Stortinget - Møte onsdag den 13. oktober 2004 kl. 10
President: Inge Lønning
Spørsmål 5
Øystein Hedstrøm (FrP) [11:34:35]: Jeg har følgende spørsmål til vår ærede justisminister:
«Stortinget vedtok ved behandlingen av stortingsmeldingen om redningshelikoptertjenesten å opprette døgnkontinuerlig tilstedevakt på basene. Ved en skipsbrann i Oslofjorden eller ved ulykker i innflygningskorridoren til Gardermoen tar det lang tid før redningshelikopteret på Rygge kan hjelpe.
I lys av Stortingets vedtak og et hevet trusselnivå, når vil Regjeringen innføre døgnkontinuerlig tilstedevakt på Rygge?»
Statsråd Odd Einar Dørum [11:35:09]: Det arbeides for å opprette døgnkontinuerlig tilstedevakt med 15 minutters beredskap med lege ved alle redningshelikopterbasene på fastlandet. Slik tilstedevakt ble igangsatt ved redningshelikopterbasen på Sola 1. juni 2004. Den sivile redningshelikopterbasen i Florø, som er foreslått i budsjettet, vil få tilstedevakt fra oppstart.
Det gjenstår noen utfordringer for å finne en riktig og formålstjenlig modell for tilstedevakt. De erfaringene som nå opparbeides ved at tjenesten er igangsatt på Sola, er viktige for det videre arbeidet med opprettelsen av tilstedevakt. Det vil bli lagt vekt på at opprettelse av tilstedevakt kan skje uten at dette medfører unødvendige, midlertidige kostnader i en oppstartsperiode.
I dag opereres Rygge som et detasjement, dvs. som en midlertidig base. For å lette den praktiske etableringen av tilstedevakt på samtlige baser vil det være en fordel å etablere Rygge som en fast base.
Ressurssituasjonen på Østlandet er generelt god, ved at en rekke offentlige og private ressurser kan benyttes. Dette gjelder bl.a. luftambulansetjenestens helikoptre, politiets helikopter og Redningsselskapets fartøyer. I tillegg vil det i forhold til innsats i Ytre Oslofjord kunne påregnes støtte fra redningshelikoptre i Gøteborg og Ålborg.
Etablering av tilstedevakt på Rygge vil allikevel utgjøre et viktig bidrag til beredskapen i området.
Framdriften med hensyn til tilstedevakt på de gjenstående redningshelikopterbasene vil Justisdepartementet komme tilbake til i forbindelse med revidert nasjonalbudsjett for 2005.
Øystein Hedstrøm (FrP) [11:36:37]: Jeg takker statsråden for svaret.
Jeg håper han forstår at vi som bor i nærområdet her, og de velgerne jeg representerer, er utålmodige. Det er over to år siden det ble fattet et vedtak om at det skulle etableres døgnkontinuerlig tilstedevakt ved samtlige baser. Vi har en stor befolkningskonsentrasjon i dette området, selv om vi har alternative helikopter- og redningstjenester. Jeg vil minne om at et land som Storbritannia har full døgnkontinuerlig beredskap ved sine baser. Danmark er i ferd med å innføre det samme.
Jeg synes likevel at svaret et positivt, at man da i revidert budsjett for 2005 skal komme tilbake til fremdriften. Rent konkret, på bakgrunn av dette: Kan man regne med at man får en mer detaljert beskrivelse, slik at innbyggerne i dette området kan vite at de får den tilleggstryggheten det medfører å få en fast base med døgnkontinuerlig beredskap på Rygge?
Statsråd Odd Einar Dørum [11:37:41]: Representanten har helt rett i at Stortinget har trukket opp retningslinjene, så den kursen er satt.
Innfasingen er i realiteten tredelt. Fase 1 var det som skjedde på Sola og samtidig – for så vidt – på Svalbard. Fase 2 er å følge opp den delen av redningshelikopteravtalen som ble gjort med Fremskrittspartiet i sin tid, å fase inn en sivil operatør. Dette skjer i Flora, og det ligger i budsjettforslaget for neste år. Fase 3, behandlingen av de øvrige basene – hvor Rygge er et detasjement, og hvor jeg sier at det ville være en fordel å etablere Rygge som fast base – er det mitt siktemål å komme tilbake til i revidert nasjonalbudsjett for 2005, med en skikkelig beskrivelse når det gjelder framdriften.
Jeg sier det på denne måten, fordi jeg er klar over hva som tidligere er behandlet i Stortinget, og fordi jeg selvfølgelig er klar over at det er tidsbegrenset hvor lenge vi kan leve med en forskjell mellom de ulike deler av landet når det gjelder tilgang på denne tjenesten.
Øystein Hedstrøm (FrP) [11:38:40]: Jeg takker statsråden for tilleggssvaret.
Jeg har bare én kommentar: Jeg føler jo at Regjeringen viser et ansvar her. Jeg vil minne om at Fostervoll-utvalget, som jobbet med redningshelikoptertjenesten tidligere, bestilte en rapport fra Transportøkonomisk institutt. De fant ut at det var god kost-nytte-effekt – faktisk den beste – ved å etablere døgnkontinuerlig beredskap på samtlige baser.
Så nå er vi bare utålmodige og avventer hva som kommer i revidert budsjett for 2005.
Statsråd Odd Einar Dørum [11:39:16]: Representantens utålmodighet er helt på sin plass. Det er jo nettopp representanters utålmodighet som er med på å påvirke både opinion og regjering – for ikke å snakke om budsjettforhandlinger.