Du bruker en gammel nettleser. For å kunne bruke all funksjonalitet i nettsidene må du bytte til en nyere og oppdatert nettleser. Se oversikt over støttede nettlesere.

Stortinget.no

logo
Hopp til innholdet
Til forsiden
Til forsiden

Stortinget - Møte onsdag den 27. oktober 2004 kl. 10

Dato:
President: Jørgen Kosmo
Tilbake til spørretimen

Spørsmål 12

Oddbjørg Ausdal Starrfelt (A) [12:02:05]: Eg vil gjerne få stilla eit spørsmål til samferdsleministeren:

«Ferjesituasjonen i Boknafjordsambandet på E39 mellom Mortavika og Arsvågen er svært viktig, ikkje minst for næringstrafikk. Når det no står att stadig fleire bilar, fører dette m.a. til tap for næringslivet. Problemet med oversitjing har auka sterkt dei siste åra.

Kva tiltak vil statsråden setja i gang for å betra situasjonen på dette viktige sambandet på kyststamvegen?»

Statsråd Torild Skogsholm [12:02:40]: I 2003 ble 8,3 pst. av trafikken registrert som gjenstående i riksvegferjesambandet E39 Mortavika–Arsvågen. Den store trafikken i forbindelse med høytider, ferier og i helgene er hovedårsaken til at så mange biler blir stående igjen på ferjeterminalene. Trafikantene opplever også ventetid i forbindelse med verkstedopphold for ferjene i sambandet.

I Nasjonal transportplan 2006-2015 er det lagt opp til en ny langsiktig standard for riksvegferjedriften. For stamvegsamband som E39 Mortavika–Arsvågen er det langsiktige målet at antall gjenstående biler ikke skal overstige 2 pst. målt over et år. Dette målet må imidlertid ses i sammenheng med de tilgjengelige ressursene innenfor riksvegferjedriften. Statens vegvesen arbeider for å effektivisere riksvegferjedriften, bl.a. gjennom økt konkurranseutsetting. Gevinsten av dette arbeidet vil kunne nyttes til tilbudsforbedringer.

Regjeringen har vedtatt å konkurranseutsette riksvegferjesambandene E39 Mortavika–Arsvågen og E39 Halhjem–Sandvikvåg med krav om nye gassferjer fra 1. januar 2007. Dette er i tråd med Regjeringens målsetting om mer bruk av naturgass innenlands.

Vegdirektoratet, som løyvemyndighet, har det administrative ansvaret for konkurranseutsetting i denne sektoren. Det er i denne sammenheng bl.a. satt krav til at antall gjenstående biler skal være i samsvar med det nye NTP-målet.

Denne uken ble resultatet fra konkurranseutsettingen i dette sambandet kjent. De nye gassferjene som skal bygges, vil bli større enn de eksisterende ferjene på E39 Mortavika–Arsvågen. Det vil bli halvtimesavganger i de mest trafikkintensive periodene. Videre vil reisetiden for trafikantene forkortes. Dette vil være et resultat av at ferjeterminalene blir utbedret, og at de nye ferjene vil holde vesentlig høyere hastighet enn dagens ferjer. Det vil også bli flere avganger enn i dag. Til sammen vil dette bidra til en effektiv trafikkavvikling som sikrer god framkommelighet for brukerne.

Oddbjørg Ausdal Starrfelt (A) [12:05:07]: Eg takkar statsråden for svaret. Eg er samd i dei langsiktige måla, og det er bra at me får gassferjer, som vonleg vil oppfylla måla, men det tek altfor lang tid.

Problemet er svært no, og eg reagerer på at statsråden på ein måte seier at det ikkje er så farleg, for det er berre i helgene, og det er berre ferie- og fritidstrafikk. Det er altså oppimot 10 pst. no som står att, det er 100 000 bilar som står att på kaia. Det er ingen andre samband i Noreg som er i nærleiken av så stor oversitjing. Eg reagerer som sagt på at statsråden bagatelliserer det. Eg ser òg at det er gjort frå Vegdirektoratet i eit svar til fylkeskommunen.

Dette er utan samanlikning det viktigaste vegsambandet me har på Vestlandet, på Kyststamvegen. Der er den høgaste oversitjinga. I ekstremtilfelle må folk venta tre–fire timar, og det står kilometer med køar. Det kan løysast kortsiktig med 2,5 mill. kr i året. Det må no vera mogleg.

Statsråd Torild Skogsholm [12:06:15]: Nå registrerer jeg at jeg blir tolket slik at jeg bagatelliserer dette. Når det er over 8 pst. som sitter igjen i snitt, er det et svært høyt tall, det har jeg lyst til å understreke. Det er derfor vi har vært opptatt av at vi må sette inn nye løsninger på denne strekningen, og det er derfor vi har kjørt denne konkurranserunden nå.

Vegdirektoratet kommer til å gå igjennom dette og se om det er mulig med andre løsninger underveis. For jeg er helt enig med representanten i at oversittingen er for høy, og det tar jeg i aller høyeste grad på alvor.

Oddbjørg Ausdal Starrfelt (A) [12:07:00]: Eg er glad for å høyra at Vegdirektoratet skal gå igjennom det. I budsjettet for neste år kan me lesa at det er 55 pst. av ferjene i Noreg som oppfyller dei langsiktige måla til standard, så me har ein jobb å gjera, og han er ikkje liten. Det kunne vera nyttig å veta om anten direktorat eller departement har ei oversikt over kva for samband som ligg dårlegast an, om dei har ein prioriteringsplan for kva som skal rustast opp, og om det er mogleg for oss å få veta noko om det. For meg verkar det som om dette sambandet i Rogaland er veldig dårleg stilt. Dersom det kostar 2,5 mill. kr å rydda opp i eit problem som iallfall omfattar 100 000 bilar, kan me fort rekna ut at det er 25 kr pr. bil. Eg er nokså sikker på at samfunnsnytten ved å bruka dei 2,5 mill. kr er ganske stor, så eg vonar at Vegdirektoratet òg vurderer det forslaget som det er peikt på frå Rogaland si side, ein gong til.

Statsråd Torild Skogsholm [12:08:03]: Nå er jeg litt usikker på hva spørsmålet gjaldt. Men bare la meg oppsummere: Vi har gjennom den runden som har vært på gassferjer nå, sørget for at det legges inn fem nye ferjer, som er langt over det nivået som man pleier å ha når det gjelder innfasing av nye ferjer. Det er fordi det er helt riktig, som representanten her sier, at det er behov for en del utskiftninger i den norske ferjeflåten, og det er viktig at vi har et godt riksvegferjesamband. Dette er en del av infrastrukturen både for folk som bor der, og for folk som jobber der. Statens vegvesen har oversikt over hvilke samband som det er størst behov for å gjøre noe i forhold til. Når vi da har valgt å prioritere dette sambandet høyt og vi har kjørt den runden som er kjørt nå, er det fordi det er et av de aller viktigste sambandene vi står overfor.

: