Du bruker en gammel nettleser. For å kunne bruke all funksjonalitet i nettsidene må du bytte til en nyere og oppdatert nettleser. Se oversikt over støttede nettlesere.

Stortinget.no

logo
Hopp til innholdet
Til forsiden
Til forsiden

Stortinget - Møte onsdag den 12. mai 2004 kl. 10

Dato:
President: Inge Lønning
Tilbake til spørretimen

Spørsmål 7

Jan Arild Ellingsen (FrP) [12:06:29]: Jeg tillater meg å stille følgende spørsmål til justisministeren:

«I etterkant av den ekstremt voldelige rans- og drapssaken i Stavanger har det fra flere vært tatt til orde for en gransking av hele saken. Politidirektoratet har satt ned en gruppe som skal gå gjennom saken. Siden justisministeren har det formelle politiske ansvaret, vil det etter min mening være fornuftig å nedsette en uavhengig granskingskommisjon.

Vil statsråden ta initiativ til at det nedsettes en uavhengig gransking av «Stavanger-saken»?»

Statsråd Odd Einar Dørum [12:06:59]: Ranet av Norsk Kontantservice før påske, der en polititjenestemann ble drept, representerer en meget alvorlig kriminell handling og en synliggjøring av hvilken kriminalitet vi som samfunn også står overfor i 2004. Det er i ettertid, bl.a. gjennom media, reist spørsmål om ulike sider ved politiets håndtering. En av problemstillingene er knyttet til mulig informasjon om forestående ran, og hvordan politiet eventuelt forholdt seg til slik informasjon.

Ranssaken og drapet på polititjenestemannen etterforskes med store ressurser. Selv om etterforskningen primært er rettet mot å klarlegge det strafferettslige ansvaret for henholdsvis drapet og ranet, må det forventes at etterforskningen vil klarlegge det faktiske hendelsesforløp.

Politidirektoratet har oppnevnt en arbeidsgruppe som skal gjennomgå viktige spørsmål i tilknytning til ranssaken og drapet. Arbeidsgruppen er satt sammen av representanter fra Politidirektoratet, Politihøgskolen, Politiets data- og materielltjeneste og Hordaland, Rogaland, Sør-Trøndelag og Oslo politidistrikt. Arbeidsgruppens anbefalinger legges fram innen 18. juni 2004.

Da det ble framsatt påstander i media om at det forelå informasjon i forkant som kunne gitt grunnlag for å forhindre ranet, anmodet politimesteren i Rogaland politidistrikt Det særskilte etterforskingsorgan for politisaker, SEFO, om å etterforske mulige overtredelser av straffeloven § 325 nr. 1 om grov uforstand i tjenesten. SEFO, Rogaland, får bistand fra SEFO, Oslo, ved gjennomføringen av avhør i Oslo.

Ut fra en samlet vurdering på det nåværende tidspunkt finner jeg det ikke riktig å nedsette en granskingskommisjon. Jeg vil avvente de nødvendige resultater som framkommer fra arbeidsgruppen, som er nedsatt av Politidirektoratet, og SEFO. Jeg finner det heller ikke riktig å iverksette administrative tiltak på politisk nivå eller departementsnivå som kan forstyrre den pågående etterforskningen i Stavanger.

Jan Arild Ellingsen (FrP) [12:08:42]: Jeg takker for det som jeg så langt oppfatter som et positivt svar. Jeg registrerer at justisministeren iallfall ikke stenger døra i forhold til å vurdere det i framtiden.

For min del handler dette om politiets tillit til hverandre innad. Det handler også om den tilliten folk flest har til politiet, som det verktøy det faktisk skal være, og at de er i stand til å håndtere denne type hendelser. På en måte handler det om at politiet skal framstå som ryddig og funksjonelt i alle sammenhenger. Derfor tror jeg at det kan være fornuftig med en uavhengig gransking.

Justisministeren har sammen med Stortinget jobbet fram en nyordning i forhold til det gamle SEFO, basert på at det ble stilt spørsmål ved denne ordningen, om den gav tilstrekkelig uavhengighet, og om den var ryddig nok. Selv om man kanskje ikke stilte resultatet og konklusjonene derfra i tvil, stilte man kanskje en del av prosessene i tvil. Derfor tror jeg det er viktig.

Jeg ser også at Politiets Fellesforbund har tatt initiativ til en uavhengig gransking. Betyr det at justisministeren vil følge saken med argusøyne og eventuelt komme tilbake i etterkant av det som legges fram i juni?

Statsråd Odd Einar Dørum [12:09:50]: Jeg sa i svaret mitt at for det første er det viktig for meg at den etterforskning som skal foregå, kan foregå med full trygghet og styrke. At den kan det, kommer bl.a. til uttrykk i både penger og tekst som Regjeringen har lagt inn i revidert nasjonalbudsjett. For det andre synes jeg det er svært bra at Politidirektoratet omgående satte i gang arbeidet med å se på sider ved saken som ikke berørte etterforskningen, men hvordan politiet er utstyrt eller kan være forberedt. De arbeider i en hurtigarbeidende gruppe. For det tredje synes jeg det er rosverdig og riktig av politimesteren i Rogaland, da det ble reist spørsmål om det forelå en situasjon som gjorde at det kunne bli reist kritikk, sørget for at det spørsmålet ble tatt opp til avklaring.

Disse spørsmålene har også politidirektøren kommentert, og hun har sagt at når etterforskningen har kommet langt nok, når arbeidsgruppen som hun har nedsatt, har levert sine konklusjoner og SEFO har gjennomført sitt arbeid, vil Politidirektoratet på nytt se på om de ulike spørsmål som har kommet opp, krever en ytterligere gjennomgang og vurdering. Dette er et arbeid jeg vil avvente, og som jeg selvfølgelig vil holde tett kontakt med politidirektøren om. Jeg slutter meg til de utsagn hun her har kommet med.

Jan Arild Ellingsen (FrP) [12:10:56]: Jeg takker på nytt for svaret.

Jeg tror justisministeren berører det essensielle, nemlig at man har en fullverdig gjennomgang av det som har skjedd før i forhold til utstyr, kanskje i forhold til metodikk, i forhold til rutiner og alt som gjør det mulig å forhindre eventuelle tilsvarende episoder i etterkant. Samtidig blir det en overordnet problemstilling for meg å tenke: Hvem gjør hva? Med andre ord: Er det fornuftig at politiet selv ser på egne rutiner? Er det fornuftig at folk som er øverste fagansvarlige her, skal ha dette ansvaret? Ville det ikke ha vært naturlig, med basis i sakens omfang og konsekvenser, at man allerede nå signaliserte at hvis det finnes usikkerhetsmomenter, vil man i etterkant ta initiativ til å opprette en uavhengig gransking, nettopp av hensyn til publikum og den tilliten politiet faktisk har?

Spørsmålet mitt blir ganske enkelt: Hvis det skulle dukke opp elementer i de interne vurderingene som tilsier at man må gå videre med det, vil ministeren da vurdere en uavhengig gransking?

Statsråd Odd Einar Dørum [12:12:01]: Det er slik med tillit at enten har man det, eller så har man det ikke. Man har ikke gradert tillit. Jeg tror politiet har tillit hos alle i Norge til å drive etterforskning med full styrke. De har Regjeringens fulle støtte, og jeg antar også Stortingets.

Det er også slik at politiledelsen har min fulle tillit når de ser på sider ved politiets arbeid som ikke berøres av etterforskningen. Jeg synes politimesteren i Rogaland opptrer klokt når han ber noen se på forhold som det er reist kritikk rundt. Politidirektøren har sagt at når etterforskningen har kommet langt nok, når arbeidsgruppen har levert sine konklusjoner og SEFO har gjennomført sitt arbeid, vil Politidirektoratet se på om de ulike spørsmål som har kommet opp, krever ytterligere gjennomgang og vurdering. Etter min mening er dette en åpen holdning for stadig å lære og kunne evaluere. Jeg slutter meg til den holdningen. Jeg har full tillit til at Politidirektoratet vil gjøre det på en skikkelig måte. Men jeg vil selvfølgelig holde tett kontakt med dem i saken, fordi sakens alvor og karakter krever det.

: