Stortinget - Møte onsdag den 28. januar 2004 kl. 10
President: Inge Lønning
Spørsmål 22
Kjell Engebretsen (A): Jeg har fått lov til å stille følgende spørsmål til samferdselsministeren:
«I løpet av siste år har det oppstått flere feil eller mangler ved de tekniske anleggene i Oslofjordtunnelen, noe som har ført til at tunnelen har vært stengt i perioder. I julehelgen ble tunnelen stengt, og senest forrige uke ble den stengt igjen. Disse siste stengningene kom ikke som en konsekvens av feil ved tekniske anlegg, men som følge av en feil ved selve konstruksjonen.
Mener statsråden at sikkerheten ved denne tunnelen på alle måter er tilstrekkelig ivaretatt?»
Statsråd Torild Skogsholm: De hendelsene som har skjedd i Oslofjordtunnelen den senere tid med stenging av tunnelen, er meget uheldige og beklagelige for trafikantene som blir berørt.
Ut fra de erfaringene en har fra norske vegtunneler, er forholdene som har oppstått i Oslofjordtunnelen, spesielle. Oslofjordtunnelen skal være planlagt, bygd og gitt en teknisk utrustning som er vanlig for norske vegtunneler.
Oslofjordtunnelen er utrustet med avansert teknologi for overvåking av viktige funksjoner i tunnelen. En må imidlertid alltid ta høyde for at automatiske overvåkingssystemer kan svikte, men dette skal fanges opp gjennom manuelle rutiner og prosedyrer.
Etter at pumpene og varslingssystemet sviktet, slik at vann kom inn i kjørebanen på Oslofjordtunnelen, ble de manuelle rutinene innskjerpet både for denne tunnelen og for de øvrige undersjøiske tunnelene her i landet.
Veritas-rapporten som ble utarbeidet etter denne hendelsen, vil bli brukt i videre arbeid med tunnelsikkerhet.
Fjell og betong falt ned fra tunneltaket den 28. desember 2003. Tunnelen ble da stengt, slik at tunnelen kunne utbedres. Som allerede planlagt ble tunnelen åpnet den 5. januar etter at det var foretatt en grundig gjennomgang av hele tunnelen. Tunnelen ble så nattestengt i uke 3 for videre vedlikeholdsarbeid og videre inspeksjon.
I forbindelse med denne inspeksjonen ble det natt til 16. januar oppdaget et nytt parti som bør sikres. Tunnelen ble da stengt på ubestemt tid. For å få en full oversikt over tunnelens geologiske forhold ble det da oppnevnt en ekspertgruppe med erfarne geologer fra bl.a. Norges Geotekniske Institutt og NTNU. Ekspertgruppens oppgave er å finne ut hva som er årsaken til det som har skjedd, og foreslå nødvendige tiltak, slik at dette ikke skal skje igjen.
Når Statens vegvesen har stengt tunnelen slik som beskrevet, er det fordi sikkerheten kommer i første rekke. Tunnelen vil ikke bli åpnet for trafikk før man er sikker på at sikkerheten er godt ivaretatt.
Kjell Engebretsen (A): Jeg takker for svaret.
Denne tunnelen er blitt en svært viktig del av kommunikasjonssystemet mellom øst- og vestsiden av Oslofjorden. Og denne tunnelen er noe mer enn som så, den er også en viktig del av miljøpolitikken. Den er der for å hindre at så mange mennesker og trafikanter samles i Oslo fra øst- og vestsiden. Derfor er det svært viktig at denne tunnelen også blir brukt.
Nå sier statsråden selv at automatiske installasjoner osv. kan svikte. Ja, det kan de naturligvis. Nå er det slik at det er trafikantene selv som har varslet disse feil og mangler som har oppstått i tunnelen – som da vannet flommet inn, og hadde det vært en motorsyklist som kom først, kunne det ha vært en stor ulykke. Da det falt ned fra taket, var det også trafikantene som måtte gi beskjed om dette og fikk stengt tunnelen.
Vil statsråden ta initiativet til at vi får en overvåking av denne tunnelen?
Statsråd Torild Skogsholm: Spørsmålet om videoovervåking har vært drøftet mange ganger. Jeg vet at det ble drøftet for kort tid tilbake mellom Vegdirektoratet og bompengeselskapet. Det er nok et aspekt som vi vil komme tilbake til.
Men jeg vil også understreke at det her er behov for mer enn bare overvåking. Slik situasjonen har vært, mener jeg at det er veldig viktig at vi har en solid gjennomgang av hele tunnelen, ikke bare av det vi faktisk ser, og vil kunne se med videokamera, men også av det vi ikke ser. Det raset som kom fra tunneltaket, ville vi ikke hatt noen indikasjon på gjennom videokamera. Derfor mener jeg at det er viktig at vi kan vise til god nok sikkerhet, slik at folk kan føle seg trygge i tunnelen, ikke bare i forhold til videokamera, men til at det faktisk blir foretatt en ordentlig gjennomgang av tunnelen.
Kjell Engebretsen (A): Jeg takker igjen for svaret og er helt enig.
Naturligvis kreves det mer enn overvåking, for konstruksjonen må selvsagt være trygg og skikkelig. Jeg føler meg overbevist om og trygg på at det vil skje.
I tillegg til at tunnelen skal være sikker må det også være slik at folk føler seg trygge på å bruke den. Dette er en lang tunnel. Det er en dyp tunnel. Det er en bratt tunnel, og det er en tunnel i ett løp. Trafikken går begge veier i ett løp her, slik at i tillegg til de andre sikkerhetstiltakene som statsråden klokt nevner, vil overvåking være noe som vil gjøre folk tryggere. Det vil også gjøre at når redningsmannskaper går inn i denne tunnelen, vil de vite hva de møter, og de vil kunne være forberedt på det. Det vil naturligvis også føre til at intermessoer i tunnelen umiddelbart blir registrert, slik at man umiddelbart får stengt tunnelen. Jeg ber statsråden innstendig om sterkt å vurdere en slik overvåking, i tillegg til andre ting. At hun kommer tilbake til dette, er utmerket. Jeg ber om at det gjøres relativt snart, slik at man får gjenopprettet tilliten til denne tunnelen.
Statsråd Torild Skogsholm: Jeg er enig i at det er viktig at folk skal føle seg trygge. Det verste som kan skje, er at vi installerer løsninger som på en måte gir folk falsk trygghet. Det jeg er opptatt av, er at vi har en gjennomgang av tunnelen som er slik at folk kan vite at de er trygge i tunnelen, ikke bare installerer hva det enn måtte være, som et symbol som folk kan tro gir dem trygghet. Det kan godt hende at videoovervåking vil hjelpe oss på vegen til faktisk å få bedre kontroll med hva som skjer i tunnelen, men jeg er opptatt av at folk skal ha en reell trygghet.