Stortinget - Møte onsdag den 24. mars 2004 kl. 10
President: Inge Lønning
Spørsmål 7
Audun Bjørlo Lysbakken (SV): Jeg vil gjerne stille følgende spørsmål:
«Helse Fonna har bestemt at fødeavdelingen ved Stord Sjukehus skal sommerlukkes og de fødende sendes til Haugesund. Gravide kvinner i Sunnhordland har protestert sterkt mot stengingen. Helse Fonna regner med å spare 570 000 kr på å holde stengt. Formannskapet i Stord kommune har vedtatt selv å bevilge penger til å holde avdelingen åpen, til tross for at kommunen har anstrengt økonomi.
Synes statsråden det er akseptabelt at tilbudet til fødende kvinner blir avhengig av gaver fra en fattig kommune?»
Statsråd Dagfinn Høybråten: La meg innledningsvis slå fast at de regionale helseforetakene har et helhetlig ansvar for å organisere og ha et best mulig spesialisthelsetjenestetilbud innen de budsjettrammer Stortinget vedtar. Med utgangspunkt i befolkningens behov og tilgjengelige budsjettrammer skal helseforetakene organisere tjenestetilbudet og foreta nødvendige økonomiske prioriteringer for å sikre at kravene til faglig kvalitet og forsvarlighet, likhet, tilgjengelighet og effektiv ressursbruk ivaretas på beste måte.
Helseforetakenes ansvar omfatter organisering av den delen av fødselsomsorgen som inngår i spesialisthelsetjenestens ansvarsområde, herunder drift av fødeinstitusjoner. Stortinget har gitt kommunene et tilsvarende ansvar for å organisere og drifte den delen av svangerskapsomsorgen som skal ivaretas av primærhelsetjenesten. For å sikre en best mulig fødselsomsorg er det derfor viktig at det etableres et godt samarbeid og god kommunikasjon mellom primærhelsetjenesten og spesialisthelsetjenesten. Det innebærer imidlertid ikke at kommunehelsetjenesten skal finansiere den delen av fødselsomsorgen som de regionale helseforetakene har ansvaret for.
I spørretimen 25. februar i år omtalte jeg problemstillinger knyttet til mottak av gaver til enkeltformål i spesialisthelsetjenesten. Jeg skal gjenta noe av det jeg da sa. Det helhetlige ansvaret de regionale helseforetakene er pålagt, innebærer også ansvar for prioriteringer og avveininger. Derfor er en forpliktelse knyttet til eventuelle bidrag og gaver særlig problematisk. Dersom mottak av gaver eksempelvis skaper bindinger i forhold til bidragsyteren, eller fører til endringer i prioriteringer og beslutninger om organisering og lokalisering, er det svært uheldig. Følgelig bør helseforetakene heller ikke motta gaver med slike bindinger eller føringer. Jeg forutsetter derfor at helseforetakene viser tilstrekkelig varsomhet ved å vurdere i hvilken grad det er forsvarlig og ønskelig å motta økonomisk støtte fra andre enn staten, dvs. gjennom det ordinære finansieringssystemet.
Stord formannskap bevilget i møte 11. mars i år 570 000 kr for å sikre drift av fødeavdelingen på Stord Sjukehus sommeren 2004. Gaver av denne typen fra kommunen bør prinsipielt ikke mottas. Samtidig vil jeg understreke at det må legges til rette for og sikres gode kommunikasjonsprosesser med kommunene og brukerne, særlig i tilfeller der endringer i tjenestetilbudet kan føre til utrygghet blant innbyggerne. Dette har jeg satt et særlig søkelys på. Jeg er informert om at dette følges opp både i Helse Vest og i Helse Fonna, som i 2004 har fokusert på å bedre strategien for informasjon og kommunikasjon med ulike aktører.
På bakgrunn av utspillet fra Stord formannskap har styret i Helse Fonna behandlet denne saken og slått fast at stenging av fødeavdelingen ved Stord Sjukehus i sommer er basert på faglig forsvarlighet, men samtidig vedtatt å ta imot gaven fra Stord kommune for å holde avdelingen åpen. Saken vil likevel få en prinsipiell og endelig avgjørelse i Helse Vest.
Jeg har tillit til at Helse Vest vil håndtere denne saken i tråd med de prinsipielle føringer i forhold til mottak av gaver som jeg her har vist til, og at det vil sikres et faglig forsvarlig fødetilbud med utgangspunkt i Stord Sjukehus på en måte som kan virke tillitvekkende i forhold til befolkningen også gjennom sommeren.
Audun Bjørlo Lysbakken (SV): Det var et prinsipielt klart svar fra helseministeren, som jeg takker for. Likevel påpeker helseministeren ganske riktig at styret i Helse Fonna i utgangspunktet har sagt ja til å ta imot pengene.
Jeg har lyst til å sitere fra avisen Sunnhordland i går. Et av styremedlemmene i møtet skal ha sagt: «Er det offentlege helsevesenet så dårleg at det må ha almisser?» og så stemt ja til almissene etterpå.
Jeg synes at Stord-politikerne har gjort et modig vedtak, fordi de har tatt den frykten som mange i kommunen føler i forhold til sommerlukkingen, på alvor. Jeg har lyst til også å utfordre helseministeren på å ta et tydeligere ansvar. Hvis det prinsipielle standpunktet er så klart i forhold til spørsmålet om å motta gaver, bør man også ha et like prinsipielt standpunkt i forhold til hva slags ansvar Helse Fonna har for å stille de samme muligheter og tilbud til rådighet for dem som skal føde i juli, som for dem som skal føde i januar. Det må være problematisk også for helseministeren at man har denne typen sommerlukking av et tilbud som en må regne med at det ligger faglige vurderinger til grunn for at vi har resten av året.
Statsråd Dagfinn Høybråten: Både det parti representanten Bjørlo Lysbakken representerer, og helseministeren har vært enige om å åpne styremøtene for offentligheten, og den type utsagn er en del av de velsignelser som følger med åpne styremøter.
Det jeg allikevel vil si, er at jeg har svart prinsipielt både på spørsmål om gaver og på spørsmål om hva som er helseforetakenes ansvar når det gjelder å sørge for forsvarlige helsetjenester og en forsvarlig fødselsomsorg. Jeg har latt meg informere om at Helse Vest vil ta en prinsipiell og endelig avgjørelse i dette spørsmålet, dvs. at den beslutningen styret i Helse Fonna har tatt, ikke vil bli stående som den endelige.
Audun Bjørlo Lysbakken (SV): Hvis det er signalet helseministeren gir, synes jeg det er skuffende at han ikke samtidig vil gi et tydeligere signal i forhold til ansvaret for det tilbudet det her er snakk om. For det må være grunnlag for å sette spørsmålstegn ved de faglige vurderingene når det som er et viktig tilbud i januar, plutselig ikke regnes for å være det i juli. Det er også vanskelig for folk å forstå når det er snakk om en såpass liten sum som 570 000 kr, noe som settes i et merkelig perspektiv hvis man f.eks. sammenlikner med de gullkantede lønns- og pensjonsavtalene som direktørene i Helse Vest har. Det er en logikk som er vanskelig å forstå, at det skal være forskjell på tilbudet om sommeren og om vinteren, når det er vurdert som både faglig ønskelig og forsvarlig å ha det i januar. Det er en logikk helseministeren umulig kan være fornøyd med. Jeg skulle ønske at helseministeren ville sende et tydelig signal til Helse Vest og Helse Fonna om at tilbudet må være likt uansett når på året kvinner i Sunnhordland skal føde, og at finansieringen er statens ansvar.
Statsråd Dagfinn Høybråten: Ved å gå mitt første svar nærmere etter i sømmene vil representanten Bjørlo Lysbakken finne de prinsipielle signalene når det gjelder både krav til faglig forsvarlighet og krav til tilgjengelighet av tilbudet som det regionale helseforetaket har ansvar for å se til at det er. Det har jeg tillit til at Helse Vest vil håndtere, slik at man både følger opp de prinsipielle føringer som er gitt når det gjelder mottak av gaver, og sikrer et forsvarlig fødetilbud for den befolkningen det gjelder, gjennom sommeren. Men det er faktisk slik at det er helseforetakets ansvar etter loven å gjøre det, og det vil føre galt av sted dersom slike beslutninger skal dikteres gjennom spørretimesvar i Stortinget.