Du bruker en gammel nettleser. For å kunne bruke all funksjonalitet i nettsidene må du bytte til en nyere og oppdatert nettleser. Se oversikt over støttede nettlesere.

Stortinget.no

logo
Hopp til innholdet
Til forsiden
Til forsiden

Stortinget - Møte onsdag den 19. november 2003 kl. 10

Dato:
President: Kari Lise Holmberg
Tilbake til spørretimen

Spørsmål 7

Finn Kristian Marthinsen (KrF): «Drosjenæringen i Drammen forteller om en eksplosiv økning i antallet pirattaxier. Det hevdes at pirattaxinæringen omsetter for om lag 200 mill. kr årlig. Næringens inntekter rapporteres ikke til likningsmyndighetene og unndras dermed beskatning. Førerne av pirattaxi har videre ikke forsikring som ivaretar hensynet til passasjerene om det skulle skje en ulykke.

Hvordan vurderer statsråden utviklingen i pirattaxinæringen, og mener statsråden det er behov for tiltak for å komme næringen til livs?»

Statsråd Odd Einar Dørum: Det har fra flere politidistrikter de senere årene blitt rapportert om en økning i antallet ulovlige pirattaxier – og jeg vil kalle det for ulovlig pirattaxier og ikke en næring. Denne utviklingen gir grunn til bekymring for så vidt som det, slik representanten Marthinsen peker på, innebærer flere typer lovstridige forhold. Både det offentlige, gjennom problemet med «svart» omsetning, og enkeltpersoner som benytter pirattaxi, gjennom manglende sikkerhet og trygghet, påføres betydelige ulemper gjennom denne ulovlige virksomheten.

Tiltak mot pirattaxi faller inn under flere myndigheters ansvarsområde, hvilket tilsier at en effektiv bekjempelse forutsetter et aktivt samarbeid mellom de ulike organer for iverksettelse av de tiltakene som skal til både for å forebygge og følge opp etterpå med nødvendige tiltak. Videre er dette et område hvor det i særlig grad skal fokuseres på samspill med publikum for å finne løsninger. Aktiv informasjon til publikum om manglende sikkerhetstiltak, forsikring og kontroll er et virkemiddel som har vist seg å ha god forebyggende effekt.

Andre virkemidler som erfaringsmessig har vist seg å dempe virksomheten, er aktiv bruk av skilt som setter forbud mot parkering eller stopp, samt fysisk sperring av de områder hvor bilene henter sine passasjerer. Et annet tiltak er å redusere behovet for den ulovlige virksomheten gjennom økt lovlig transportkapasitet, som flere lovlige taxier, eller økt kollektivtransport i de utsatte områdene.

Totalt sett vil en samordnet innsats av både forebyggende tiltak og en streng og konsekvent straffeforfølging av de ulovlige forholdene som er knyttet til virksomheten, være av stor betydning.

Politiet arbeider aktivt for å stoppe piratdrosjene, og det er i flere politidistrikter igangsatt tverretatlig samarbeid for å bekjempe den ulovlige virksomheten. Politimesteren i Søndre Buskerud opplyser at det også i dette politidistriktet er etablert tverrfaglig samarbeid med bl.a. Drammen kommune og transportnæringen. Politiet i Drammen har videre ført en restriktiv holdning til oppsatte forbudsskilt, med konsekvent håndhevelse og bøtelegging av pirattaxisjåførene. Det planlegges også flere konkrete aksjoner rettet mot virksomheten i tiden framover.

Jeg har tillit til at Politidirektoratet og politimestrene tar utviklingen i pirattaxinæring – der må jeg korrigere meg selv: utviklingen med bruk av pirattaxi – alvorlig, og gir området den nødvendige prioritet og oppfølging.

Finn Kristian Marthinsen (KrF): Ja, jeg kan i stor grad slutte meg til det statsråden sier, og takker for svaret.

Jeg er også enig i at «næring» sikkert er et upassende ord i denne sammenheng, fordi dette er av de tingene som er ulovlig, og da bør det heller ikke være noen næring.

Det som jeg synes er viktig – det er mange vesentlige momenter i det statsråden har svart – er at det understrekes nødvendigheten av at man gir dette fagområdet, eller manglende fagområdet, den nødvendige oppfølging, slik at flere etater samarbeider. Det har vært skrevet, senest i går i Aftenposten Aften, og i Drammens Tidende, også i går, om at politiet nå vil se på dette med patruljer og annen oppfølging, kanskje nå spesielt i tiden fram mot jul når det er lange køer og også drosjenæringen har et spesielt ansvar for å sørge for at folk ikke blir stående for lenge og vente.

Statsråd Odd Einar Dørum: Jeg har merket meg det representanten har registrert i Aftenposten Aften, og jeg kjenner fra før til at politiet bl.a. i Oslo i samarbeid med næringen har gjort tiltak. Jeg vil også vise til det utmerkede næringen her i Oslo har gjort, ved å sørge for at man ordner køer og ved at man på viktige tider av året har vakter til stede for å ha kontroll over dette. Jeg kjenner også til slike initiativ andre steder.

Stikkordet er nettopp samarbeid mellom den seriøse transportnæringen og politiet, og at publikum har kunnskap. Jeg tror det er viktig at publikum får kunnskap om hva man i ytterste fall kan risikere med pirattaxi. Jeg tror det er viktig med et samarbeid med næringen. Og jeg tror det er viktig at man, som jeg sa i mitt første svar, samarbeider tverretatlig, og jeg har gitt eksempler på det. Jeg synes at det politiet i Søndre Buskerud har gjort i så måte, er utmerket – også de tiltakene som de har gitt meg informasjon om at de gjennomfører. Derfor har jeg også sagt at jeg stoler på at politiet gjør denne jobben bra, fordi de vet at i samarbeid med andre får de også mer igjen for politiressursene enn om de gjør dette alene.

Finn Kristian Marthinsen (KrF): Jeg takker igjen for svaret fra statsråden.

La meg bare som en siste oppfølging av dette understreke at statsråden i svaret sier at det bør være

«en streng og konsekvent straffeforfølging av de ulovlige forholdene».

Jeg tillater meg da å spørre, fordi jeg ikke vet det, om hva den strenge straffeforfølgingen består i. Personlig stiller jeg meg spørsmålet: Burde man ikke f.eks. inndra førerkortet til disse personene? Burde man gå så langt som å beslaglegge pirattaxibilen? Og ikke minst lurer jeg på dette med beskatning av den såkalt svarte inntekten. Så langt jeg har fått opplyst, og som det er blitt meddelt gjennom avisen i Drammen, sier skatteetaten at dette ikke er noe de prioriterer. Har statsråden noen synspunkter på disse forholdene?

Statsråd Odd Einar Dørum: Norsk lovgivning har en rekke lovhjemler som når de brukes, og bl.a. brukes i et samarbeid mellom etater, gir betydelige resultater. Det har vi bl.a. sett i de såkalte restaurantaksjonene som har vært gjennomført bl.a. her i hovedstaden. Det er det jeg sikter til. Det er nettopp det tverretatlige som er viktig. Hvis det er slik at viktige etater kan trekkes inn i dette, og dette kan utvikles videre, er det en tankegang jeg selv er tilhenger av. Vi har sett gode effekter av det i bekjempelsen av useriøs virksomhet innenfor en seriøs bransje, altså i reiselivsbransjen og i restaurantnæringen.

Jeg tar med meg representantens momenter og oppfordring i det videre arbeidet som jeg skal gjøre med disse spørsmålene.

: