Du bruker en gammel nettleser. For å kunne bruke all funksjonalitet i nettsidene må du bytte til en nyere og oppdatert nettleser. Se oversikt over støttede nettlesere.

Stortinget.no

logo
Hopp til innholdet
Til forsiden
Til forsiden

Stortinget - Møte onsdag den 27. oktober 2004 kl. 10

Dato:
President: Jørgen Kosmo
Tilbake til spørretimen

Spørsmål 10

Heidi Grande Røys (SV) [11:50:58]: Eg tillèt meg å stille følgjande spørsmål til samferdselsministeren:

«Statens vegvesen sa tidlegare i år opp avtalen med Alarmsentralen 110 om overvaking av tunnelane i Sogn og Fjordane og flytta den til Lærdal. Statsråden hevda at dette ikkje ville gå ut over tryggleiken, då det var ein døgnbemanna vaktsentral i Lærdal som tok over overvakinga. Ni månader seinare har no Vegvesenet gjort vedtak om å leggje ned den same døgnbemanninga og flytte all overvaking/styring på nattetid til Bergen frå 1. april 2005.

Korleis vurderer statsråden no tryggleiken i tunnelane i Sogn og Fjordane?»

Statsråd Torild Skogsholm [11:51:37]: Jeg vil først understreke at oppsigelsen av den økonomiske avtalen mellom Statens vegvesen og Alarmsentralen i Florø ikke har medført noen endring i Alarmsentralens funksjon med hensyn til overvåking av tunnelene. Det vil heller ikke skje noen endring av dette i tilknytning til nedlegging av døgnbemanningen ved Vegvesenets vaktsentral i Lærdal. Det er Statens vegvesen som har ansvaret for overvåking og varsling.

Tunnelene på vegnettet blir døgnkontinuerlig overvåket og styrt fra fem regionale vegtrafikksentraler i Norge. I Region vest ligger vegtrafikksentralen i Bergen. Det betyr at tunnelene i Sogn og Fjordane blir overvåket fra vegtrafikksentralen i Bergen, i tillegg til vaktsentralen i Lærdal.

Statens vegvesen har opplyst at nattestengingen av vaktsentralen i Lærdal ikke vil medføre noen endring i beredskapsnivå, varslingsrutiner eller samhandling mellom Statens vegvesen, Alarmsentralen og de lokale redningsetatene. Vegtrafikksentralen i Bergen vil opptre på samme måte som vaktsentralen i Lærdal, og lokalkunnskapen vil bli ivaretatt gjennom opplæring og nært samarbeid mellom sentralene.

I prinsippet kan hele landet i dag overvåkes fra et hvilket som helst sted som har kommunikasjonslinjer, tilstrekkelig kompetanse på trafikkteknikk og elektro- og IT-kompetanse. I og med at det ikke er Statens vegvesen som skal rykke ut til tunnelene ved ulike hendelser, har det ingen betydning for sikkerheten om overvåkingen nå blir flyttet til Bergen. For å ivareta hensynet til sikkerhet og beredskap er det et mål å ha en bemanning på minimum to personer om natten på alle vegtrafikksentralene. Sikkerheten ivaretas bedre om det er to personer på vakt på samme sted, enn om det er én person på to forskjellige steder.

På bakgrunn av den redegjørelsen jeg har fått, vurderer jeg det slik at beredskapen og sikkerheten i tunnelene i Sogn og Fjordane og alle tunnelene i Region vest blir godt ivaretatt.

Heidi Grande Røys (SV) [11:54:03]:   Statsråden viste til kva Vegvesenet meiner om samhandling og beredskap, at det nye vedtaket ikkje vil gå ut over samhandling, og at lokalkunnskap er vareteken. Det er berre så synd at dei lokale rednings- og beredskapsetatane ser det på ein heilt annan måte, bl.a. fordi Vegvesenet no for andre gongen berre gjer eit vedtak utan å orientere sine samarbeidspartnarar.

Statsråden viste til i sitt svar på mitt skriftlege spørsmål i vinter om den same saka at samhandling og samarbeid no skulle bli betre, og dermed skulle tryggleiken òg vere vareteken, fordi ein skulle få eit tettare samarbeid.

Som sagt reagerer dei lokale rednings- og beredskapsetatane på at dei ikkje er høyrde; korkje brannvesen eller AMK-sentral er spurde om forholdet. Då må eg spørje statsråden om ho meiner at vedtak av denne typen, utan samråd eller utan å spørje kva lokale aktørar meiner, er eit døme på godt samarbeid lokalt.

Statsråd Torild Skogsholm [11:55:05]: Hvis det er tilfellet, er det ikke et eksempel på godt samarbeid.

Jeg ønsker, og det ligger i hele vår politikk, at vi skal ha åpne runder på den typen spørsmål. Det betyr at vi skal igjennom en del runder hvor vi kanskje finner mer fornuftige måter å løse oppgavene våre på. Ut fra dette har jeg stor tillit til at Statens vegvesen har gjort riktige vurderinger i organiseringen. Så jeg vil understreke at jeg er opptatt av at kommunikasjonen skal være god mellom de berørte parter. Og hvis det er slik at det ikke har vært god dialog, vil jeg beklage det.

Heidi Grande Røys (SV) [11:56:01]: Det set eg pris på at statsråden seier.

Vi har rikeleg med tunnelar i Sogn og Fjordane, og vi har òg verdas lengste, som er Lærdalstunnelen. Før ein bygde Lærdalstunnelen, samla ein relevante fagmyndigheiter, både sentrale og lokale, og laga ein beredskapsplan med både teknisk utrusting, tryggleik og dagleg beredskap der døgnbemanning på vaktsentralen i Lærdal stod sentralt. No har altså Vegvesenet gjort vedtak om delvis nedlegging av vaktsentralen, denne sentralen som er avgjerande og ein viktig del av beredskapsplanane lokalt, utan at den relevante myndigheita, lokal fagmyndigheit, er høyrd.

AMK-sentralen har òg vore oppteken av lokal fagkunnskap, ikkje berre knytt til å få stengt ein tunnel, for det kan dei gjere frå ein sentral i Bergen. Poenget er at i Sogn og Fjordane er vi ramma av mykje ras, og det er mykje uvêr, spesielt på vinterstid, og det å ha ein lokal fagkunnskap om korleis uvêret rammar, er viktig når ein skal sende ut redningsstyrkar på vegen for å nå fram til staden der det har oppstått. Problemet er at dei lokale etatane meiner dette er ein fare for tryggleiken. Då er mitt spørsmål: Meiner statsråden at dei lokale etatane si uro for tryggleiken i tunnelane er ugrunna?

Statsråd Torild Skogsholm [11:57:24]: Jeg mener at det er svært viktig å ta med seg lokalkunnskap, og det er helt riktig at den kunnskapen opparbeides gjerne også lokalt. Det som det har vært lagt vekt på fra Statens vegvesens side, er nettopp, slik jeg er blitt orientert, at man legger opp til at lokalkunnskapen også skal ligge hos vegtrafikksentralen i Bergen, som har ansvaret for nattovervåkningen. Jeg vil minne om at dagdriften fortsatt er på plass der den har vært, og det er også hensikten at den skal være det. Vegvesenet har, som sagt, vurdert det dit hen at det er bedre å ha to på vakt samtidig på ett sted som kan ha kontrollen og oversikten over disse tunnelene, enn å ha én på vakt alene på to forskjellige steder.

: