Du bruker en gammel nettleser. For å kunne bruke all funksjonalitet i nettsidene må du bytte til en nyere og oppdatert nettleser. Se oversikt over støttede nettlesere.

Stortinget.no

logo
Hopp til innholdet
Til forsiden

Stortinget - Møte onsdag den 12. mai 2004 kl. 10

Dato:
President: Inge Lønning
Tilbake til spørretimen

Spørsmål 21

Presidenten: Dette spørsmålet, fra Knut Werner Hansen til miljøvernministeren, vil bli besvart av finansministeren som rette vedkommende.

Knut Werner Hansen (A) [11:23:30]: « Tromsø kommune ønsker å fjerne herreløst søppel. Dette må nødvendigvis leveres på avfallsmottak. Dette koster penger (bl.a. 522 kr pr. tonn i sluttbehandlingsavgift til staten). Tromsø kommune har søkt Finansdepartementet om fritak for denne avgiften, men fått nei. Dette gjør det vanskeligere for kommunen å ta et kollektivt ansvar for å løse et kollektivt problem.

Synes statsråden Finansdepartementets holdning i denne saken bidrar til en rein kyst og en god miljøpolitikk?»

Statsråd Per-Kristian Foss [11:24:07]: Det er riktig at Tromsø kommune har søkt Finansdepartementet om fritak for sluttbehandlingsavgift i forbindelse med rydding av søppel. Kommunen har blitt orientert om at søknad om dispensasjon fra avgiftsplikten må rettes til Tollregion Nord-Norge som første instans, med klageadgang til Toll- og avgiftsdirektoratet. Finansdepartementet har ikke fattet noe vedtak i saken.

Finansdepartementet har imidlertid overfor Tromsø kommune redegjort for bakgrunnen for avfallsavgiften og gjeldende regelverk. Formålet med avgiften er å redusere den totale avfallsmengden samt å prissette miljøskadelige utslipp fra sluttbehandling av avfall. Avfall samlet inn på dugnad eller lignende måter skaper miljøproblemer på samme måte som annet avfall, og er dermed omfattet av avgiftsplikten.

Et eventuelt avgiftsfritak bør etter min mening utformes etter objektive kriterier. Dette innebærer at fritak vanskelig vil kunne begrenses til enkelte spesielle aksjoner som «Rusken» o.l., men må omfatte avfall fra all virksomhet som gjennomføres på ideell basis. Da vil kontrollproblemene og omgåelsesmulighetene kunne øke betydelig.

På denne bakgrunn er det etter min mening ikke hensiktsmessig med et generelt fritak for avfall innlevert av spesielle grupper eller med en bestemt opprinnelse.

Kari Lise Holmberg hadde her overtatt presidentplassen.

Knut Werner Hansen (A) [11:25:25]: For meg handler dette om miljøpolitikk, ikke finanspolitikk. Jeg registrerer at jeg får svar fra statsråd Foss på vegne av Regjeringen. Mitt spørsmål var imidlertid rettet til miljøvernministeren, for jeg mener at dette handler om miljøpolitikk.

Statsråden har ikke svart på det jeg spør om – om holdningen til Finansdepartementet bidrar til en rein kyst og en god miljøpolitikk.

Miljøvernministeren åpnet for kort tid siden kampanjen «Hold Norge Rent». Denne kampanjen er «en nasjonal dugnad mot forsøpling i det offentlige rom». Visjonen er «Et rent og trivelig Norge». Avgiftssystemet vi har i Norge, står i motstrid til en slik visjon. I England har man en bra ordning, i hvert fall med hensyn til sluttbehandlingsavgift.

Spørsmålet er: Vil statsråden ta initiativ til en evaluering av dette virkemidlet, altså sluttbehandlingsavgiften, innenfor avfallspolitikken?

Statsråd Per-Kristian Foss [11:26:24]: Jeg har svart på spørsmålet, og svaret er miljøpolitisk begrunnet. Miljøvirkningen er jo ikke avhengig av hvem som samler inn avfallet, miljøvirkningen er avhengig av hvordan avfallet behandles. Vi ville hatt et rart miljøsystem dersom det skulle være slik at miljøvirkningen skulle måles etter om avfallet var samlet inn ved frivillig dugnadsinnsats, eller om det var kommunalt betalte vakter eller annet personell som samlet det inn.

Svaret på spørsmålet om en evaluering er: Ja, når ordningen har fungert i noen år. Men det har den ikke ennå.

Knut Werner Hansen (A) [11:27:06]: Alle er enige om at søppel er stygt, og jeg syns at her må alle bidra. «Hold Norge Rent»-kampanjen, som jeg har nevnt tidligere, står «alle gode krefter» bak – det står på hjemmesiden deres – herunder departementer, statlige etater etc.

Dette er etter min oppfatning blitt et bokføringsprinsipp. Svaret fra Finansdepartementet til Tromsø kommune, som statsråden har referert til, påpeker jo korrekt at man kan søke om dispensasjon i forhold til tollregionen. Samtidig gir Finansdepartementet noen generelle kommentarer som vel gir lite håp om at man vil få en positiv tilbakemelding. Derfor kunne jeg fristes til å spørre om statsråden kunne bidra til en mykere tolkning i forhold til tollmyndighetenes behandling i ettertid. Hvis ikke – hva vil da Regjeringens bidrag til et rent Norge i denne sammenheng være?

Statsråd Per-Kristian Foss [11:28:00]: Det vil være at man betaler sine avgifter, slik Stortinget har forutsatt. Jeg bare minner om at avgiften ikke er innført primært av estetiske hensyn. Jeg er enig i at søppel er en uting, at det bør samles inn, og at vi bør ha det ryddig rundt oss. Men behandlingen av avfallet og virkningen av måten man behandler avfallet på, er et miljøproblem. Det er det avgiften er ment å skulle gjelde, og da er spørsmålet om hvilken person som har samlet inn avfallet, miljøpolitisk sett helt på siden i forhold til hva avgiften er ment å skulle ramme.

Presidenten: Vi går tilbake til spørsmål 2.

: