Du bruker en gammel nettleser. For å kunne bruke all funksjonalitet i nettsidene må du bytte til en nyere og oppdatert nettleser. Se oversikt over støttede nettlesere.

Stortinget.no

logo
Hopp til innholdet
Til forsiden
Til forsiden

Stortinget - Møte onsdag den 20. oktober 2004 kl. 10

Dato:
President: Jørgen Kosmo
Tilbake til spørretimen

Spørsmål 3

Knut Storberget (A) [11:13:48]: «Ungdomsorganisasjonen Juvente har gjennomført kontroller som har avdekket at mindreårige lett får kjøpt alkoholvarer i mange butikker, ja oppimot halvparten av butikkene solgte alkohol ulovlig. Øl er ungdommens viktigste ruskilde. Ungdommens rusforbruk øker. Mye av kriminaliteten begås i alkoholrus.

Hva vil Regjeringen gjøre for å stanse butikker som selger alkohol til mindreårige, og hvordan sikre en effektiv kontroll?»

Statsråd Dagfinn Høybråten [11:14:17]: Det er et overordnet mål å redusere skadene av alkoholforbruk. For å nå dette målet er det ikke minst viktig å heve debutalderen for alkohol. Disse målene er også nedfelt i Regjeringens handlingsplan mot rusmiddelproblemer 2003-2005. Ett av tiltakene for å oppnå målsettingen om å heve debutalderen for alkohol er å bedre kontrollen med bevillingssystemet for å hindre salg og skjenking til mindreårige.

Formålet med det kommunale bevillingssystemet for salg og skjenking av alkoholholdig drikk er å bidra til å oppnå de nasjonale målene som er satt for alkoholpolitikken. Samtidig skal det gi rom for kommunalt alkoholpolitisk skjønn og lokal tilpasning. Et viktig virkemiddel i alkoholpolitikken er at utøvelsen av salgs- og skjenkebevillinger kontrolleres. Dersom vi skal redusere den ulovlige omsetningen av alkohol, kreves god samordning av kontrolltiltak nasjonalt og lokalt og effektive reaksjonsformer der det skjer ulovlig salg av alkohol osv. Et av tiltakene i Regjeringens handlingsplan er å foreta en gjennomgang av regelverket for kommunenes kontroll med utøvelsen av salgs- og skjenkebevillinger. Regjeringen har i denne forbindelse satt i gang flere tiltak for å nå disse målene:

Etter alkoholloven § 1-7d har kommunene plikt til å utarbeide en alkoholpolitisk handlingsplan. Her bør bl.a. kontrolltiltak nedfelles. Departementet utarbeidet for en del år siden en veileder for kommunal rusmiddelpolitisk plan. Jeg har gitt Sosial- og helsedirektoratet i oppdrag å revidere den eksisterende veilederen, hvor man i enda større grad vil sette søkelyset på kommunens virkemidler, inkludert kontrolltiltak. Den alkoholpolitiske handlingsplanen skal sikre at alkoholpolitikken blir satt på dagsordenen i alle landets kommuner. Den reviderte veilederen vil være et hjelpemiddel for kommunene.

Regjeringen har i år fremmet flere forslag om endringer i alkoholloven i Ot.prp. nr. 86 for 2003-2004 som vil bidra til å forebygge ulovlig salg av alkohol til mindreårige. For eksempel vil en forbedret vandelsbestemmelse bidra til at det blir lettere for kommunene å hindre at de som ikke er egnet til det, får drive omsetning med alkoholholdig drikk. Videre foreslår vi en rekke endringer som konkret er knyttet til kommunens kontroll med utøvelsen av bevillinger. Disse må ses i sammenheng med at det i lovproposisjonen også er varslet at vi vil følge opp lovendringene med en revisjon av forskriftene om kommunens kontroll. Målet er å endre forskriftene slik at de legger bedre til rette for lokalt tilpasset kontroll, samtidig som de sikrer effektiv kontroll. Jeg vil legge vekt på at forskriftene utformes slik at kommunene kan prioritere å bruke ressursene sine der kontrollbehovet er størst.

Så skal jeg også få opplyse at Sosial- og helsedirektoratet i morgen lanserer en alkoholkampanje som vil rette søkelyset mot noen av de viktigste og mest virkningsfulle virkemidlene i norsk alkoholpolitikk. Aldersgrensene er et av de virkemidlene som det vil bli fokusert på i kampanjen. I forbindelse med kampanjen vil Sosial- og helsedirektoratet sende ut informasjonsmateriell til alle landets kommuner samt gi veiledning og stimulere til skjerpet kontroll med salgs- og skjenkebevillinger.

Knut Storberget (A) [11:17:23]: Jeg takker for svaret.

Jeg tror nok vi kan si at det er stor enighet om mange av de målene som Regjeringa har skissert, både i handlingsplaner og for så vidt i det som kom fram i svaret nå.

Det er et paradoks at når det gjelder ungdoms rusmiddelbruk, som voksengenerasjonen er særlig opptatt av også når vi skal bekjempe kriminalitet og sosiale problemer, har vi en tendens til å snakke stadig mer om de illegale varene, som vi har veldig strenge sanksjonsmidler mot, og som vi kan putte folk i fengsel for både å bruke og kjøpe, mens det som egentlig på mange måter utgjør mye av basisen i forhold til ungdoms rusmiddelforbruk, faktisk er det man kjøper i dagligvarebutikkene, det er det som utgjør hoveddelen av ungdoms rusmiddelforbruk. Det har Juvente gang på gang påpekt, noe som er veldig prisverdig. Det ligger også i bunnen i forhold til det å rekruttere til narkotikabruk. Så det er grunn til å ta dette på alvor.

Jeg har lyst til å utfordre ministeren i forhold til spørsmålet om det ikke nå er på tide å gjøre sanksjonene strengere overfor dem som bryter disse reglene, at vi ikke bare kommer med planer og informasjon, men at vi faktisk gjør reaksjonen strengere?

Statsråd Dagfinn Høybråten [11:18:34]: La meg bemerke at jeg er helt enig med representanten Storberget i at det er nødvendig å ha skjerpet fokus på ungdoms alkoholbruk. Det må også ses i sammenheng med det drikkemønsteret og de alkoholvaner som befolkningen som helhet har, og som i høyeste grad er med på å påvirke bildet.

Jeg mener at det viktigste vi fra sentralt hold kan gjøre når det gjelder det ansvar kommunene har i bevillings- og salgssystemet, er å sørge for at kommunene har et godt og målrettet regelverk å forholde seg til, og sørge for at de har muligheten til å prioritere sitt kontrollansvar inn mot der hvor kontrollbehovet er størst i den enkelte kommune. Det er et klart mål for de lovendringer som nå ligger til behandling i Stortinget, og det forskriftsarbeidet som jeg om kort tid vil sette i verk, at kommunene skal få et slikt skjerpet verktøy.

Knut Storberget (A) [11:19:42]: Ved siden av det prisverdige arbeidet som Regjeringa gjør i forhold til avgiftsspørsmålet, er tilgjengelighet og det man nå ser i forhold til kontrollmekanismene i dagligvarebutikkene og på skjenkestedene, kanskje et av de viktigste ruspolitiske spørsmål vi står overfor, særlig tatt i betraktning at man i Norge i løpet av de siste 10–20 årene faktisk har liberalisert alkoholpolitikken ganske betydelig, ved at man har fått økt tilgjengelighet, dette for så vidt uavhengig av regjeringens politiske farge. Det tror jeg vi må kunne erkjenne. Det er i en slik situasjon jeg mener at man i større grad bør gå inn og se på credoet, at en bevilling skal være lett å få og lett å miste, og at man faktisk bør være strengere når det begås brudd mot de reglene som vi her står overfor, at man faktisk må bli litt tøffere i kampen i forhold til dette.

Det andre som Juvente kanskje også opplever som et problem, er at det ikke er så lett for offentlige aktører å drive kontroll med om aldersgrensebestemmelsene opprettholdes. Har ministeren nye forslag til hvordan man kan drive en slik effektiv kontroll i forhold til alder?

Statsråd Dagfinn Høybråten [11:20:51]: Jeg nevnte i mitt hovedsvar en del av de elementene som ligger i forslaget som Stortinget behandler, og jeg vil vurdere ytterligere elementer i forskriftsarbeidet i forhold til den intensjon som jeg fullt ut deler med representanten Storberget, at det er ønskelig med en skjerpet kontroll med praksis på dette området, og også skjerpede reaksjoner.

Siden representanten Storberget innledningsvis nevnte et paradoks, la meg si at jeg er enig i at det er avgifter, tilgjengelighet og reguleringen av det som er de mest effektive alkoholpolitiske virkemidlene. Derfor synes jeg det er paradoksalt at representanten Storbergets partifeller i debatten de siste dagene har tatt til orde for drastiske avgiftskutt i Norge. Det ville være å bestille mer av de problemene som både representanten Storberget og jeg er opptatt av å redusere.

: