Stortinget - Møte onsdag den 26. mai 2004 kl. 10
President: Inge Lønning
Spørsmål 10
Øystein Hedstrøm (FrP) [12:01:33]: Jeg har følgende spørsmål til nærings- og handelsministeren:
«Nærings- og handelsdepartementet forvalter lov om offentlige anskaffelser. Departementet antas ved en rekke tilfeller å ha brutt anbudsregelverket. Her nevnes som eksempel et konsulentoppdrag til Cap Gemini Ernst & Young angående organiseringen av virkemiddelapparatet og en avtale med ABG Sundal Collier angående teleselskapet BaneTele som ble gitt uten anbud.
Hva vil statsråden foreta seg slik at lovverket følges i departementet?»
Statsråd Ansgar Gabrielsen [12:02:11]: Nærings- og handelsdepartementet gjennomfører årlig et stort antall innkjøp. Alle anskaffelser skjer i henhold til lover og forskrifter og departementets interne retningslinjer. Det fremgår bl.a. av retningslinjene at alle anskaffelser over 100 000 kr eks. mva blir registrert i en egen anskaffelsesprotokoll. Av protokollen fremgår bl.a. hvordan anskaffelsen gjennomføres, og hjemmelen for de valg som er foretatt. I tillegg til løpende oppdatering av interne retningslinjer gjennomfører departementet bl.a. interne faglige seminarer der hensikten er å øke kompetansen til alle som deltar i anskaffelsesprosessene. Det legges selvsagt stor vekt på å følge anskaffelsesregelverket, også fordi departementet er fagansvarlig departement på anskaffelsesområdet. Det er mitt inntrykk at kompetansen på anskaffelser er god i departementet, og at regelverket etterleves.
Når det gjelder de to sakene som representanten Hedstrøm viser til, har jeg følgende kommentarer:
Tildeling av konsulentoppdraget til Cap Gemini Ernst & Young høsten 2003 i forbindelse med organiseringen av virkemiddelapparatet ble ikke foretatt av Nærings- og handelsdepartementet. Umiddelbart etter omtalen i media ble departementet orientert om anskaffelsen. I brev av 24. oktober 2003 til styringsgruppen som stod for anskaffelsen, påtalte departementet at forskriften om offentlige anskaffelser ikke var overholdt, og la til grunn at fremtidige anskaffelsesprosesser skulle gjennomføres i henhold til forskriftens bestemmelser.
Når det gjelder den andre saken representanten Hedstrøm tar opp, engasjementet av ABG Sundal Collier som finansielle rådgivere for Nærings- og handelsdepartementet i forbindelse med BaneTele AS, har jeg foretatt en gjennomgang av saken og konkludert med at det unntaket som er gjort, ligger innenfor gjeldende regelverk.
Øystein Hedstrøm (FrP) [12:04:10]: Jeg takker statsråden for svaret. Jeg regner med at han tenker på dette med finansielle tjenester og tolkningen av det, men jeg skal la det ligge. Her registrerer jeg at det er professorer og ESA som har andre tolkninger og legger det til grunn.
Vi har altså tre offentlige forvaltningsnivåer i Norge. Man kjøper varer og tjenester for anslagsvis 220 milliarder kr, og det er et betydelig innsparingspotensial. Hvis man har en uprofesjonell eller ulovlig håndtering, kan det få store økonomiske konsekvenser.
Klagenemnda for offentlige anskaffelser har avdekket at en rekke statlige etater bryter regelverket. Jeg skal nevne noen eksempler: Avinor, Statens forvaltningstjeneste, Universitetet i Tromsø og UDI. I det siste tilfellet dreier det seg om 160 mill. kr som ikke var lagt ut på anbud.
Siden statsrådens departement forvalter loven om offentlige anskaffelser og også forskriften, hva mener statsråden man bør gjøre for at statlige etater i større grad etterlever regelverket? Det må jo være veldig viktig at de går foran med et godt eksempel, når det er så store milliardbeløp totalt sett man kan hente inn i besparelser på dette området.
Statsråd Ansgar Gabrielsen [12:05:27]: Jeg er veldig enig i representantens generelle tilnærming til problemet, men jeg synes nok kanskje at det var litt unødig å insinuere i spørsmålet at det antas at departementet ved en rekke tilfeller har brutt anbudsregelverket. Det kan jeg altså ikke se har skjedd.
Det som er det viktige, er at man får konkurranse når det offentlige skal gjøre innkjøp. Det er hele ideen bak dette regelverket og opprettingen av KOFA-organet, som administrativt er underlagt Nærings- og handelsdepartementet. De som leser aviser, vil i hvert fall ha sett at jeg ikke har tatt med silkehansker på verken kommuner, fylker eller statlige etater som ikke har fulgt dette regelverket.
Jeg er selvfølgelig fullstendig klar over at departementet selv sitter midt i glasshuset og har et ekstra ansvar for å følge regelverket. Det er ingen tvil om at offentlig sektor har mye å hente på å bedre innkjøpsrutinene. Da er minstekravet at ting legges ut på anbud.
Øystein Hedstrøm (FrP) [12:06:32]: Jeg takker statsråden for tilleggssvaret.
Det KOFA har avdekket, er at det har skjedd et brudd på regelverket innenfor de statlige etatene som jeg nevnte. Mitt andre oppfølgingsspørsmål må da være: Hva er begrunnelsen for dette? Det kan være alt fra kameraderi, korrupsjon og makelighet til mangel på kompetanse. Statsråden understreket at det var kompetanse i hans departement – men dette skjer jo på tre forvaltningsnivåer. Hva skal man da gjøre så man unngår en lemfeldig saksbehandling? Bør man ikke la dette etter hvert få konsekvenser, når det er betydelige beløp det dreier seg om?
Statsråd Ansgar Gabrielsen [12:07:12]: Offentlig sektor har 700 000 ansatte som gjør innkjøp. Da vi innførte nytt regelverk, var vi fullstendig klar over at ikke alle var perfekte i dette fra dag én, selv om jeg tror viljen var til stede. Antydningene om at det skulle være korrupsjon og kameraderi og slike ting, kan vi jo la henge, men det som har vært et overordnet arbeid innledningsvis i denne fasen, har nettopp vært å informere og dyktiggjøre dem som er innkjøpere rundt i kommuner og fylker. Men vi ser jo gang på gang at til og med folkevalgte organ ønsker å se bort fra konkurranseutsetting for å gi preferanser til egne lokale leverandører – de av oss som har et halvt liv bak oss i politikk og lokalpolitikk, er ikke ukjent med den problemstillingen. Jeg mener imidlertid det er meget viktig at offentlig sektor, som gjør innkjøp for 200 milliarder kr i året, har en bevisst holdning til dette og sørger for konkurranse – det er det KOFAs jobb å etterleve. Undertegnede bruker altså ikke silkehansker på de overtredelsene som har funnet sted.