Stortinget - Møte onsdag den 13. oktober 2004 kl. 10
President: Inge Lønning
Spørsmål 6
Torbjørn Andersen (FrP) [11:39:40]: Jeg har følgende spørsmål til landets justisminister:
«17. juni 2004 fikk Justisdepartementet presentert et prosjekt om nytt fengsel i Agder i regi av Agderrådet, Kristiansand og Lillesand kommune. Her fremgår det at bare 21 pst. av de 489 soningsplassene i Kriminalomsorg Region Sørvest befinner seg i Agder. Både Agderrådet og politiet anbefaler sterkt et nytt fengsel i Agder for å forbedre soningskapasiteten i Agder, spesielt i Kristiansand.
Hva er statsrådens vurdering av faktagrunnlaget som fremkommer i nevnte presentasjon i forhold til behov om nytt fengsel i Agder?»
Statsråd Odd Einar Dørum [11:40:29]: Landet er inndelt i seks kriminalomsorgsregioner. Kriminalomsorgen region sørvest omfatter begge Agderfylkene og Rogaland fylke. I tillegg har regionen noen skogsforlegningsplasser i Telemark som er en avdeling i Arendal fengsel. En stor andel av fengselsplassene i regionen ligger i Rogaland.
Denne regionen har relativt sett liten soningskø og har fått overført et betydelig antall dommer fra Kriminalomsorgen region vest for å få ned den totale soningskøen. Region sørvest har også få brudd på den såkalte 24-timersregelen ved plassering av varetektsinnsatte etter varetektskjennelse.
Det er flere dommer i kø og et større press på fengselsplasser i andre deler av landet enn i region sørvest. Dette gjelder særlig i Hordaland, på Østlandet og nord i landet.
Regjeringen har arbeidet systematisk med å utvide antall fengselsplasser i perioden 2002–2004, særlig i de områdene hvor presset på fengselsplasser er stort – totalt i overkant av 400 plasser, inkludert dublering og bruk av framskutt løslatelse.
I det videre arbeid med å etablere flere fengselsplasser er det de regionene med størst behov som først vil bli prioritert. I henhold til behandlingen av St.prp. nr. 1 for 2003-2004 i Stortinget og i forslaget til budsjett for 2005, St.prp. nr. 1 for 2004-2005, er prioriteringen planleggingen av et nytt fengsel i Halden, vurderingen av et nytt fengsel i Indre Salten – i kommunene Fauske og Sørfold – og bruk av Hvalsmoen. I tillegg vil utvidelser av eksisterende fengsler bli vurdert.
Det innebærer at eventuelle nye prosjekter i Kristiansand-området må vente til prioriterte prosjekter er gjennomført.
Torbjørn Andersen (FrP) [11:42:01]: Jeg takker statsråden for svaret.
Jeg finner svaret noe underlig. Jeg må presisere at det i Agderfylkene anses som en viktig sak å bedre fengselssituasjonen der. Og jeg vil få presisere at jeg primært ikke snakker om soningskapasiteten innenfor Kriminalomsorgen region sørvest. Jeg vil gjenta at det er den betydelige skjevfordelingen mellom Rogaland og Agderfylkene innenfor Kriminalomsorgen region sørvest som er hovedproblemet. Bare drøyt 20 pst. av sonings- og varetektsplassene ligger i de to Agderfylkene, mens altså nær 80 pst. av plassene ligger i Rogaland. Ser ikke statsråden noen problemer med hensyn til denne skjevfordelingen i soningskapasiteten mellom Agderfylkene og Rogaland innenfor Kriminalomsorgen region sørvest?
Statsråd Odd Einar Dørum [11:42:51]: Jeg har stor respekt for at representanten er en iherdig representant for sitt distrikt. Men jeg skal forvalte en soningskø i landet sett under ett, og som jeg sa, er presset størst på Vestlandet, på Østlandet og delvis i nord. Det har Stortinget også forholdt seg til, både gjennom det Regjeringen har foreslått, og gjennom klare prioriteringer.
Justiskomiteens prioriteringer, som Regjeringen selvfølgelig aksepterer, er å
videreføre arbeidet med et fengsel i Østfold
se på mulighetene for et fengsel i Indre Salten
se på Hvalsmoen
bruke eksisterende institusjoner
Det betyr i klartekst at når den prioriteringen er gjort i forbindelse med en budsjettinnstilling, er det den som ligger til grunn.
Så vil jeg også si at jeg selvfølgelig har forståelse for at politiet ønsker et tilstrekkelig antall varetektsplasser – som jeg antar er noe av det som ligger bak representantens spørsmål. Her vet jeg at Kristiansand fengsel har et høyt varetektsbelegg og en gunstig beliggenhet. Nå er det likevel slik at politiet skal tilbys plasser. Men det innebærer – selv om det nå er få brudd på 24-timersregelen – at det kan bli kostnader ved transport. Det er ulempen i dag, og det er et forhold jeg selvfølgelig vil følge med på.
Jeg har ikke noe annet å tilføye enn den prioriteringen jeg har gjort rede for.
Torbjørn Andersen (FrP) [11:44:02]: Jeg takker statsråden nok en gang for svaret.
Jeg skjønner at det ikke er så lett å komme videre hos statsråden i dette spørsmålet, og det er vel ikke helt uventet. Men jeg vil påpeke at dette er et problem som er en viktig utfordring for Agderfylkene, og som vi uansett akter å jobbe videre med.
Jeg vil i denne saken også få vise til at det etter hva jeg har fått opplyst, er 20 årsverk innen politiet som går til uttransportering av fanger fra Agderfylkene og til Rogaland. Da vil jeg gjerne spørre statsråden: Synes han det er god ressursutnyttelse når det brukes hele 20 årsverk i politiet bare for å frakte fanger ut av Agderfylkene og til andre landsdeler? Dette mener jeg er et argument i denne saken som også taler for at det vil være fornuftig å lokalisere et nytt fengsel til Agder, gjerne på grensen mellom de to fylkene ved Lillesand. Der vet vi at det er private interessenter inne i bildet som vil finansiere og bygge dette fengselet.
Statsråd Odd Einar Dørum [11:45:05]: Det er riktig at representanten ikke kan forvente noe annet svar fra meg enn at jeg følger opp Stortingets prioriteringer. Det ville vakt betydelig oppmerksomhet hvis jeg hadde svart på en annen måte. Det kunne jeg selvfølgelig ha gjort, men det har jeg ikke gjort. Jeg gjorde det verken da jeg i sin tid erkjente realiteten i budsjettinnstillingen for inneværende år, eller da jeg la fram budsjettet for neste år.
Jeg er selvfølgelig klar over at dette presser politiet. Derfor ser jeg med spenning f.eks. fram til et forsøk som nå gjøres på Østlandet – for øvrig etter en budsjettavtale mellom regjeringspartiene og Fremskrittspartiet – med å bruke private transportører for å prøve å avlaste politifaglig utdannet personell når det gjelder nødvendige fangetransporter. Det er et prosjekt som nå settes i gang. Det er politisk omstridt, men et prosjekt som iallfall jeg ser på med betydelig spenning, og som muligens kan gi positive impulser til noe av det som er bakgrunnen for representantens spørsmål til meg.