Du bruker en gammel nettleser. For å kunne bruke all funksjonalitet i nettsidene må du bytte til en nyere og oppdatert nettleser. Se oversikt over støttede nettlesere.

Stortinget.no

logo
Hopp til innholdet
Til forsiden
Til forsiden

Stortinget - Møte onsdag den 28. januar 2004 kl. 10

Dato:
President: Inge Lønning
Tilbake til spørretimen

Spørsmål 19

Per Roar Bredvold (FrP): Jeg ønsker å stille samferdselsministeren følgende spørsmål:

«E6 mellom Hamar og Lillehammer har vært en sterkt ulykkesbelastet veistrekning den siste tiden. Bare siden i fjor sommer har ti mennesker blitt drept her.

Gjør dette inntrykk på statsråden, og hva vil hun bidra med for at ulykkestallene på denne strekningen og andre sterkt ulykkesbelastede strekninger kan bli redusert til et minimum?»

Statsråd Torild Skogsholm: I likhet med representanten Bredvold er jeg svært bekymret over ulykkessituasjonen på E6 mellom Hamar og Lillehammer. I 2003 ble 12 mennesker drept nettopp på denne strekningen, og den 23. januar 2004 inntraff nok en gang en tragisk ulykke der en person omkom. Denne statistikken er dyster lesning og indikerer behov for tiltak.

Jeg kjenner til at Vegvesenet og politiet allerede har avholdt et møte for å diskutere tiltak, og jeg har bedt Vegdirektoratet behandle disse forslagene så snart de framlegges. Det vil bli gjort en trafikksikkerhetsmessig befaring av hele strekningen med tanke på å finne fram til fysiske tiltak som eventuelt kan gjennomføres raskt. Vegdirektoratet vil også gjennomføre en særskilt gjennomgang av alle eller et utvalg av møteulykkene med en eller flere drepte som har skjedd i 2003 og 2004.

Vegdirektoratet arbeider med et forslag til strategi for bruk av midtrekkverk på to- og trefelts veger. Den vegstrekningen det her er snakk om, inngår i de strekningene som vurderes. I prioriteringen mellom aktuelle strekninger vil tiltakets ulykkesreduserende effekt, levetid i forhold til eventuelt senere utbygging til firefelts veg og kostnad bli nøye vurdert.

Statens vegvesen har som et ledd i arbeidet med Nasjonal transportplan 2006–2015 identifisert ca. 2 700 km riksveg med spesielt høy ulykkesbelastning. Dette utgjør om lag 10 pst. av samlet riksveglengde. Det er igangsatt et arbeid med å gjennomføre trafikksikkerhetsrevisjoner på disse vegene for å finne fram til tiltak som kan bidra til å bedre ulykkessituasjonen. Enkle og effektive strakstiltak vil bli prioritert.

I forbindelse med Nasjonal transportplan 2006–2015 vil det bli gitt en mer helhetlig redegjørelse for Regjeringens trafikksikkerhetssatsing, herunder standardforbedringer og mer sammenhengende utbygging av de mest trafikkerte og ulykkesutsatte delene av stamvegnettet. I den forbindelse er det fra Vegvesenets side blitt tatt initiativ til et bompengeopplegg som vil muliggjøre en rask og sammenhengende utbygging av E6 til firefelts veg fra Jessheim og nordover mot Lillehammer. Ut fra hensynet til trafikksikkerheten på strekningen ser jeg i utgangspunktet positivt på forslaget om en rask utbygging, men jeg vil samtidig presisere at et slikt opplegg forutsetter tilslutning fra de berørte fylkeskommunene.

Per Roar Bredvold (FrP): Jeg takker statsråden for svaret.

Antall ulykker, herav dødsulykker, har dessverre økt siden jeg leverte dette spørsmålet, slik statsråden sier. Det sier noe om viktigheten av spørsmålet, og at statsråden må bruke sin påvirkningskraft til å gjøre noe med denne så sterkt ulykkesbelastede strekningen.

Jeg synes vel at statsråden er noe – jeg understreker noe – vag i sitt svar. På grunnlag av statsrådens svar har jeg noen spørsmål: Fysiske tiltak skal komme. Hva skal de innebære? Statsråden nevner også de 2 700 km riksveg som er identifisert med spesielt høy ulykkesbelastning. Er E6 med blant disse? Helt på slutten av svaret sa statsråden at hun i utgangspunktet er positiv til forslag om en rask utbygging. Hva betyr «i utgangspunktet»? For enten er statsråden positiv, eller så er hun det ikke.

Statsråd Torild Skogsholm: Det er viktig å gjennomgå alle mulige tiltak som kan være aktuelle på denne vegstrekningen, en strekning med en så stor ulykkesrisiko som det vi har sett til nå, på samme måte som for andre i tilsvarende situasjon.

Det kan være en lang rekke fysiske tiltak, alt fra at man kan gjøre noe med utformingen av en sving, til bedre kantutforming av vegen, mer profilerte kantlinjer eller midtdelere. Det er ganske mange fysiske tiltak som kan gjennomføres, og det går man nå igjennom.

Som jeg sa i svaret mitt, er E6 med blant de strekningene som Vegvesenet vurderer har en så stor ulykkesrisiko og av en slik art at den kommer inn under analysene for midtrekkverk. Men, som jeg også sa, det er viktig å se på hvorvidt man skal gå inn på relativt kort sikt og bruke mye penger på dette, sett i forhold til at man eventuelt skal bygge ut til firefeltsveg, eller om man eventuelt skal gå direkte på den beste løsningen, hvis det er mulig.

Jeg er i utgangspunktet positiv til utbygging av firefeltsveg, men vi må se på hva dette innebærer, både når det gjelder kostnader og andre ting.

Per Roar Bredvold (FrP): Hedmark og Oppland har ca. 14 pst. av riksveinettet og ca. 12 pst. av trafikkarbeidet, men de har kun 3 pst. av investeringsmidlene. Det sier noe om en skjevfordeling. I tillegg er det manko på vedlikehold, noe som er med på å skape ulykker. Etter det jeg har hørt, er det et etterslep i landet totalt sett på ca. 11 milliarder kr når det gjelder vedlikehold, og det øker fra dag til dag. Det er klart at da vil også antall ulykker øke.

Det som må til, er mer penger til samferdsel. Vi har 5 000 anleggsarbeidere som står i arbeidsledighetskø, vi har maskiner, og etter Fremskrittspartiets syn har vi også penger. Egentlig er det bare å sette i gang.

Jeg stiller meg tvilende til at strakstiltak, som f.eks. fotobokser, vil være noe særlig med på redusere antall ulykker. Hvis vi skal redusere antall ulykker, må vi rette opp og bygge ut veiene der ulykkene skjer. Det er det som må til, og det er derfor jeg nok en gang spør statsråden: Er hun villig til å være med på å bygge ut E6 og stå på som en sterk statsråd for dette?

Statsråd Torild Skogsholm: Vi er nå midt i en budsjettforhandling, skjønner jeg, og det er klart at det kunne være fristende.

Det er helt riktig at vi må ha en stor mengde penger til å ha et fornuftig drifts- og vedlikeholdsbudsjett. Derfor har vi prioritert det opp. Jeg ser også som politiker at det ikke er på dette området man nødvendigvis får en bauta, men det er viktig rett og slett for å redde liv på norske veger. At vi må prioritere drift og vedlikehold, er vi enige om.

Når det gjelder prioritering av investeringer, vil vi få rikelig anledning til å komme tilbake til det både i behandlingen av Nasjonal transportplan og i de årlige budsjettene. Vi får vente med den budsjettdebatten til da, da er jeg gjerne med på den. Men jeg tror vi er rimelig enige om at på vegstrekninger hvor det er stor trafikk og veldig mye ulykker, er vi nødt til å gjøre noe. Vi tenker både på kort sikt og på lang sikt. Det mer langsiktige skal vi komme tilbake til i Nasjonal transportplan.

: