lørdag kan innsatte og barna deres tilbringe en lørdag sammen. I tillegg er det samtalegrupper annenhver uke i fengselet. Utgangspunktet er barnas behov for kontakt med sine fedre på egne premisser.
Vil statsråden bidra til at slike foreldregrupper blir etablert som en del av kriminalomsorgen?»Sak nr. 4
Interpellasjon fra representanten Trine Skei Grande til helse- og omsorgsministeren:
«Erfaringene med bioteknologiloven og biobankloven skal evalueres av Nylenna-utvalget. Ett aspekt ønsker jeg å ta opp allerede. Biobanklovens samtykkeregel praktiseres nå slik at den synes å hemme forskningen uten at personvernhensyn krever det. Det vil også kunne være belastende for pasienter å bli avkrevd samtykke for hvert eneste delprosjekt, gjerne på grunnlag av komplisert medisinskfaglig terminologi. En tungvint praktisering kan bli svært byråkratiserende for forskerne, og vil i verste fall utsette eller uten god grunn forhindre viktige prosjekter.
Vil statsråden ta initiativ til å tolke samtykkeregelen slik at samtykke kan gis noe mer generelt innenfor samme forskningsområde og ikke kreves for hvert enkelt forskningsprosjekt?»Referatsaker
Møtet hevet kl. 12.40.