Stortinget - Møte onsdag den 10. mars 2004 kl. 10
President: Inge Lønning
Spørsmål 11
Bjørn Hernæs (H): Jeg vil gjerne få lov til å stille følgende spørsmål til justisministeren:
«Hamar Arbeiderblad beretter 3. mars om to politibetjenter som reiste tur-retur Trysil, dvs. 200 km, og brukte en hel arbeidsdag samt to timers overtid på å frakte en varetektsfange fra Hamar politistasjon til tinghuset. Avstanden er på 800 – åtte hundre – meter. Med pressede budsjetter er det vanskelig å se at dette er fornuftig ressursanvendelse.
Kan statsråden informere om hvilke rutiner som gjelder for slike transporter?»
Statsråd Odd Einar Dørum: I hvert politidistrikt er det politimesteren som har ansvaret for å planlegge oppgaveløsningen slik at man får best mulig polititjeneste innenfor de ressursene som til enhver tid er til disposisjon.
I Hedmark politidistrikt er nåværende rutiner for transport og framstilling av varetektsfanger slik at enheten som «eier» saken, er ansvarlig for at transport og framstilling blir foretatt. Hedmark politidistrikt er imidlertid stort i utstrekning, og for å være mest mulig kostnadseffektiv har politistasjonen på Hamar som en hovedregel bistått de øvrige tjenestestedene i distriktet med disse oppgavene.
Spørsmålet har vært forelagt Politidirektoratet, som opplyser følgende:
Også når det gjaldt det omtalte oppdraget, ble det vurdert om Hamar eller Elverum politistasjon kunne bistå med transport og framstilling. Av flere årsaker var akkurat det denne gang ikke mulig å få til, og alternativet, slik politidistriktet vurderte situasjonen, var å beordre polititjenestemenn på overtid for å utføre oppdraget. Politidirektoratet mener at politidistriktet har valgt en uheldig løsning i den aktuelle saken.
Politidirektoratet vil følge opp saken overfor politidistriktet for å få vurdert om denne saken er en enkeltstående hendelse i forhold til de eksisterende rutiner for transport og framstilling i Hedmark politidistrikt.
Jeg kan opplyse representanten Hernæs om at jeg ut fra de opplysninger jeg har fått, selvsagt ikke er tilfreds med resultatet av de vurderinger som har vært gjort her.
Jeg vil også gi følgende tilleggsopplysning:
Transport og framstilling av varetektsfanger er en oppgave som krever store ressurser i politidistriktene. Justisdepartementet har derfor fokusert på denne problemstillingen, og Politidirektoratet skal nå i 2004 starte et prøveprosjekt hvor fangetransport settes ut på anbud. En annen del av dette prosjektet, i samarbeid med kriminalomsorgen, går ut på bedre koordinering av transport av pågrepne, varetektsinnsatte og domfelte. Hedmark politidistrikt vil være ett av pilotdistriktene i en slik ordning.
Bjørn Hernæs (H): Jeg vil svært gjerne takke statsråden for et veldig klart og greit svar.
Vi blir sikkert fort enige om at verken jeg eller statsråden skal drive med detaljregulering av politidistrikt. Men vi må kunne si at i forbindelse med politireformen var det vel nettopp disse tingene vi hadde i tankene at vi skulle unngå. Jeg synes imidlertid at svaret fra statsråden er så klart at jeg går ut fra at det blir lagt merke til i vedkommende politidistrikt, og at eventuelt også Politidirektoratet følger opp saken i den utstrekning det skulle være nødvendig.
Jeg er ikke ute etter å henge ut noen i en slik sak, men å finne konstruktive løsninger, slik at dette kan unngås for framtiden.
Statsråd Odd Einar Dørum: Jeg tror samtlige er ute etter å finne konstruktive løsninger.
Jeg har som sagt forelagt saken for Politidirektoratet, som har gitt meg den klare kommentaren og den klare konklusjonen som de har. Jeg har ikke funnet noen grunn verken til å legge til noe eller trekke fra noe.
Samtidig vil jeg fokusere på at det vil bli arbeidet for å samordne alt som har med framstilling og varetekt på Østlandet å gjøre, og jeg legger vekt på det samarbeidet som skal skje mellom kriminalomsorgen og politiet. Jeg tror det kan være en del tomgangskjøring. Det å få utnyttet dette i et samarbeid mellom kriminalomsorgen og politiet ser jeg positivt på.
Presidenten: Vi går nå til spørsmål 25.