Du bruker en gammel nettleser. For å kunne bruke all funksjonalitet i nettsidene må du bytte til en nyere og oppdatert nettleser. Se oversikt over støttede nettlesere.

Stortinget.no

logo
Hopp til innholdet
Til forsiden

Stortinget - Møte fredag den 2. april 2004 kl. 10

Dato:
President: Jørgen Kosmo

Dokumenter: 

Sak nr. 4

Innstilling frå energi- og miljøkomiteen om utbygging og drift av Ormen Lange og anlegg og drift av Langeled mv.

Talere

Votering i sak nr. 4

Votering i sak nr. 4

Presidenten: Under debatten har Hallgeir H. Langeland satt fram to forslag på vegne av Sosialistisk Venstreparti.

Forslag nr. 1 lyder:

«Stortinget utset behandlinga av St.prp. nr. 41 (2003- 2004) og ber Regjeringa fremje sak med konsekvensutgreiing av to alternativ i tillegg til ilandføring på Nyhamna i Aukra, samt ein heilskapleg samfunnsøkonomisk analyse av dei tre alternativa.»

Forslag nr. 2 lyder:

«Stortinget ber Regjeringa om å greie ut om dei prinsipielle sidene av at Stortinget ikkje har fått lagt fram for seg dei totale infrastrukturinvesteringane knytt til Ormen Lange når vedtak blir fatta.»

Votering:Forslagene fra Sosialistisk Venstreparti ble med 81 mot 14 stemmer ikke bifalt.(Voteringsutskrift kl. 13.22.41)

Presidenten: Hallgeir H. Langeland har bedt om ordet til stemmeforklaring.

Hallgeir H. Langeland (SV) [13:23:00]: No når SV sitt forslag om ulike alternativ å velja i og å utsetja saka har falle, kunne SV ha fremja eit alternativt forslag som var endå dårlegare utgreidd enn det som er i dag. Det gjer me ikkje, og derfor tilrår eg partikameratane mine å støtta innstillinga.

Presidenten: Da skulle vi ha store muligheter til å få dette enstemmig.

Komiteen hadde innstillet:

I

Stortinget samtykker i at Olje- og energidepartementet godkjenner plan for utbygging og drift av Ormen Lange og gir tillatelse til anlegg og drift av landanlegget på Nyhamna.

II

Stortinget samtykker i at Olje- og energidepartementet gir tillatelse til plan for anlegg og drift av Langeled.

III

Stortinget samtykker i at Petoro AS, som er rettighetshaver for statens deltakerandel (SDØE), kan delta i utbygging og drift av Ormen Lange og anlegg og drift av Langeled.

IV Fullmakt til å inngå forpliktelser utover gitte bevilgninger under SDØE

Stortinget samtykker i at Kongen i 2004 kan godkjenne at Petoro AS kan pådra forpliktelser utover gitte bevilgninger under kap. 2440/5440, hvor øvre grense for SDØE sin forholdsmessige andel for det enkelte prosjekt/fase utgjør 5 mrd. kroner knyttet til deltakelse i:

  • Verdioppgradering av statens gass etter avsetningsinstruksen

  • Pre-interessentskapsfasen ved anlegg av nye rørledninger i tilknytning til norsk kontinentalsokkel

  • Utviklingsprosjekter under Gassled

V Overdragelse og samordning av andeler i utvinningstillatelser

Stortinget samtykker i at Olje- og energidepartementet i tråd med forutsetningene i proposisjonen kan godkjenne at Petoro AS kan delta i:

  • Overdragelse (salg, kjøp eller bytte) av deltakerandeler i interessentskap hvor en rettighetshaver velger å tre ut av interessentskapet og hvor SDØE berøres av overdragelsen.

  • Forenklet samordning av utvinningstillatelser med SDØE-andeler.

  • Ny/endret plan for utbygging og drift av forekomster innenfor et samordnet område med SDØE-deltakelse.

  • Overdragelse av deltakerandeler for å oppnå fortsatt harmonisering av deltakerandeler i utvinningstillatelser som er samordnet og hvor SDØE berøres av overdragelsen.

Votering:Komiteens innstilling bifaltes enstemmig.