Du bruker en gammel nettleser. For å kunne bruke all funksjonalitet i nettsidene må du bytte til en nyere og oppdatert nettleser. Se oversikt over støttede nettlesere.

Stortinget.no

logo
Hopp til innholdet
Til forsiden
Til forsiden

Stortinget - Møte onsdag den 10. november 2004 kl. 10

Dato:
President: Jørgen Kosmo
Tilbake til spørretimen

Spørsmål 20

Øyvind Korsberg (FrP) [13:12:49]: Jeg har et spørsmål til olje- og energiministeren:

«Miljøvernminister Hareide sier i Dagsavisen 2. november i år at regjeringspartienes avtale for gasskraftverkene ikke opphører ved stortingsvalget neste høst, men at Sem-avtalen på dette området gjelder fram til 2008.

Deler statsråden denne oppfatningen?»

Statsråd Thorhild Widvey [13:13:13]: Sem-erklæringen ble framforhandlet i 2001 på grunnlag av drøftinger mellom de tre regjeringspartiene. I forhold til varigheten av dette dokumentet vil jeg svare med å vise til hva som innledningsvis står i Sem-erklæringen:

«Det foreliggende dokument gjelder for hele stortingsperioden 2001-2005 og vil utgjøre den politiske plattformen for en samarbeidsregjering utgått av Høyre, Kristelig Folkeparti og Venstre.»

Når det gjelder forholdet til gasskraft, heter det i Sem-erklæringen:

«Samarbeidsregjeringen legger til grunn Stortingets vedtak i Innst. S. nr. 122 (1999-2000) om at det ikke skal stilles strengere utslippskrav for klimagasser enn det som er vanlig for gasskraftprodusenter i andre EØS-land.»

Videre heter det:

«Inntil det er etablert et system for omsettelige utslippskvoter i tråd med Kyoto-protokollen forutsettes det at ytterligere konsesjons- og utslippstillatelser kun gis til gasskraftanlegg basert på CO2-fri teknologi.»

Kyoto-protokollen antas som kjent å tre i kraft fra 2008, som var bakgrunnen for statsråd Hareides uttalelser.

Øyvind Korsberg (FrP) [13:14:30]: Jeg takker statsråden for svaret.

Jeg registrerer at når det gjelder gasskraftsaken i Norge, kommer det ulike signaler fra ulike statsråder, også fra statsminister Bondevik. Sponheim har også uttalt seg kritisk til gasskraftverk. Jeg vil bare minne energiministeren om at miljøvernminister Hareide sier i Dagsavisen:

«Avtalen har substans ut over denne stortingsperiode for regjeringspartiene. På dette området gjelder Sem-avtalen fram til 2008.»

Med andre ord: Her er det tydelig at enkelte statsråder legger mer i Sem-avtalen enn det energiministeren gjør.

Vil regjeringsmedlemmene tale med én tunge angående energispørsmål og gasskraftverk i framtiden?

Statsråd Thorhild Widvey [13:15:37]: Som jeg sa i mitt svar, står det i Sem-erklæringen, som ble framforhandlet i 2001, innledningsvis eksplisitt om varigheten av den, og det er miljøvernministeren og olje- og energiministeren faktisk enige om.

Når det er sagt, er det også riktig å tilføye at Samarbeidsregjeringen nå har passert tre år, og vi har i denne perioden gjennomført veldig viktige tiltak for å sikre energitilgangen i Norge innenfor rammene av en bærekraftig utvikling.

Vi har gjennom Sem-erklæringen ikke minst også et godt samarbeid med hensyn til å overkomme de ulike utgangspunktene som regjeringspartiene har på noen områder i klima- og energipolitikken. Det faktum at det også har kommet signaler om at et gasskraftverk på Skogn muligens er i ferd med å bli realisert, i tillegg til at Regjeringen også har kommet med store finansielle midler for å fremme renseteknologi for gasskraftverk, er glimrende eksempler på at Regjeringen klarer å samarbeide om dette. Jeg føler meg rimelig sikker på at dersom Samarbeidsregjeringen får mandat til å fortsette også etter valget, skal vi kunne klare å komme oss videre i forhold til disse spørsmålene.

Øyvind Korsberg (FrP) [13:16:50]: Jeg takker statsråden for svaret og er glad for at hun korrigerer kursen til miljøvernministeren på dette punktet.

Bare for å avslutte med et spørsmål: Kommer forholdene omkring energipolitikken og gasskraftverk til å være avklart regjeringspartiene imellom før valget i 2005, altså neste høst?

Statsråd Thorhild Widvey [13:17:18]: Som jeg sa innledningsvis, har denne regjeringen i tre år klart å samarbeide veldig godt om disse spørsmålene, og jeg føler meg rimelig sikker på at vi – dersom vi får et fornyet mandat etter valget i 2005 – også skal kunne klare å finne svar på de utfordringene vi står overfor når det gjelder disse spørsmålene.

Nå er det også slik at de ulike politiske partiene som er representert i dette huset, skal ha sine landsmøter og vedta sine politiske målsettinger for neste periode og også hva de går til valg på. Så må man da ta stilling til de ulike signalene og jobbe ut fra det når man skal prøve å finne en ny plattform.

: