Stortinget - Møte onsdag den 3. mars 2004 kl. 10
President: Kari Lise Holmberg
Spørsmål 25
Knut Storberget (A): «Det er økende bekymring for at etableringen av betydelige forsvarsaktiviteter i Hedmark og særlig på Rena og i Elverum ikke gjennomføres som planlagt. Hensynet til allerede foretatte investeringer, kommunenes planer og Forsvaret tilsier forutsigbarhet i etableringen.
I hvilken grad foreligger i dag endrede forutsetninger for etableringen av Forsvarets aktiviteter ved Base Østerdalen og Regionfelt Østlandet, og hvilket ambisjonsnivå har Regjeringen i dag for dette området?»
Statsråd Kristin Krohn Devold: Forsvarssjefens militærfaglige utredning ble overlevert departementet 8. desember i fjor og utgjør det fagmilitære bidraget til den kommende langtidsplanen for Forsvaret. Langtidsplanen er under utarbeidelse, og jeg ber om forståelse for at jeg ikke kan kommentere innholdet i den proposisjonen før den faktisk blir fremmet. Det er viktig at slike spørsmål blir behandlet i en helhetlig sammenheng.
Jeg vil likevel peke på at forsvarssjefen i sin militærfaglige utredning, som er offentlig kjent, ikke legger opp til endringer med store distriktsmessige konsekvenser når det gjelder Forsvarets tilstedeværelse og virksomhet på Rena og i Elverum.
Østerdalsområdet vil fortsatt være et betydelig satsingsområde for Forsvaret, spesielt for Hæren. Regionfelt Østlandet vil i tillegg, når det står ferdig, gi Forsvaret svært gode forutsetninger for trening og øving, noe som selvsagt er kritisk viktig for opprettholdelse av kvalitet på Forsvarets enheter.
En meget viktig forutsetning for framtidig virksomhet i Østerdalen garnison er nettopp å ferdigstille Regionfelt Østlandet så raskt som mulig. Her trenger vi all drahjelp vi kan få, også fra lokale politikere som vil at Forsvaret skal være en betydelig aktør i Østerdalen. Regjeringens ambisjon er å oppfylle Stortingets forutsetning om at feltet skal tas i bruk i 2005 og i hovedsak være ferdigstilt i 2008. Forsvarsbygg og Åmot kommune har god framdrift og en god prosess i planleggingen av Forsvarets aktiviteter rundt Regionfelt Østlandet. Det er også inngått frivillige avtaler om overtakelse av alt areal i feltet, og erstatningsoppgjøret søkes løst i minnelighet. Jeg er derfor optimistisk, og det er ingen planer fra Regjeringens side om å redusere vår ambisjon om Regionfelt Østlandet og selvfølgelig den viktige aktiviteten som knytter seg til Østerdalen.
Det jeg kan si om den nye langtidsplanen for Forsvaret, er jo hva som har vært kommunisert bl.a. i St.prp. nr. 1 tidligere, nemlig at vi vil søke grep for å øke Forsvarets operative evne gjennom å frigjøre ressurser i logistikk- og støttevirksomheten for å kunne prioritere operativ drift og materiellinvesteringer. Det vil selvfølgelig berøre alle landsdeler og ikke Østerdalen spesielt. Detaljer for øvrig vil Regjeringen komme tilbake til og legge fram for Stortinget i løpet av kort tid.
Knut Storberget (A): Jeg takker statsråden for svaret. Jeg er glad for signalene om fortsatt satsing. Jeg er også glad for at statsråden signaliserer optimisme i forhold til denne satsingen.
Det er vel også grunn til å peke på at den uro som er rundt slike store forsvarsetableringer, ofte skader mer enn kanskje både opposisjon og posisjon ønsker seg. For det er en aktuell problemstilling, som også Høyres forsvarspolitiske talsmann gav uttrykk for i Østlendingen 14. februar, at det legges opp til en reduksjon av karrierearbeidsplassene i Østerdalen garnison. Det gir et signal utad som kan forhindre bl.a. fast bosetting av dem som jobber i tilknytning til Forsvarets etablissementer, noe som ikke er bra verken for Forsvaret eller for kommunene. Dette gjør sitt til at man i hvert fall må prøve, uavhengig av planer og proposisjoner som kommer, å se på mulighetene for å sikre at bl.a. karrierestillingene forblir i Østerdalen. Jeg vil gjerne høre hva statsråden tenker rundt dette.
Statsråd Kristin Krohn Devold: Her er det litt vanskelig å ta for seg Østerdalen spesielt, særlig i og med at vi ikke har lagt fram proposisjonen ennå. Men det jeg kan si helt generelt, basert på den militærfaglige utredningen, er at det i framtiden vil bli færre offisersstillinger på høyere nivå og flere stillinger i de lavere gradssjiktene og for vervede. Det vil berøre hele landet. Så hvis spørreren her med karrierestillinger mener offiserer på høyere nivå, blir det altså færre av dem i hele landet, ikke Østerdalen spesielt. Jeg har også merket meg at oberst Arne Skjærpe i Hærstaben har uttalt i intervju med Hamar Arbeiderblad 24. februar at det ikke ligger an til noen betydelige reduksjoner i Østerdalen garnison. Det ligger heller an til en økning, ifølge den militærfaglige utredningen.
Knut Storberget (A): Jeg er glad for statsrådens konstatering av dette. Jeg tror karrierearbeidsplassene er viktige i forhold til Forsvarets virksomhet, for å få ro og for å få effekt ut av den etablering man tross alt har, men de er ikke minst viktige for kommunene som har dette, uansett hvor det måtte være. Det har vært framstilt, i hvert fall i media, som om Østerdalen garnison nå får mindre enn det som var tilsiktet, og at det har skjedd en skjevdeling både i forhold til nord og i forhold til Oslo. Men igjen: Dette er egentlig snakk om forutsigbarhet, klarhet, trygghet og ro, og jeg også skjønner at dette må forenes med endringspotensial og vilje til å endre. Samtidig med denne diskusjonen har man altså hatt utspill både fra politikere og andre om at man skal flytte både ingeniørvåpen og artillerivåpen fra disse etablissementene. Et teknisk verksted på Elverum, nylig åpnet, går det også signaler om skal flyttes, så det er jo ikke noe rart at det er betydelig uro rundt dette. Spørsmålet er egentlig: Er forsvarsministeren i stand til å berolige disse lokalsamfunnene, slik at man kan få ro til å foreta den etableringen som jeg tror både Forsvaret og lokalsamfunnet har mye å tjene på?
Statsråd Kristin Krohn Devold: Jeg vet ikke om det vil berolige spørsmålsstilleren, men jeg var i Nord-Norge for ikke mange ukene siden, og jeg fikk jo langt på vei de samme spørsmålene der. Jeg tror vi alle skal være klar over at når vi endrer en organisasjon, f.eks. i retning av mer operativ virksomhet, mer øving, mer trening, og mindre administrasjon, mindre verksteddrift, mindre støtteaktivitet, så vil det påvirke hele landet. Og det vil bety at det kanskje er en litt annen type arbeidsplasser i framtiden enn det vi har akkurat i dag.
Men det som er viktig å få kommunisert fra min side, både når det gjelder Østerdalen, og når det gjelder Nord-Norge, både Indre og Ytre Troms, er at Forsvaret har ambisjon om å være nettopp der. Men alle må være innstilt på at det kan være en litt annen type arbeidsplasser i framtiden enn det vi har hatt i fortiden, for det er en del av det omstillingskravet vi må forholde oss til.