Stortinget - Møte onsdag den 10. mars 2004 kl. 10
President: Inge Lønning
Spørsmål 1
Trine Skei Grande (V): Jeg tillater meg å stille følgende spørsmål til utenriksministeren:
«Sammenbruddet under WTOs 5. ministerkonferanse i Cancún forsterket motsetningene mellom rike og fattige land. Norge har forsøkt å være brobygger i TRIPS-spørsmål gjennom blant annet å åpne opp for at patentsøknader som omfatter biologisk materiale, skal angi opprinnelsessted for dette materialet.
Vil Norge arbeide for en erklæring om at TRIPS-avtalen skal kunne tolkes slik at de minst utviklede land i det minste får unntak for å gjennomføre TRIPS-avtalen på bioteknologiområdet fram til 2016?»
Utenriksminister Jan Petersen: WTOs TRIPS-avtale inneholder regler om beskyttelse av såkalte immaterielle rettigheter, slik som f.eks. patenter og varemerker. I henhold til avtalen har de minst utviklede land, de såkalte MUL-landene, fått utsatt fristen til å gjennomføre TRIPS-avtalen til 2006.
I Doha-erklæringen om TRIPS og folkehelse ble det i tillegg vedtatt å gi de minst utviklede land en forlenget frist frem til 2016 for å måtte gi patentbeskyttelse på legemidler. Denne nye fristen gjelder for alle typer legemidler, slik at også legemidler produsert på grunnlag av bioteknologiske prosesser er omfattet.
Jeg oppfatter representanten Skei Grande slik at hun ønsker at de minst utviklede land bør få utvidet fristen for gjennomføring av TRIPS-avtalen til 2016 for alle typer bioteknologiske oppfinnelser, altså ikke bare for legemidler.
I henhold til TRIPS-avtalen kan MUL-landene søke om å få en tilsvarende utsettelse, f.eks. for andre bioteknologiske produkter, som de har fått for legemidler. Foreløpig er det ikke kommet noen søknad om en mer omfattende utsettelse. Norge har likevel uttrykt seg positivt i TRIPS-rådet til en ytterligere utsettelse, dersom en søknad skulle bli fremmet.
Hvorvidt Norge bør engasjere seg mer aktivt i å få til en erklæring, vil bl.a. måtte bero på hva MUL-landene selv måtte ønske. La meg imidlertid forsikre om at Norge fortsatt vil bestrebe seg på å spille en aktiv brobyggerrolle i TRIPS-sammenheng, særlig for å ivareta interessene til de minst utviklede land.
Trine Skei Grande (V): Jeg vil takke statsråden for et positivt svar.
Jeg er veldig glad for den rollen Norge hadde i forhold til den 4. ministerkonferansen, der Norge var veldig aktiv i forkant for å få til en god prosess. Hvis det er slik at MUL-landene ønsker at vi også skal bidra til lignende prosesser, ønsker da Norge å ha en så aktiv rolle, først og fremst for å få til en positiv prosess også i framtiden, hvis det er ønsket?
Utenriksminister Jan Petersen: Nettopp den formuleringen som Skei Grande bruker, «hvis det er ønsket», er selve kjernen her. Vi må jo la MUL-landene få lov til å definere sine egne ønsker, men det er klart at Norge i så fall vil være behjelpelig.