Du bruker en gammel nettleser. For å kunne bruke all funksjonalitet i nettsidene må du bytte til en nyere og oppdatert nettleser. Se oversikt over støttede nettlesere.

Stortinget.no

logo
Hopp til innholdet
Til forsiden

Stortinget - Møte onsdag den 13. oktober 2004 kl. 10

Dato:
President: Inge Lønning
Tilbake til spørretimen

Spørsmål 11

John I. Alvheim (FrP) [12:03:13]: Mitt spørsmål går til den ærede helse- og omsorgsminister:

«Fra de ulike helseregionene, særlig fra Helse Sør, har jeg mottatt melding om at antall døgnplasser som var planlagt ved de distriktspsykiatriske sentrene, reduseres betydelig.

Skjer denne reduksjonen av døgnplasser ved DPS-ene etter godkjenning av helseministeren, og er ikke dette i strid med den av Stortinget vedtatte opptrappingsplan for psykiatrien?»

Statsråd Ansgar Gabrielsen [12:03:47]: Utbyggingen av distriktspsykiatriske sentre i helseregionene følges opp i henhold til godkjente planer. 65 DPS-er er etablert, og ca. 10 er fortsatt under planlegging eller bygging. Som redegjort for i statsbudsjettet for 2005 var det i 2003 til sammen 1 801 plasser ved DPS-ene, en økning på 324 siden 1988. Handlingsplanens mål om 2 220 plasser i DPS-ene i 2008 ligger fast.

Regjeringen presenterer i budsjettforslaget en samlet gjennomgang av de regionale helseforetakenes planer. Her vises det til at antallet planlagte DPS-plasser overstiger det som opprinnelig var forutsatt. Jeg har spesielt forvisset meg om dette i forhold til Helse Sør og Sykehuset Telemark HF, og jeg kan bekrefte at det fremdeles planlegges døgnplasser ved DPS-ene i tråd med de normtall som ble trukket opp i St.prp. nr. 63 for 1997-1998.

Eventuelle større endringer i de regionale helseforetakene må forelegges departementet, som vil ta stilling til de justeringer de regionale helseforetakene ønsker å gjøre. Dette vil også gjelde i forhold til endringer i den nye regionale planen i Helse Sør, sammenliknet med de gamle fylkeskommunale planene som Helse Sør overtok.

Når det gjelder psykiatriske sykehjemsplasser, har de regionale helseforetakene redusert antall plasser langt raskere enn det som var forutsatt i opptrappingsplanen.

Jeg deler representanten Alvheims bekymring for nedbyggingen av det samlede antall døgnplasser i spesialisthelsetjenesten, og særlig fordi nedbyggingen av plasser i psykiatriske sykehjem har gått langt raskere enn opprinnelig planlagt, slik at antall plasser i psykiatriske sykehjem allerede nå er lavere enn hva man antok ville gjenstå etter endt opptrappingsplan. Det er også nødvendig å se denne nedbyggingen i sammenheng med hvordan kommunene møter boligbehovet gjennom utbyggingen av tilrettelagte omsorgsboliger i kommunene.

Jeg har derfor i brev av 15. september 2004 til de regionale helseforetakene gitt instruks om at det ikke blir foretatt ytterligere reduksjon av antall psykiatriske sykehjemsplasser eller andre døgnplasser før det er foretatt en gjennomgang av boligbehovet i kommunene. Som varslet i budsjettet legger jeg opp til at denne gjennomgangen skal gjøres i samråd med berørte organisasjoner, og at Stortinget vil bli orientert om status i løpet av 2005.

Sigvald Oppebøen Hansen hadde her teke over presidentplassen.

John I. Alvheim (FrP) [12:06:17]: Jeg takker statsråden for svaret. Men de opplysningene som han ifølge Helse Sør gir om døgnplasser på DPS-ene, stemmer ikke med virkeligheten i forhold til de vedtak som foreligger.

Jeg sier meg veldig glad for at helseministeren for kort tid siden satte foten ned og gav klar beskjed til foretakene om å stoppe nedbyggingen av psykiatriske sengeplasser. Jeg går ut fra at det også vil gjelde de påtenkte døgnplassene i våre DPS-er.

En av hovedintensjonene med bygging av DPS-ene i henhold til den nye psykiatriplanen var å opprette et tilstrekkelig antall døgnplasser i distriktene, med relativt lav innleggelsesterskel, men med faglig oppfølging. Står helse- og omsorgsministeren og departementet fast ved denne intensjonen, og vil helseministeren sørge for at intensjonen blir fulgt i de respektive foretak?

Statsråd Ansgar Gabrielsen [12:07:22]: Det er helt åpenbart at det som var Stortingets intensjon, og slik jeg oppfatter er Stortingets intensjon med hele handlingsplanen for psykiatri, vil bli fulgt opp. Med det budsjettforslaget som vi har lagt frem, er det også lagt til rette for å kunne realisere det.

Når det gjelder DPS og antall senger, er det i handlingsplanen lagt opp til ca. 2 200 senger. Det vil kunne innfris med det bevilgningsnivået vi har lagt oss på.

Jeg har, som sagt, stoppet den nedbyggingen som har skjedd i et altfor raskt tempo når det gjelder de psykiatriske sykehjemsplassene, som for øvrig Stortinget tidligere har blitt orientert om har vært en realitet. Men i tillegg til det har jeg også i St.prp. nr. 1 sagt at jeg vil gå igjennom boligbehovet i kommunene, som i handlingsplanen er begrenset til 3 400 nye boliger, for å se på om behovet i realiteten er større, også sett i lys av at man har bygd ned de psykiatriske sykehjemsplassene mer enn hva Stortinget opprinnelig forutsatte.

John I. Alvheim (FrP) [12:08:34]: Jeg takker igjen statsråden for svaret, og vil bare bekrefte det jeg sa i sted, at Helse Sør både i Grenlandsregionen og i Kongsbergregionen har vedtatt å redusere antall døgnplasser i DPS-ene betydelig, og at det så langt i denne budsjettperioden ikke er lagt inn tilstrekkelig med driftsmidler for de døgnplassene som allerede er etablert.

Vil helseministeren se på dette og eventuelt sørge for at de døgnplassene som er bygd, blir tatt i bruk, med full faglig oppfølging?

Jeg finner det også riktig å be helseministeren gå inn i psykiatriens faglige virkeområde og medvirke til at man får en større grad av konsensus i behandlingsoppleggene ved de ulike psykiatriske sykehusene. Vi kan ikke lenger akseptere den nessekongementaliteten som vi ser blant enkelte psykiatere. Vi får på den måten ikke en fullverdig og likeverdig behandling av alle pasienter, uavhengig av hvor de måtte bo.

Statsråd Ansgar Gabrielsen [12:09:42]: For å ta det første først: I forhold til det som går på DPS-ene i Helse Sør, skal jeg selvfølgelig etter den oppfordringen lederen av sosialkomiteen kommer med, se på det på nytt. Selvfølgelig!

Når det gjelder det siste, som går på den faglige uenigheten – som er veldig stor i psykiatrien, i motsetning til i somatikken – deler jeg fullt ut Alvheims anliggende når det gjelder å se på og gjennomføre en prosess som ender opp med en større grad av konsensus. Det vil alltid være en viss uenighet, men jeg føler meg ganske sikker på at det også innenfor psykiatrien skal være mulig å få en kjerne av enighet i det behandlingsopplegget vi har. Det har jeg signalisert. Det har jeg også tatt opp på de møtene jeg har hatt i de regionale helseforetak. Jeg har et inntrykk av at ledelsen i de regionale helseforetak er opptatt av å få noen standarder, som man har fått innenfor en del andre medisinske grener.

: