Du bruker en gammel nettleser. For å kunne bruke all funksjonalitet i nettsidene må du bytte til en nyere og oppdatert nettleser. Se oversikt over støttede nettlesere.

Stortinget.no

logo
Hopp til innholdet
Til forsiden
Til forsiden

Stortinget - Møte onsdag den 10. november 2004 kl. 10

Dato:
President: Jørgen Kosmo
Tilbake til spørretimen

Spørsmål 14

May Hansen (SV) [12:41:05]: Jeg vil stille helse- og omsorgsministeren et spørsmål:

«Sykepleiestudenter, ufaglærte pleieassistenter og hjelpepleiere blir presset til å ta på seg oppgaver de ikke har kompetanse til å gjøre. Norsk Sykepleierforbund advarer og sier at dette kan ramme pasienter. Helsetilsynet svarer med at helsepersonell selv er ansvarlig for ikke å påta seg oppgaver de ikke er kvalifisert til, for da kan de bli straffet om noe går galt.

Hva vil statsråden gjøre for å hindre at man under utdanning og som ufaglært blir presset til å utføre oppgaver man ikke er kvalifisert til?»

Statsråd Ansgar Gabrielsen [12:41:45]: Både det enkelte helsepersonell og virksomheten som sådan har et ansvar for å sikre faglig forsvarlige helsetjenester.

Helsepersonelloven regulerer helsepersonells plikter og rettigheter. Etter loven er hjelpepleiere en autorisert helsepersonellgruppe. Ufaglærte pleieassistenter og studenter er definert som helsepersonell når de yter helsehjelp i helsetjenesten. Alle de gruppene som nevnes i spørsmålet til representanten May Hansen, er altså regulert av helsepersonelloven når de yter helsehjelp.

I helsepersonelloven § 4 stilles det krav til at helsepersonell utfører sitt arbeid i samsvar med de krav til faglig forsvarlighet og omsorgsfull hjelp som kan forventes ut fra helsepersonellets kvalifikasjoner, arbeidets karakter og situasjonen for øvrig.

I samme lovs § 5 åpnes det for at helsepersonell kan overlate bestemte oppgaver til annet helsepersonell hvis det er forsvarlig ut fra oppgavens art, personellets kvalifikasjoner og den oppfølging som gis. Medhjelpere er underlagt helsepersonellets kontroll og tilsyn.

Elever og studenter skal som regel bare gis oppgaver ut fra hensynet til opplæring. Den praksisopplæring som foregår på sykehus, skal foregå under veiledning av kvalifisert helsepersonell. De regionale helseforetakene skal sørge for at praksisopplæringen er kvalitativt god og har en tilstrekkelig kapasitet.

Representanten May Hansen viser til at de omtalte gruppene helsepersonell blir «presset» til å utføre oppgaver de ikke har kompetanse til. Dersom oppgaver overlates til andre som ikke er kvalifisert, kan dette være uforsvarlig og et brudd på helsepersonelloven.

Også virksomheter som er regulert av spesialisthelsetjenesteloven og kommunehelsetjenesteloven, har et ansvar for at helsetjenester som ytes i virksomheten, er forsvarlige. Virksomhetene skal bl.a. tilrettelegge slik at helsepersonell gis nødvendig opplæring.

Arbeidsgiver har et ansvar for å sikre seg at studenter ikke settes til oppgaver de ikke har kompetanse til å løse. Dette følger av det allmenne ansvar som arbeidsgiver har i forhold til den realkompetanse som arbeidstakerne har. Dette er spesifikt omtalt i lov om spesialisthelsetjenester § 3-10. Det er for øvrig i lov om helsepersonell tydeliggjort at også elever og studenter som yter helsehjelp, er å betrakte som helsepersonell.

Enhver som yter helsetjeneste, skal ifølge tilsynsloven etablere et internkontrollsystem for virksomheten og sørge for at virksomhet og tjenester planlegges, utføres og vedlikeholdes i samsvar med krav fastsatt i eller i medhold av lover og forskrifter.

Helse- og omsorgsdepartementet har understreket overfor de regionale helseforetakene de pliktene som følger av internkontrollbestemmelsen, inklusiv ansvaret for å sikre at denne er kjent av og følges i så vel egne helseforetak som i virksomheter man har avtale med. Departementet vil også fremover særlig følge opp dette ansvaret.

May Hansen (SV) [12:44:48]: På grunn av dårlig kommuneøkonomi rundt omkring i Norge skjer det hver eneste dag at ufaglærte, sykepleiestudenter og hjelpepleiere må gi ut medisiner. Det er nettopp blitt gjort en stor undersøkelse i alle kommunene i Østfold, hvor alle de kommunene som har svart, det var ti kommuner, tror jeg, sier at dette skjer hver dag. Det skjer i alle disse gruppene.

Det ble sendt et brev til Høgskolen i Nord-Trøndelag, som svar på et lignende spørsmål som jeg nå stiller ministeren, og der svarer Sosial- og helsedirektoratet at sykepleiestudenter har ingen selvstendig myndighet til å håndtere legemidler. Praktisk opplæring i legemiddelhåndtering skal derfor foregå ved at autorisert sykepleier er til stede og kontrollerer. I dag er det mange sykepleiestudenter i dette landet som ikke har sykepleiere ved siden av seg, og som må utføre disse oppgavene. Jeg spør igjen: Hva vil statsråden konkret gjøre med dette?

Statsråd Ansgar Gabrielsen [12:45:53]: Jeg har listet opp det ansvaret man har når man er helsepersonell, uansett hvor man jobber. Representanten Hansen gav jo for så vidt svaret selv innledningsvis, der det blir pekt på at på grunn av kommuneøkonomi osv. – Jeg føler meg ganske sikker på at vårt helsepersonell på ca. 250 000 ansatte vil ha nøyaktig de samme problemstillingene knyttet til sin situasjon om det skulle bli 1 eller 2 pst. flere av samme stillingskategori. Vi må holde på det enkle faktum at det er virksomhetene selv som har et hovedansvar for å sørge for internkontrollrutiner og en bemanning som er i overensstemmelse med lovens krav. Vi må aldri frita de 250 000 som jobber i helse- og omsorgsvesenet, for det personlige ansvar man også har.

May Hansen (SV) [12:46:59]: Legemidler er potensielt skadevoldende, og det er en rekke muligheter for at alvorlige feil kan oppstå ved administrasjon. Dette er også velkjent i helsevesenet, og man søker på ulike måter å redusere risikoen for feil og alvorlige pasientskader. Vi har hatt flere rettssaker i Norge hvor ferdigutdannede sykepleiere har blitt dømt og ikke lenger kan virke som sykepleiere.

Jeg synes statsråden er litt defensiv. Dette er altså studenter som er under utdanning, som blir pålagt denne type jobb, som har problemer med å si nei, og som er alene på jobb i hjemmesykepleien og på ulike institusjoner, og det er veldig vanskelig å si nei til dette. Vil statsråden kunne komme med noen klare direktiver overfor utdanningsinstitusjonene om at dette ikke er lov?

Statsråd Ansgar Gabrielsen [12:48:02]: Jeg holdt på å si: Kjære vene, å gi høyskolene direktiv om at dette ikke er lov! Å forholde seg til det helselovverket vi har, er noe av det mest grunnleggende i helseutdanningen, uansett hvilken profesjon det er. Vi har 36 lover som Stortinget har vedtatt som styrer spesialisthelsetjenesten. Jeg forutsetter jo at det som er relevant for de enkelte yrkesgruppene, har man kompetanse på, for det er en del av utdanningen allerede.

Så til det med feilmedisinering. Det er klart at det er et alvorlig problem i norsk helsevesen at vi har en betydelig grad av feilmedisinering. Det er riktig som det sies, at sykepleiere, men også leger, har blitt dømt og fratatt retten til å praktisere på grunn av det. Jeg vil i realiteten si til våre unge studenter at hvis en overordnet pålegger en å gjøre noe som er ulovlig, er det ingen grunn til å gjennomføre det. Ingen skal behøve å sette sin personlige integritet så til de grader til side fordi man blir pålagt noe av overordnet myndighet. Ingen kan pålegges å gjøre lovbrudd.

May Hansen (SV) [12:49:12]: Takk for svaret.

: