Du bruker en gammel nettleser. For å kunne bruke all funksjonalitet i nettsidene må du bytte til en nyere og oppdatert nettleser. Se oversikt over støttede nettlesere.

Stortinget.no

logo
Hopp til innholdet
Til forsiden

Stortinget - Møte onsdag den 5. mai 2004 kl. 10

Dato:
President: Kari Lise Holmberg
Tilbake til spørretimen

Spørsmål 19

Per Roar Bredvold (FrP) [12:58:32]: Jeg ønsker å stille miljøvernministeren følgende spørsmål:

«Mjøsas hvite svane, «Skibladner», står i fare for å få seilingsforbud pga. at det ikke gis dispensasjon i forbindelse med kloakkproblematikken.

Kan statsråden hjelpe denne gamle, ærverdige båten, slik at den fortsatt kan seile til stor glede for alle de passasjerer som den har, og vil kunne frakte i framtiden?»

Statsråd Børge Brende [12:58:54]: Dette svaret tror jeg i alle fall representanten må bli fornøyd med, for i går innvilget jeg søknad om forlenget dispensasjon for «Skibladner», som det også fremgår av pressen. Jeg har med denne avgjørelsen lagt avgjørende vekt på hensynet til fortsatt drift av «Skibladner» som et av landets viktigste verneverdige fartøy.

Hensynet til vannkvaliteten i Mjøsa tilsier imidlertid at det fortsatt bør arbeides for å finne frem til en løsning som er både hygienisk og antikvarisk forsvarlig.

Per Roar Bredvold (FrP) [12:59:39]: Jeg takker statsråden for et positivt svar og en positiv avgjørelse, og jeg vil også gratulere med den avgjørelsen.

Det som vel er å merke seg, er at dette ikke er noe nytt problem. 1. november 2000 stilte jeg det samme spørsmål til daværende miljøvernminister Siri Bjerke, og fikk nesten det samme svaret. Men nå har man fått en litt lengre utsettelse, og vi håper alle sammen at vi skal komme i mål på dette. Målet ligger der, men veien fram dit kan være litt kronglete. Det handler kanskje om økonomi. Jeg husker at i 2000 ville ombyggingen ha kostet ca. 1 mill. kr – jeg understreker at det er cirkatall – hvis det var mulig. Det kostet ca. 100 000 kr i drift, og man lette etter praktiske muligheter for å skape en god behandling av utslippene.

Men vi får håpe at vi i fellesskap kan bidra til at «Skibladner» fortsatt kan seile, òg i seilingssesongen 2009 og videre. Dette er en båt som, hvis jeg husker riktig, er 148 år, så det er en del praktiske problemer som kanskje kan dukke opp.

Statsråd Børge Brende [13:00:49]: Nå kan da «Skibladner», etter inngripen fra Miljøverndepartementets side, i alle fall seile til 2009. Så vil man da forsøke å finne frem til en løsning som er antikvarisk forsvarlig, og også forurensningsmessig forsvarlig, slik at man kan håndtere kloakken fra «Skibladner» på en skikkelig måte.

Når det gjelder eventuell støtte til disse tiltakene, har også riksantikvaren et tilskuddsbudsjett som det vil kunne være aktuelt å søke, forutsatt at man greier å gjøre det innenfor det som er de antikvariske kvalitetene som ligger i båten. Det har vist seg å ikke være veldig enkelt.

Per Roar Bredvold (FrP) [13:01:48]: Jeg takker nok en gang for svaret.

Jeg tror også, og håper, at vi skal komme i mål. Men det er gitt en del tidsfrister her, og tidsfrister er bra, synes jeg. Det er sagt 1. april 2006, og det er sagt innen 1. april 2008. Men vi får håpe, som sagt, at vi i fellesskap skal klare å løse disse praktiske problemene, og at økonomien nå ligger på plass. Ettersom jeg skjønner, sier nå statsråden at det kan være muligheter for å søke økonomisk støtte også.

Statsråd Børge Brende [13:02:19]: Jeg har ikke noe mer å tilføye.

Presidenten: Dermed er sak nr. 1 ferdigbehandlet.

: