Du bruker en gammel nettleser. For å kunne bruke all funksjonalitet i nettsidene må du bytte til en nyere og oppdatert nettleser. Se oversikt over støttede nettlesere.

Stortinget.no

logo
Hopp til innholdet
Til forsiden
Til forsiden

Stortinget - Møte onsdag den 19. november 2003 kl. 10

Dato:
President: Kari Lise Holmberg
Tilbake til spørretimen

Spørsmål 18

Morten Høglund (FrP): «Oslo og Akershus opplever nå landets høyeste vekst i arbeidsledighet, manglende bevilgninger til viktige samferdselsprosjekter, utflytting av statlige arbeidsplasser, usikkerhet knyttet til vedtatte sykehusplaner og dårligere rammebetingelser for næringslivet enn mange andre deler av landet.

Mener statsråden at Regjeringens politikk bidrar til at hovedstadsregionen blir den nødvendige motor for nasjonal utvikling?»

Statsråd Erna Solberg: Jeg er enig i at den store veksten i arbeidsledighet i Oslo og Akershus de siste årene er et problem. Ikke minst er det et problem for dem som blir gående arbeidsledige. Statistikk fra Aetat viser at arbeidsledigheten i Akershus i oktober i år lå på ca. 2,9 pst. og i Oslo på 5 pst., mot et landsgjennomsnitt på 3,8 pst. Det er altså forskjell mellom de to fylkene i arbeidsledighetsprosent. Disse tallene er heldigvis litt lavere nå enn de var i august i år, og viser trolig en tendens i retning av utflating av vekst i arbeidsledighet.

De siste årene har vi opplevd en konjunkturnedgang i flere næringer i Norge. Det gjelder både i næringer som er typiske for sentrale strøk, som IKT-bransjen, men også i mer tradisjonelle næringer i andre deler av landet. I og med at Oslo og Akershus huser hovedkontorfunksjoner for mange virksomheter i andre deler av landet, vil denne regionen også merke problemene som oppstår i andre regioner.

Regjeringen har på grunn av problemene i næringslivet de siste årene lagt stor vekt på å føre en politikk som gir bedre rammebetingelser for næringslivet, gjennom å få ned den høye renten og å senke kronekursen. Dette har vi nå langt på vei klart, og dermed har vi et godt grunnlag for å få ny vekst i næringslivet både i hovedstadsregionen og i resten av landet. En viktig forutsetning for å få det til er faktisk å holde igjen på offentlige budsjetter og ikke bruke mer av oljeinntektene.

Jeg vil hevde at hovedstadsregionen står godt rustet for fremtiden, både når det gjelder næringsutvikling og sysselsetting i regionen, og når det gjelder rollen som motor for nasjonal utvikling. På viktige områder er det bare i denne regionen vi finner spisskompetanse knyttet til forskning og innovasjon og til spesialisert tjenesteyting. Denne regionen har også en bredde i arbeidsmarkedet og dermed kompetanse i arbeidsstyrken med mulighet for omstilling som er helt unik i norsk sammenheng. I denne regionen finner vi også rikelig tilgang på kapital til spennende prosjekter. Dette er noe vi i større grad må kunne utnytte positivt. Samtidig er vi nødt til å unngå at konsentrasjonen til hovedstadsområdet blir for stor. Også denne regionen har nytte av at andre deler av landet har vekst i næringsliv og i bosetting. Utflytting av statlige virksomheter kan være ett bidrag til å styrke arbeidsmarkedet i andre byområder som har vekstpotensialer på de aktuelle områdene.

Stortinget har nå anledning til å drøfte Regjeringens helhetlige politikk overfor storbyene, i forbindelse med behandlingen av storbymeldingen. I denne meldingen har Regjeringen lagt frem forslag om bl.a. bedre koordinering av statlig politikk overfor storbyene, å gi storbyene økt handlingsrom til å utnytte sine muligheter, å overføre mer makt og myndighet til storbyene, og å utrede endringer i inntektssystemet som bl.a. tar hensyn til byenes spesielle utfordringer. Også dette siste spørsmålet ligger nå til konkret avgjørelse i Stortinget. Jeg håper representanten Høglund vil bidra til at det blir et positivt utfall for bl.a. hovedstaden og hovedstadsområdet, og at man ikke her nok en gang velger å kapitulere og si at man ikke skal ta hensyn til storbyinteressene.

Morten Høglund (FrP): Jeg takker statsråden for svaret. Den siste oppfordringen ønsker denne representanten å ta med seg i aller høyeste grad.

Jeg vil kommentere litt av tallene. Det er riktig at arbeidsledigheten i Akershus i landsmålestokk ikke er veldig høy, men den øker raskest, og det er bekymringsfullt. Det er en stor bredde og kompetanse i næringslivet og hos arbeidstakerne i vår region. Spørsmålet er jo om dette er der fortsatt på tross av snarere enn på grunn av Regjeringens politikk. Jeg er klar over at mange av de problemstillinger som trekkes opp i spørsmålet, ikke er innenfor statsrådens arbeidsfelt, men fra regionalministeren ønsker jeg å få bekreftet at det er et mål for Regjeringen å ha en blomstrende hovedstadsregion, som jeg tror er viktig for hele landet. Det handler ikke bare om befolkningen og næringslivet i denne delen, men det handler om – som jeg skriver i spørsmålet – å være en motor for resten av Norge. Og kan hun bekrefte at det som enkelte andre synes å ønske, nemlig å strupe Oslo og Akershus til fordel for distriktene og tro at det er god distriktspolitikk, ikke er Regjeringens politikk?

Statsråd Erna Solberg: Jeg er enig i at både hovedstaden og de andre større byene faktisk er en viktig motor i forhold til den regionale utviklingen og utviklingen i landet generelt sett. Det er slik at vi har sterke kompetansemiljøer som har betydning for landets utvikling også utenfor Oslo-området. Vi har byer med kompetanse, ikke minst på forskning og arbeidsmarkedssiden, som er internasjonalt anerkjent, og som bidrar til at viktige eksportnæringer i Norge også har et utviklingspotensial for fremtiden.

Et av hovedpoengene i vår storbymelding har nettopp vært å sette søkelyset på den sammenhengen mellom at byene får en utvikling som er god, både når det gjelder å løse trafikale problemer og å løse sosiale problemer, og bruke det som også faktisk kan bli et fortrinn, og som er et fortrinn i veldig mange andre land, den etniske sammensetningen som en motor for større grad av innovasjon, som kan være et særtrekk også for hovedstaden Oslo – alt dette sett i sammenheng med å få vekstgraden i Norge opp totalt sett. Men det er én viktig rolle som man må ha som basis for statlig myndighet uansett, og det er at vi må holde rammebetingelsene i orden for dem som skal være hovedaktørene. Det gjelder næringslivet, det gjelder kronekursen, det gjelder renten og det gjelder veksten i offentlig sektor, som må tilpasses konkurranseutsatt næringsliv.

Morten Høglund (FrP): Jeg takker igjen statsråden for svaret.

Noe av rammebetingelsene er også den infrastruktur og de forhold som bedriftene og befolkningen i regionen opplever. Hvis veinettet og kollektivtransporten er av en slik karakter at de ikke klarer å håndtere det presset som er der, risikerer vi at arbeidsplasser nærmest blir tvunget til å flytte ut. Da er det ikke nødvendigvis Distrikts-Norge man flytter til, men kanskje heller andre land og steder. Konkurransen i Europa går jo i dag like mye mellom regioner. F.eks. i Øresund-regionen, i Dublin, i Tyskland og andre steder vet vi at man er særdeles aktiv. Det handler om total tilrettelegging. Den økonomiske politikken er én faktor, men de øvrige områdene er også viktige. Dette henger sammen. Det å stimulere til god infrastruktur er ikke nødvendigvis dårlig økonomi.

Statsråd Erna Solberg: Jeg er enig i at å stimulere til god infrastruktur er viktig for at Oslo-regionen skal fungere, men ikke minst er det et faktum at mye av konkurranseutsatt næringsliv i distriktene faktisk også transporterer sine varer gjennom regionen. Jeg tror det er viktig å ha syn for store transportprosjekter som foregår i Oslo. Et av de viktige spørsmålene er om man kan avlaste sentrum av Oslo ved f.eks. å ha andre havnemuligheter. Fjordbyen er en interessant og spennende visjon for innbyggerne i Oslo, men det er også et interessant spørsmål i en infrastruktursammenheng om all belastningen av trafikk skal gå gjennom kjerneområdene i Oslo.

Jeg mener at vi stiller opp for Oslo og Akershus bl.a. gjennom Oslopakke 2. Vi stiller opp i forhold til infrastrukturmidler ellers, og vi kommer tilbake igjen til alle disse spørsmålene når vi skal behandle Nasjonal transportplan. Jeg er helt enig i at det er viktig å ha syn for at man må løse de trafikale problemene i Oslo også av hensyn til både næringsliv og distrikter ellers i landet. Jeg synes det er en feil holdning når politikere velger å se på dette som to motsetningsforhold. I vårt land er vi svært avhengige av at også hovedstaden fungerer.

: