Stortinget - Møte onsdag den 12. mai 2004 kl. 10
President: Inge Lønning
Spørsmål 14
Presidenten: Dette spørsmålet, fra representanten Bendiks H. Arnesen til utdannings- og forskningsministeren, vil bli besvart av fiskeriministeren som rette vedkommende.
Bendiks H. Arnesen (A) [12:34:04]: Jeg har et spørsmål som jeg forstår fiskeriministeren er rette vedkommende til å svare på:
«I Trondheim ligger et kyst- og havnelaboratorium. Laboratoriet er det eneste i sitt slag i Norge og ligger internasjonalt i toppen når det gjelder kompetanse innenfor sitt område. I Europa er det i dag tre alternativer til dette laboratoriet. Vi har nå fått signaler om at dette laboratoriet står i fare for å bli nedlagt pga. manglende finansiering. Norge er en kystnasjon.
Hva vil statsråden gjøre for at dette viktige laboratoriet og kompetansemiljøet i Trondheim kan opprettholdes og utvikles videre?»
Statsråd Svein Ludvigsen [12:34:43]: Karakteristikken av dette miljøet i Trondheim som å være blant de ypperste, slutter jeg meg helt og fullt til. Kyst- og havnelaboratoriet hører organisatorisk inn under avdeling for kyst og havteknikk ved SINTEF-enheten SINTEF Fiskeri og havbruk. SINTEF er en økonomisk og administrativt uavhengig stiftelse. SINTEF mottar grunn- og basisbevilgning fra Nærings- og handelsdepartementet. Enheten SINTEF Fiskeri og havbruk får i tillegg en basisbevilgning fra Fiskeridepartementet.
SINTEF Fiskeri og havbruk finansierer Kyst- og havnelaboratoriet gjennom oppdragsforskning for offentlige og private kunder, gjennom konkurranseutsatte midler fra Forskningsrådet og EUs rammeprogrammer for forskning og gjennom basisbevilgning. Norges teknisk-naturvitenskapelige universitet, NTNU, bruker i dag laboratoriet til forsknings- og undervisningsaktivitet.
Sektorprinsippet er et grunnleggende prinsipp i organiseringen av norsk forskningspolitikk. Prinsippet går i korthet ut på at hvert departement har ansvar for å finansiere forskning på og for sin egen sektor. Faglig sett faller således Kyst- og havnelaboratoriets virksomhet under Fiskeridepartementets sektoransvar.
Fiskeridepartementet har drøftet saken med Norges forskningsråd tidligere. Vi har vært inne i saken også i forhold til den situasjonen som nå er oppstått. Bakgrunnen for Kyst- og havnelaboratoriets økonomiske problemer er at markedet for de tjenestene som laboratoriet leverer, er sviktende. Dette gjelder så vel offentlige som private kunder. Kystverket er på sin side en av laboratoriets viktigste kunder, men har i de senere år redusert oppdragene dit, i takt med redusert havne- og farledsutbyggingsaktivitet. Havnelaboratoriet har høy kompetanse og gjør et godt arbeid – det er ingen tvil om det. Jeg kan imidlertid ikke finne grunnlag eller rom for ekstraordinær økonomisk støtte til Havnelaboratoriet utover den basisbevilgningen som SINTEF Fiskeri og havbruk får, og de faktiske tjenester som Kystverket fortsatt kjøper fra laboratoriet.
Forskningsrådets faglige vurdering er at det heller ikke vil prioritere ekstraordinære midler til laboratoriets virksomhet. SINTEF kan selvfølgelig søke om ordinære midler fra forskningsprogrammet.
SINTEFs hovedformål er å utføre forskningsoppdrag for næringsliv og forvaltning. Det er i første rekke SINTEF som må ta ansvar for laboratoriets drift. Det vil ikke være statens oppgave å opprettholde virksomheten dersom det ikke eksisterer et marked for de tjenestene laboratoriet leverer.
Bendiks H. Arnesen (A) [12:37:26]: Jeg takker statsråden for svaret.
Vi er, ettersom jeg forstår, enige om at kystsonen er sentral i verdiskapingen, og at det skjer mye nå framover som betinger høy kompetanse på dette området. Det som bekymrer meg, er at vi kanskje skal miste et slikt viktig kompetansemiljø nettopp i en tid hvor vi virkelig trenger hjelp til å utvikle kysten og kystsonen. Så jeg synes det er litt rart at det i det hele tatt er usikkerhet rundt dette laboratoriets framtid, fordi om det akkurat nå er litt mindre oppdrag.
Det som trengs her, er en grunnfinansiering til forskning. Kan statsråden ut fra det svaret han har gitt, påvirke SINTEF slik at det øremerkes midler til å opprettholde dette laboratoriet?
Statsråd Svein Ludvigsen [12:38:35]: Sett fra havnemyndighetenes og fra departementets side er det ønskelig at vi har denne kompetansen.
Vi har vært i kontakt både med Forskningsrådet og andre miljøer, og vi må konstatere at interessen for en finansiering utover de basisbevilgningene og de oppdragene som i dag gis, er det ikke grunnlag for. Vi har gått gjennom våre prognoser i Kystdirektoratet og kan konstatere at vi i en framtidig tiårsperiode ser for oss at vi vil ha oppdrag ved laboratoriet for ca. 1 mill. kr i året, og så i tillegg eventuelle modellforsøk som kan gi oppdrag i størrelsesorden 4–10 mill. kr. Det er ifølge SINTEF og laboratoriet ikke tilstrekkelig til at de mener å kunne videreføre det i sin form.
Utover det har jeg ikke noen løfter å gi, bortsett fra at SINTEF jo vil kunne søke om bevilgninger fra Forskningsrådet, fra rammeprogrammet.
Bendiks H. Arnesen (A) [12:39:40]: Jeg ber, så sterkt jeg kan, statsråden om å følge dette nøye, fordi signalene faktisk går på at man må begynne å si opp folk ved laboratoriet allerede nå, og det synes jeg er foruroligende. Jeg synes, ut fra det signalet som statsråden gir, at man kan prøve å søke om midler, slik at de kan bruke sin kompetanse på å forske på nye ting innenfor kystsonen. Men jeg må si at jeg er skuffet over at man ikke kan gå inn med noen midler og sikre denne kompetansen, som er den eneste i landet.
Statsråd Svein Ludvigsen [12:40:25]: Jeg vil bare understreke at dette er en situasjon som er skapt på grunn av manglende etterspørsel, og at dette også er en konsekvens av at de store havneutbyggingene er avsluttet, og at vi i den senere tid ikke har investert i samme grad i nye havner hvor modellforsøk har vært en forutsetning.
Vi har vært i kontakt med SINTEF, vi har vært i kontakt med ulike miljø, som jeg sa, men vi konstaterer at SINTEF i forrige uke orienterte fagforeningene om at det kan komme på tale med permitteringer i laboratoriet.