Du bruker en gammel nettleser. For å kunne bruke all funksjonalitet i nettsidene må du bytte til en nyere og oppdatert nettleser. Se oversikt over støttede nettlesere.

Stortinget.no

logo
Hopp til innholdet
Til forsiden

Stortinget - Møte onsdag den 28. januar 2004 kl. 10

Dato:
President: Inge Lønning
Tilbake til spørretimen

Spørsmål 17

Presidenten: Dette spørsmålet, fra Harald T. Nesvik til nærings- og handelsministeren, vil bli besvart av finansministeren på hans vegne.

Harald T. Nesvik (FrP): Jeg vil få lov å stille følgende spørsmål:

«I St.prp. nr. 43 for 1993-94 om omdanning av Televerket ble det understreket at ytelsene skulle være like gode hvis de ansatte ble overført til annen pensjonskasse enn statens. Dette ble, etter mine opplysninger, også lovet ansattes organisasjoner under et møte med samferdselsministeren. Telenor Pensjonskasse bryter disse forutsetningene ved ikke å regulere pensjonene i 2003. Pensjonister, ansatte og deres organisasjoner føler seg lurt.

Er det ikke rimelig at staten som hovedeier ber Telenor holde inngåtte avtaler?»

Statsråd Per-Kristian Foss: Spørsmålet om regulering av pensjonene til medlemmene av Telenor Pensjonskasse med full opptjening i Statens Pensjonskasse har vært vurdert flere ganger.

Nærings- og handelsministeren fikk i løpet av høsten 2003 to spørsmål om saken, og i begge svarene uttrykte statsråden at dette ikke er en sak for statsråden i hans rolle som eier av statens aksjer i Telenor ASA.

Staten forutsatte i St.prp. nr. 43 for 1993-94 om omdanning av Televerket til aksjeselskap at ytelsene skulle være like gode dersom de ansatte ble overført til en annen pensjonskasse enn Statens Pensjonskasse.

Representanten Nesvik har bedt næringsministeren om å ta opp saken direkte med Telenor i kraft av sin rolle som eier. Staten ved Nærings- og handelsdepartementet eier 62,63 pst. av aksjene i Telenor ASA. Telenor Pensjonskasse er en selvstendig stiftelse i Telenor-konsernet. Staten har dermed ingen formell mulighet til å instruere stiftelsen i forhold til regulering av pensjonene.

Telenor Pensjonskasse er, i motsetning til Statens Pensjonskasse, underlagt ny lov om foretakspensjon. Denne krever bl.a. at midler til regulering av løpende pensjoner kommer fra overskuddsfond. Etter et svakt år for hele livsforsikringsnæringen i 2002, inkludert de private pensjonskassene, påvirker dette også det handlingsrommet Telenor Pensjonskasse har i forhold til å regulere pensjonene.

Beslutninger vedrørende lønn og regulering av pensjonene til de ansatte samt forhandlinger med de ansattes organisasjoner hører inn under selskapets ledelse og styre. Det er ikke aktuelt for staten som aksjeeier i Telenor ASA å overprøve slike beslutninger tatt på forretningsmessig grunnlag av selskapets ledelse eller styre. Eventuelle krav fra medlemmene i Telenor Pensjonskasse må derfor rettes direkte mot Telenor Pensjonskasse.

Harald T. Nesvik (FrP): Ansatte i konsernet ble etter mine opplysninger nedstemt av ledelsen i forbindelse med avstemning om regulering av pensjonene, og dermed ble det ikke regulert. Dette må ses i sammenheng med det som framkommer i St.prp. nr. 43:

«Ved beslutning om framtidig pensjonsordning legger departementet til grunn at ytelsene og premievilkårene for de ansatte i sum skal være minst like gode som dagens ordning i SPK.»

Det vil si at Stortinget faktisk har fattet sine beslutninger også gjennom denne proposisjonen og de vilkårene som legges der. Ser ikke finansministeren problemer her ved framtidige omdannelser, at de forutsetninger som legges til grunn, faktisk ikke er til å stole på?

Statsråd Per-Kristian Foss: Representanten har selv vært med på å vedta regler for tjenestepensjoner, som Telenor Pensjonskasse jo følger. Jeg minner om hva jeg sa i mitt første svar, at staten ikke har formell mulighet til å instruere stiftelsen i forhold til regulering av pensjonene.

Jeg må til slutt si at jeg er litt overrasket over spørsmålet, tatt i betraktning at det stilles av en representant fra et parti som utallige ganger har understreket at staten skal opptre som en profesjonell eier også der man eier store andeler i selskaper, eller i heleide selskaper. En profesjonell eier kan ikke gå inn og overprøve styret i enkeltsaker der styret følger regler og retningslinjer som gjelder.

Harald T. Nesvik (FrP): Bare veldig kort, fordi det dette dreier seg om, er faktisk Stortingets forutsetninger i forbindelse med omdanningen og det som faktisk omhandles i St.prp. nr. 43. Så når det gjelder det som finansministeren her viser til, hvorvidt man skal kunne gripe inn eller ikke overfor et privat selskap, må jeg bare stille spørsmålet: Føler ikke finansministeren at man her har en spesiell ordning, i og med at beslutningen om omdannelsen spesifikt omhandler pensjonsytelsene i framtiden, nettopp satt opp mot størrelsen på pensjonene i Statens Pensjonskasse?

Statsråd Per-Kristian Foss: Telenor er for det første ikke et privat selskap, og for det andre føler statsråden ikke at man har forpliktelser til å instruere et selvstendig ASA der staten ikke er eneeier, når styret fatter vedtak og organiserer sin pensjonskasse i tråd med Stortingets retningslinjer for øvrig.

: