Du bruker en gammel nettleser. For å kunne bruke all funksjonalitet i nettsidene må du bytte til en nyere og oppdatert nettleser. Se oversikt over støttede nettlesere.

Stortinget.no

logo
Hopp til innholdet
Til forsiden

Stortinget - Møte onsdag den 13. oktober 2004 kl. 10

Dato:
President: Inge Lønning
Tilbake til spørretimen

Spørsmål 12

Geir-Ketil Hansen (SV) [12:10:55]: «Den alvorlige hendelsen på Kato Airs rute Narvik–Bodø, viste at det var mulig for en passasjer å ta seg inn i cockpiten for å angripe pilotene. Den aktuelle flyruten trafikkeres av de minste flyene på kortbanenettet, hvor cockpiten ikke er skjermet, og hvor det heller ikke er kabinpersonell.»

– Jeg har merket meg at Konkurransetilsynet i en uttalelse til Samferdselsdepartementet om anbudet på kortbanenettet i framtiden har foreslått at man bør myke opp kravene til flystørrelser på kortbanenettet for å få økt konkurranse og derigjennom få ned kostnadene. Det berører den problemstillingen som jeg nå reiser i spørsmålet. På den bakgrunn spør jeg:

«Vil statsråden ved neste anbudsrunde (f.o.m. 2006) stille krav om at cockpiten skal kunne skjermes med dør, og at det skal være kabinpersonale i flyene, slik at sikkerheten bedres?»

Statsråd Torild Skogsholm [12:12:01]: I mange år har det vært vanlig at flygingene på kortbanenettet i Norge har foregått med åpen cockpitdør. Og på flyginger der det ikke er med annet kabinpersonale, er dette nødvendig for at flybesetningen skal kunne kommunisere og ha øyekontakt med passasjerene.

Dagens regelverk påbyr ikke installasjon av cockpitdør mellom passasjer- og førerkabinen i de minste flyene. Ifølge Luftfartstilsynet er det ikke hensiktsmessig å innføre slike krav om avskjerming av førerkabinen for disse flyene, og dette vil også være i strid med internasjonale sertifiseringsbestemmelser for mindre fly, som krever at flybesetningen skal kunne opprettholde kommunikasjon med passasjerene.

Dagens regelverk setter krav til kabinpersonale om bord i fly som har mer enn 19 passasjerseter. Dette kravet er forankret i internasjonale luftfartsbestemmelser som Norge har sluttet seg til.

Samferdselsdepartementet kjøper flyrutetjenester av flyselskapene etter anbud ved de regionale lufthavnene i Norge. Det vil etter min mening ikke være riktig å stille andre og strengere krav om cockpitdør eller kabinpersonale til selskapene som skal operere på statens anbudsruter, enn det som stilles til norsk luftfart for øvrig.

På enkelte av de minst trafikkerte anbudsstrekningene har det vist seg at selskap som opererer med fly med mindre enn 20 passasjerseter, er konkurransedyktige, og at de leverer tjenester som er godt tilpasset de lokale trafikkbehov. Jeg finner det ikke riktig å utelukke disse flytypene eller selskapene som opererer dem, fra å konkurrere om driften av statens flyruter.

Geir-Ketil Hansen (SV) [12:14:10]: Jeg takker for svaret, men jeg kan ikke si at jeg er fornøyd med det.

Det er riktig at Twin Otter har trafikkert kortbanenettet i alle år, og at det ikke har medført slike hendelser som det vi har sett nå. Men denne gangen skjedde altså det som ingen av oss trodde kunne skje fra en småflyplass. Ingen har noen grunn til å være etterpåklok. Men jeg må spørre samferdselsministeren: Er hun enig i at sikkerheten for pilotene på et fly ville bli bedre dersom man kunne stenge igjen cockpiten med en dør – et sikringstiltak som Widerøe innførte etter denne hendelsen?

Statsråd Torild Skogsholm [12:15:00]: La meg si at jeg skjønner veldig godt spørsmålsstillingen, for ingen av oss hadde forutsett at en slik hendelse kunne skje. Jeg tror mange av oss etterpå som reisende stiller disse spørsmålene. Jeg vil også understreke at jeg opplever det som viktig at ikke jeg eller andre politikere skal være de som fastsetter nivået og innretningene på fly og hvordan man skal gjøre det rent teknisk, uten at vi har lyttet til de råd som har kommet. Her har både nasjonale og internasjonale tilsynsmyndigheter vært inne og sagt hva de mener er riktig innretning. Det som ligger til grunn i forhold til de minste flytypene, slik som jeg skjønner regelverket, er muligheten til kontakt bakover. Det kan være nyttig, i motsetning til å se på det som en trussel.

Jeg vil også minne om at etter denne hendelsen har vi innført full sikkerhetskontroll før man går om bord i flyet, for å unngå at noe sånt kan skje, at man kommer inn på et fly med en øks.

Geir-Ketil Hansen (SV) [12:16:18]: Min sluttkommentar blir at sikkerhet og økonomi henger sammen. Det er et politisk valg hvilke flytyper man skal bruke på kortbanenettet. Så hvis man tar den beslutningen at man skal ha en standard og en flytype der man sikrer også ved å kunne stenge kabinen, er det en politisk beslutning. For SVs del vil vi følge opp dette spørsmålet før anbudene skal lyses ut.

Statsråd Torild Skogsholm [12:16:45]: Dette kan få den konsekvensen at det stilles krav om større fly på en del flystrekninger. Da har ikke jeg garanti for at vi ganske raskt kan få en ny runde om hvilke flyplasser som må legges ned.

Dette har en kostnad ved seg, det er helt riktig, både for dem som bor der og blir berørt, og for myndighetene, om man eventuelt skal foreta store investeringer.

Så har jeg lyst til å minne om at denne regjeringen tiltrådte i 2001, og det året ble det brukt 5 mill. kr på security-tiltak. Det brukes nå 650 mill. kr på tiltak for at det skal være sikrere. Det er helt riktig at dette har noe med økonomi å gjøre, og vi prioriterer det. Det vil koste flere hundre millioner kroner i drift hvert år. Vi prioriterer det, og jeg mener det er en riktig beslutning.

: