Stortinget - Møte tirsdag den 9. mars 2004 kl. 10
President: Inge Lønning
Dokumenter:
Sak nr. 1
Innstilling fra næringskomiteen om breiband for kunnskap og vekst
Talere
- Hovedinnlegg
- Hovedinnlegg
- Hovedinnlegg
- Hovedinnlegg
- Hovedinnlegg
- Hovedinnlegg
Votering i sak nr. 1
Presidenten: Under debatten er det satt frem åtte forslag. Det er
forslagene nr. 1–6, fra Øystein Hedstrøm på vegne av Fremskrittspartiet, Sosialistisk Venstreparti og Senterpartiet
forslag nr. 7, fra Øystein Hedstrøm på vegne av Fremskrittspartiet og Senterpartiet
forslag nr. 8, fra Inge Ryan på vegne av Sosialistisk Venstreparti og Senterpartiet
Det voteres først over forslag nr. 8, fra Sosialistisk Venstreparti og Senterpartiet. Forslaget lyder:
Votering:Forslaget fra Sosialistisk Venstreparti og Senterpartiet ble med 79 mot 20 stemmer ikke bifalt.(Voteringsutskrift kl. 19.50.04)«Stortinget ber Regjeringa oppnevne et tverrpolitisk råd for bedre koordinering av utbyggingen av den digitale infrastrukturen.»
Presidenten: Det voteres over forslag nr. 7, fra Fremskrittspartiet og Senterpartiet. Forslaget lyder:
Votering:Forslaget fra Fremskrittspartiet og Senterpartiet ble med 76 mot 23 stemmer ikke bifalt.(Voteringsutskrift kl. 19.50.32)«Stortinget ber Regjeringen fremme forslag slik at en ordning for sparing med skattefradrag gjeldende for bredbåndstilknytning og hjemme-PC etableres.»
Presidenten: Det voteres så over forslagene nr. 1–6, fra Fremskrittspartiet, Sosialistisk Venstreparti og Senterpartiet.
Forslag nr. 1 lyder:
«Stortinget ber Regjeringen øke takten i bredbåndsutbyggingen slik at målet om bredbånd til alle husstander, bedrifter og offentlige institusjoner, kan innfris innen 2007. Det fremlegges en årlig statusrapport for Stortinget.»
Forslag nr. 2 lyder:
«Stortinget ber Regjeringen utvikle BaneTele AS til et selskap med en helhetlig nasjonal nettstruktur basert på følgende forutsetninger:
a) Den pågående salgsprosessen av BaneTele AS, stoppes.
b) En samordning og utvikling av infrastruktur lokalt og regionalt til BaneTeles nett gjennomføres basert på de forutsetninger og prinsipper som følger av merknadene fra Fremskrittspartiet, Sosialistisk Venstreparti og Senterpartiet i Innst. S. nr. 133 (2003-2004).»
Forslag nr. 3 lyder:
«Stortinget ber Regjeringen fremme forslag slik at kommuner ikke kan ilegge avgift ved graving for etablering av infrastruktur for bredbånd.»
Forslag nr. 4 lyder:
«Stortinget ber Regjeringen opprette et bredbåndsfond. Fondet tilføres til sammen 3 mrd. kroner i statsbudsjettene for 2005 og 2006.»
Forslag nr. 5 lyder:
«Stortinget ber Regjeringen sørge for at det utarbeides retningslinjer og kriterier for tildeling av midler fra bredbåndsfondet som bygger på de forutsetninger og prinsipper som følger av merknadene fra Fremskrittspartiet, Sosialistisk Venstreparti og Senterpartiet i Innst. S. nr. 133 (2003-2004).»
Forslag nr. 6 lyder:
Votering:Forslagene fra Fremskrittspartiet, Sosialistisk Venstreparti og Senterpartiet ble med 64 mot 35 stemmer ikke bifalt.(Voteringsutskrift kl. 19.50.56)«Stortinget ber Regjeringen fremme forslag om å sikre utviklingen av fullt ut tilfredsstillende alternativer der fiberbaserte løsninger ikke lar seg gjennomføre på et kommersielt grunnlag.»
Presidenten: Det skal så voteres over innstillingens forslag til vedtak.
Fremskrittspartiet, Sosialistisk Venstreparti og Senterpartiet har varslet at når deres mindretallsforslag nå er forkastet, vil de subsidiært slutte seg til de romertallene i forslaget til vedtak som de i utgangspunktet ikke er med på. Det dreier seg om romertallene III–VIII.
Romertallene I, II og IX er enstemmige i innstillingen fra komiteen.
Komiteen hadde innstillet:I
Stortinget ber Regjeringen bidra til løsninger som kan skape reell konkurranse i bredbåndsmarkedet.
II
Stortinget ber Regjeringen etablere en ordning med informasjonsplikt når det offentlige gjennomfører gravevirksomhet, slik at muligheten for samtidig legging av rørgater for strekking av fiber, sikres.
III
Stortinget ber Regjeringen legge til rette for å øke takten i bredbåndsutbyggingen slik at målet om bredbånd til alle husstander, bedrifter og offentlige institusjoner kan nås i løpet av 2007. Regjeringen bes kommentere status for framdrift i budsjettene.
IV
Stortinget ber Regjeringen legge inn en økning i statsbudsjettet for 2005, under HØYKOM, for å stimulere til økt bruk av bredbånd.
V
Stortinget ber Regjeringen i statsbudsjettet for 2005 legge inn et beløp som skal brukes i geografiske områder hvor en helt klart ser at det ikke er mulig med en markedsregulert utbygging. Premissene for bruken av midlene klargjøres i budsjettet for 2005.
VI
Stortinget ber Regjeringen i forbindelse med framleggelsen av budsjettet for 2005, å utrede spørsmålet om et eget fond for å øke takten i utbyggingen av bredbånd. Regjeringen bes i denne sammenhengen å se på EUs bruk av strukturfond og Sveriges erfaringer med bruk av bredbåndsfond.
VII
Stortinget ber Regjeringen i forbindelse med statsbudsjettet for 2005 å fremlegge en vurdering av samordning av utbygging av bredbånd.
VIII
Stortinget ber Regjeringen fremlegge en egen sak om BaneTele for Stortinget, herunder eierskap og BaneTeles rolle i bredbåndsutbyggingen.
IX
St.meld. nr. 49 (2002-2003) – om breiband for kunnskap og vekst – vedlegges protokollen.
Votering:Komiteens innstilling bifaltes enstemmig.