Du bruker en gammel nettleser. For å kunne bruke all funksjonalitet i nettsidene må du bytte til en nyere og oppdatert nettleser. Se oversikt over støttede nettlesere.

Stortinget.no

logo
Hopp til innholdet
Til forsiden
Til forsiden

Stortinget - Møte onsdag den 3. mars 2004 kl. 10

Dato:
President: Kari Lise Holmberg
Tilbake til spørretimen

Spørsmål 24

Per Roar Bredvold (FrP): Mitt spørsmål til forsvarsministeren er:

«Forsvaret selger mye utstyr de ikke har bruk for pga. omstrukturering. Noe selges på vanlige auksjoner slik at alle har mulighet til å by, men noe selges også i store partier, slik som bl.a. MB feltvogner.

Hadde det ikke vært bedre at også disse ble solgt på vanlige auksjoner eller ble tilbudt rimelig til bl.a. Heimevernets befal og soldater?»

Statsråd Kristin Krohn Devold: I tilknytning til omlegging av Forsvaret ble det opprettet et eget prosjekt for avhending av materiell. Avhendingsprosjektet er etter 1. januar 2004 organisert under Forsvarets logistikkorganisasjon – Driftsdivisjonen.

Avhendingsprosjektet har ansvaret for å gjennomføre avhending av overskuddsmateriell i Forsvaret. Det er flere metoder dette materiellet kan avhendes etter. De tre vanligste er salg, vederlagsfri overføring og destruksjon.

På lik linje med avhending av Forsvarets eiendom, bygg og anlegg, er FLO pålagt å avhende overskuddsmateriell så raskt som mulig, samtidig som salg skal generere størst mulig inntekter for Forsvaret. Avhendingen skal videre foregå i tråd med gjeldende bestemmelser, kalt Tjenestereglement for Forsvaret – klasse 7.

I henhold til bestemmelsene vil overskuddsmateriell ett sted i forsvaret først bli forsøkt nyttiggjort et annet sted i Forsvaret, det vil si ved overføring mellom forsvarsgrenene og Heimevernet.

Det vil også være mulighet for vederlagsfri overføring til andre formål. I denne sammenheng er det etablert rutiner for dialog med statlige institusjoner og humanitære organisasjoner.

I forhold til forskjellige måter å selge overskuddsmateriellet på er ulike auksjonsformer den vanligste, og den fremgangsmåten Forsvaret har lengst erfaring med.

For å nå målene for omstillingen av Forsvaret søker FLO nå å øke tempoet i avhendingen. Det har bl.a. resultert i at antall partisalg har økt, noe som har gitt gode inntekter og reduserte kostnader. Også ved partisalg skapes konkurranse mellom ulike tilbydere, enten ved egne skriftlige anbudsrunder eller ved auksjon.

Selv om det er åpnet for enkelte unntak, vil det ikke være i samsvar med bestemmelsene og oppdraget til FLO ved avhendingsprosjektet om å maksimere salgsinntektene, aktivt å tilby overskuddsmateriell rimeligere enn til markedspris.

I forhold til salgsmetode, salg av enkeltprodukter kontra partisalg, har FLO erfaring med salg av Mercedes-Benz 240 feltvogner fra tre forskjellige lagre i Finnmark. Resultatet fra dette partisalget var rask gjennomføring og veldig bra priser.

Generelt har det vist seg at priser på overskuddsmateriell fra henholdsvis enkeltsalg og partisalg har ligget på tilnærmet samme nivå. Det betyr altså at partisalg er helt i tråd med gjeldende bestemmelser, slik det også ble klargjort av tidligere statsråd Løwer i svar til nettopp representanten Bredvold den 24. mars 1999.

Per Roar Bredvold (FrP): Jeg takker statsråden for svaret, som var et utfyllende svar, selv om jeg kanskje ikke er enig i alt det statsråden svarte, for mitt spørsmål går på hvordan Forsvaret forvalter sine verdier, herunder avhender sitt utstyr når dette er nødvendig. I disse tider, når vi driver omstrukturering av Forsvaret, er det nødvendig å avhende en del utstyr. Men mye av dette utstyret er veldig bra, og bl.a. de Geländewagen som jeg viser til, skal selges. Hvis mine opplysninger er riktige, skal ca. 700 Mercedes Geländewagen selges dette året. Disse har stått tørt, de har ikke kjørt på salt, og de har en lav kilometerstand, så dette er biler som er interessante for svært mange av Norges befolkning. Da synes jeg kanskje det er feil å selge disse som partier og la firmaer få stor fortjeneste av dem.

Det var en annonse i VG her om dagen hvor disse bilene ble avertert solgt for ca. 60 000–70 000 kr, inklusiv henger. Dette tror jeg er vesentlig høyere enn det Forsvaret kunne ha fått hvis de hadde solgt dem. Så jeg mener fortsatt at det er en del penger å hente på vanlige auksjoner.

Statsråd Kristin Krohn Devold: Forsvaret har benyttet seg av partisalg fordi det erfaringsmessig har gitt oss svært gode priser, og fordi det har vært en mye raskere måte å avhende viktig materiell på enn om man skulle ta enkeltbiler og ha hyppige auksjoner. Det er også helt i tråd med reglementet å benytte seg av partisalg.

Jeg deler imidlertid spørrerens ambisjon om at også Heimevernet og andre deler av Forsvaret må kunne benytte seg av godt materiell. Her vil jeg bare opplyse at Heimevernet vil bli tildelt materiell av typen Mercedes-Benz 240, som spørsmålsstilleren tar opp, og det har jeg fått bekreftet i et brev fra Sjef FLO av 2. mars.

Per Roar Bredvold (FrP): Da kan jeg stille spørsmålet: Når kom det brevet fram?

Det jeg også tenker på, er det vi gjorde for mange år siden. En del heimevernsoffiserer og soldater fikk da kjøpt biler rimelig, mot at disse ble benyttet under HV-øvelser. De fikk kjøpt dem billig mot at de ble stilt til disposisjon og brukt på øvelser, og Forsvaret hadde ikke noe mer utgifter på det.

Ellers synes jeg at det er bra at en del biler, bl.a. militære lastebiler av typen M6, blir gitt til humanitære organisasjoner, slik som det blir gjort. Men fortsatt synes jeg det hadde vært mer riktig at vi hadde brukt mer tid, for det sies at partisalg er raskt og effektivt, og det gir bra med penger, men jeg tror at vi bruker litt for kort tid, at det med raskhet er det viktigste. Jeg ønsker at flest mulig skal få mulighet til å være med og by, kjøpe dette utstyret som totalforsvaret har bruk for, og som samfunnet har vært med og finansiert.

Statsråd Kristin Krohn Devold: Jeg tror jeg vil gjenta deler av svaret til daværende statsråd, Løwer, da et lignende spørsmål ble tatt opp. Statsråd Løwer sa da:

«Hensikten med å gjennomføre en avhending ved bruk av formen partisalg er å sikre Forsvaret størst mulig økonomisk nettoutbytte.»

Og videre:

«Et partisalg medfører derfor at Forsvaret sparer kostnader ved å unngå at kjøretøyer med jevne mellomrom må legges ut på ny auksjon.»

Hun sa også at

«det er viktig å holde fast ved det hovedprinsipp som gjelder for avhending av slike kjøretøyer, nemlig å sikre Forsvaret størst mulig nettogevinst».

Det har vært lagt til grunn, og det vil bli lagt til grunn, selv om jeg, som jeg var inne på, selvfølgelig også åpner for at Heimevernet og materiell til deres organisasjon har en høy prioritet, og at de i denne omgang faktisk også da vil få feltvogner av typen MB 240.

: