Du bruker en gammel nettleser. For å kunne bruke all funksjonalitet i nettsidene må du bytte til en nyere og oppdatert nettleser. Se oversikt over støttede nettlesere.

Stortinget.no

logo
Hopp til innholdet
Til forsiden
Til forsiden

Stortinget - Møte onsdag den 28. januar 2004 kl. 10

Dato:
President: Inge Lønning
Tilbake til spørretimen

Spørsmål 20

Gunn Olsen (A): Jeg har følgende spørsmål:

«Gjennom mediene er det blitt kjent at NSBs nye ruteforslag fra og med 13. juni på Vestfoldbanen, strekningen Larvik–Skien, innebærer et langt dårligere tilbud på denne strekningen. I Telemark blir dette oppfattet som en kraftig nedprioritering av jernbanestrekningen Larvik–Skien.

Hva mener statsråden, og hva vil statsråden eventuelt gjøre med det?»

Statsråd Torild Skogsholm: Det er et viktig mål for Regjeringen å legge til rette for et mer attraktivt togtilbud i Norge som både kan bidra til flere togreisende samlet sett, og til en best mulig bruk av de over 6 milliarder kr staten årlig bruker på jernbanen.

Togtilbudet på Vestfoldbanen omfattes av avtalen mellom Samferdselsdepartementet og NSB AS om statlig kjøp av persontransport. I henhold til den fireårige rammeavtalen som Stortinget tidligere har sluttet seg til, gis NSB bl.a. anledning til å kutte togavganger med under 15 pst. belegg. I slike tilfeller skal NSB vurdere behovet for busserstatning. Dette er gjort for å gi NSB anledning til å tilpasse togtilbudet hvis etterspørselen blir uforholdsmessig lav i forhold til kostnaden ved å opprettholde tilbudet, jf. St.prp. nr. 1 for 2003-2004. Det samlede kjøpsbeløpet for 2004 på om lag 1,4 milliarder kr sluttet representanten Olsens parti seg til gjennom budsjettavtalen mellom Arbeiderpartiet og regjeringspartiene i november. Det nye togtilbudet på Vestfoldbanen er bedre tilpasset etterspørselen enn dagens tilbud og bidrar til bedre utnyttelse av NSBs ressurser innenfor avtalt bevilgningsbeløp.

Togene på strekningen Larvik–Skien har lavt belegg, i snitt ca. 26 passasjerer pr. avgang. Med så lavt belegg, og sett i relasjon til NSBs mange andre høyt prioriterte oppgaver, er det ikke økonomisk forsvarlig å opprettholde alle togavgangene på denne strekningen. Endringene i togtilbudet vil gi henholdsvis 9 og 10 togavganger mellom Larvik og Skien i hver retning i ukedagene, mot 14 og 16 i dag. Disse endringene gjør det mulig å sette inn 5–6 nye togavganger på strekningen Sandefjord–Larvik. Lørdager og søndager vil det nye togtilbudet gi 5–6 togavganger i hver retning, mot 10–12 i dag. Samtidig økes togtilbudet mellom Sandefjord og Larvik med 2 togavganger på søndager i forhold til dagens tilbud. Jeg vil understreke at det i avtalen om statlig kjøp for 2004 er kuttet mindre enn klausulene om produksjonstilpasning gir anledning til.

For strekningen Larvik–Skien er kutt i antall togavganger også et bidrag til å reetablere et togtilbud på Vestfoldbanen med høy punktlighet. Siden juni 2003 har Vestfoldbanen hatt en ruteplan som har vært for knapp i forhold til realistisk kjøretid. Dette henger sammen med at tilbudet Skien–Lillehammer ble tilpasset slik at reisetidseffekten av det nye dobbeltsporet i nordre Vestfold skulle kunne tas ut. Dette har ikke latt seg gjøre med tilfredsstillende punktlighet når alle togene snus i Skien. Foreslått løsning fra NSB er dermed å sløyfe avganger som må kjøres i retur fra Skien med en gang. Dette ruteopplegget innebærer at alle tog som i dag snur i Sandefjord, forlenges til Larvik, som på den måten får flere togavganger.

Øyvind Halleraker hadde her overtatt presidentplassen.

Gunn Olsen (A): Jeg takker ministeren for svaret, men jeg ble ikke så veldig beroliget av det.

Ministeren viser til budsjettavtalen mellom Regjeringen og Arbeiderpartiet, og det tar jeg til orientering. Men det kan jo ikke forhindre at NSB oppfyller de kravene staten har satt til kjøp av offentlige tjenester. Jeg vil gjerne at ministeren bekrefter at hun er enig i at de oppfyller de kravene. Vi savner også en dokumentasjon på det lave belegget som de hevder vi har. Jeg velger å tro at samferdselsministeren forstår Telemarks bekymring når det gjelder framtidas jernbanetilbud i vårt fylke.

I dagens utgave av Telemarksavisa kan vi lese at 20 ansatte ved NSB i Skien mister jobben sin. Selv om det er en annen sak, tror jeg ministeren forstår at det totale tilbudet fra NSB i Telemark føles sterkt redusert. Vi er veldig bekymret, og vi ønsker at ministeren skal gi oss noen klare signaler på at man fortsatt skal satse på jernbane i Telemark også i framtida.

Statsråd Torild Skogsholm: Klausulen gjelder, og NSB har oppfylt kravene sine.

Det er slik at det er viktig å ta ut den store gevinsten som er i å bruke jernbanen der jernbanen har sine fortrinn. Vestfoldbanen har ca. 1,4 millioner reisende, og konsekvensene av det nye togtilbudet er at 1,3 millioner reisende vil få et mer pålitelig og bedre tilbud enn i dag, mens passasjerene på strekningen Skien–Larvik vil få et mer begrenset tilbud.

Derfor mener jeg det er viktig å understreke at de endringene som er planlagt gjennomført fra 13. juni, er positive for Vestfoldbanen som helhet. Jeg regner med at representanten Olsen er enig med meg i at en bedring av togtilbudet til 1,3 millioner reisende ikke er en ubetydelig sak, og at det er i tråd med de politiske målene om styrking av jernbanen, som jeg oppfatter at både regjeringspartiene og Arbeiderpartiet er enige om.

Gunn Olsen (A): Jeg takker igjen for svaret fra ministeren.

Jeg velger å tro – for å gjenta det – at ministeren forstår den uroen vi har i Telemark for det som skjer, fordi dette har gått over lang tid, og det er stadig nye signaler når det gjelder det vi føler som en radikal nedbygging av togtilbudet.

Så vet både ministeren og jeg at vi sårt hadde trengt en forbedring av jernbanestrekningen Larvik–Porsgrunn – det får vi komme tilbake til når vi skal revidere Nasjonal transportplan. Men vi hadde trengt en tunnel for å bedre trafikken på denne strekningen.

Jeg håper ministeren har rett i at det skal bli et bedre tilbud på Vestfoldbanen, men jeg tror ikke det er tilfellet for Telemarks del.

Statsråd Torild Skogsholm: Jeg har ikke grunn til å tro noe annet enn at det tilbudet som NSB har lagt opp til skal forbedres, blir forbedret. Det at det er en radikal nedbygging av jernbanen, kan jeg dessverre ikke være med på. Når vi ser at vi legger til rette for at flere faktisk får et bedre tilbud, vil jeg tro at det er å styrke jernbanen.

Vi har hele tiden en plikt til å sørge for at vi har et transporttilbud som tilfredsstiller de behov som er, og da har vi også et ansvar for å se til at vi bruker skattebetalernes penger på en fornuftig måte. Når belegget er veldig lavt på jernbanen, må vi vurdere om jernbanen er den som skal løse de trafikkutfordringene man har lokalt.

Jeg vil også understreke at jeg er veldig opptatt av jernbanen, og jeg vil følge med i trafikkutviklingen mellom Skien og Larvik for å føle at jeg selv har oversikt over utviklingen der.

: