Du bruker en gammel nettleser. For å kunne bruke all funksjonalitet i nettsidene må du bytte til en nyere og oppdatert nettleser. Se oversikt over støttede nettlesere.

Stortinget.no

logo
Hopp til innholdet
Til forsiden
Til forsiden

Stortinget - Møte onsdag den 13. oktober 2004 kl. 10

Dato:
President: Inge Lønning
Tilbake til spørretimen

Spørsmål 3

Sigbjørn Molvik (SV) [11:22:50]: Jeg har følgende spørsmål til landbruks- og matministeren:

«Gilde Fellesslakteriet i Skien blei nedlagt i sommer. Den gang advarte mange mot at dette ville bety at den maksimale transporttida av levende dyr på 8 timer ville bli overskredet. Erfaringene så langt etter nedleggelsen viser at dette stemmer. Ifølge NRK Telemark brytes denne grensa ved 10 til 20 pst. av transportene.

Hva vil statsråden gjøre for å hindre disse systematiske bruddene på reglene for transport av levende dyr?»

Statsråd Lars Sponheim [11:23:26]: Verken jeg eller tilsynsmyndighetene vil godta en uthuling av dyrevernsregelverket som følge av endringer i slakteristrukturen. Jeg har tidligere sagt, i spørretimen den 10. mars i år som svar på spørsmål fra representanten Molvik, at jeg forutsetter at Gilde FS’ beslutninger om omstrukturering skjer innenfor de lov- og regelverksmessige rammer som er gitt.

Når det gjelder påstanden om at den tillatte transporttiden på åtte timer brytes i 10–20 pst. av tilfellene etter nedleggelsen av slakteriet i Skien, vil jeg imøtegå dette med ferske tall fra Mattilsynet som viser at av de 4 528 småfe som i løpet av årets sesong fram til 30. september har blitt transportert til slakteriet i Gol i stedet for til slakteriet i Skien, ble 126 dyr, eller 2,8 pst., transportert i over åtte timer. 70 av disse dyrene befant seg på en bil som fikk motorhavari, noe som medførte at de ble transportert i nærmere ti timer. De resterende 56 dyrene ble transportert i maksimalt 15 minutter over de tillatte åtte timer.

Nedleggelsen av slakteriet i Skien har også ført til at mange sauebønder nå leverer til et småskalaslakteri i nærområdet, noe som innebærer økt dyrevelferd i form av kortere transporttid for mange dyr.

Vi må naturligvis være oppmerksomme på at endringer i slakteristrukturen ofte medfører økte utfordringer både for slakteriene, transportørene og tilsynsmyndighetene hva angår etterlevelse av dyrevernsregelverket for transport av dyr. Jeg kan informere om at i kjølvannet av nedleggelsen av slakteriet i Skien, har Mattilsynet etablert et interregionalt transportprosjekt mellom regionene Hedmark og Oppland, Buskerud, Vestfold og Telemark og Rogaland og Agder. Målet med prosjektet er å etablere en effektiv, rasjonell og enhetlig modell for et intensivert tilsyn med dyrevernsregelverket for transport av dyr. Erfaringene fra dette prosjektet vil danne grunnlag for en tilsynsmodell for slaktetransport for hele landet.

Sigbjørn Molvik (SV) [11:25:33]: Jeg takker for svaret. Det er riktig at statsråden i tidligere svar til meg har understreket og vært forbilledlig klar på at reglene skal følges, og at det ikke vil bli gitt dispensasjoner. Jeg tolker statsråden slik at det fortsatt vil være holdningen.

Når det gjelder antallet brudd på transportreglene, bygger jeg mine opplysninger på hva transportørene sjøl har sagt. Dette er altså situasjonen i den delen av året hvor vei- og føreforhold er de aller beste, altså sommerhalvåret. Vi går nå vinteren i møte, og det er grunn til å frykte at dette problemet vil komme til å øke med glatte og til dels dårlig vedlikeholdte vinterveier. Spørsmålet blir da om statsråden vil følge dette nøye. Hva slags tiltak vil han eventuelt sette i verk for Gilde hvis det nå viser seg at tallene vil komme til å bli enda høyere i vinterhalvåret på grunn av veistandarden?

Statsråd Lars Sponheim [11:26:43]: Jeg vil først si at dette handler ikke om slakteristruktur fra min side. Det er privataktører, samvirkeaktører, som selv bestemmer hvordan de organiserer sin drift. Vi har et nasjonalt regelverk, og det skal holdes.

Vi vet at det er et sterkt engasjement i samband med slike strukturendringer og slakterinedleggelser. Det er mange argumenter, og det går mange rykter. Jeg vil ikke forholde meg til det annet enn ved å være helt tydelig på at det regelverket vi har, ikke skal brytes. Vi fører et tilsyn, vi har gode rapporteringssystemer for å vite hva som skjer, og vi har også satt i gang et prosjekt, som jeg sa i mitt svar, for å forsikre oss om at vi kan føre et enda bedre tilsyn framover som sikrer at transportørene og slakteriene overholder norsk regelverk på området.

Sigbjørn Molvik (SV) [11:27:36]: Jeg hører statsråden sier at reglene ikke skal brytes. Hvis det kommer til å vise seg at dette skjer, og i et omfang som statsråden ikke vil akseptere, hvem er da ansvarlig for å sørge for at framtidige brudd ikke skjer? Er det slakterisamvirket, er det transportørene, eller er det produsentene sjøl? Det er for meg fortsatt veldig uklart.

Statsråd Lars Sponheim [11:28:08]: La meg gjøre det helt klinkende klart at det er aktørene, slakterisamvirket i dette tilfellet, med de transportørene de kjøper tjenester fra, som er ansvarlig for å etterleve norsk lov. For å være sikker på at det skjer, har vi et offentlig tilsyn som følger dette, som krever rapporteringer og har oversikt over hva som foregår.

Svaret jeg har gitt i dag, tilbakeviser de ryktene som har versert om at det skal være så formidabelt, dette at man ikke har etterlevd regelverket. Det har først og fremst vært et tilfelle hvor en bil motorhavarerte. Slike situasjoner vil alltid kunne oppstå. Så det er åpenbart både den enkelte borgers og bedrifts ansvar å etterleve norsk regelverk, og vi kommer til å se etter at de også gjør det.

Presidenten: Vi skal nå behandle spørsmål 10.

: