Stortinget - Møte onsdag den 21. mai 2003 kl. 10
President: Inge Lønning
Spørsmål 3
Karita Bekkemellem Orheim (A): Jeg vil få stille følgende spørsmål til justisministeren:
«Det er blitt kjent at voldsalarmer som er tatt i bruk av politiet, ikke fungerer. Dette gir voldsutsatte og trua kvinner og barn falsk trygghet.
Hva vil statsråden gjøre for å rydde opp i dette?»
Statsråd Odd Einar Dørum: For politiet er det en viktig oppgave å sørge for at volds- og trusselutsatte personer gis nødvendig beskyttelse. Et viktig tilbud i den anledning er mobile voldsalarmer, som i samvirke med andre tiltak skal gi ofre en økt trygghet og bevegelsesfrihet samt bidra til forebygging av vold og trusler. Løsningen skal føre til en effektiv nødkommunikasjon mellom de trusselutsatte og politiet ved akutt fare.
Politidirektoratet opplyser at arbeidet med utvikling av et landsdekkende tilbud med mobile alarmer fortsetter med høy prioritet. I sin målsetting vektlegger politiet å ta i bruk et gjennomprøvd og driftssikkert konsept for drift, mottak og behandling av voldsalarmer. Dette innebærer at politiet i framtiden vil ha en løsning av høy kvalitet, som i samvirke med andre tiltak vil gi ofre en reell sikkerhet.
Dagens teknologi setter noen begrensninger for bl.a. nøyaktig posisjonering i enhver situasjon og stabilitet i GSM-nettet. Politidirektoratet opplyser at så langt de kjenner til, utnyttes i dag den beste og mest oppdaterte tilgjengelige teknologien i en pilotdrift ved Oslo Politidistrikt og i arbeidet med en nasjonal løsning. Det kan i framtiden forventes ny utvikling innen området, og politiet vil fortløpende vurdere nye teknologiske løsninger.
I pilotdriften er det etablert et samarbeid med et titalls testbrukere. Disse har en viktig funksjon ved at løsningene til funksjonalitet og driftssikkerhet blir testet ut, slik at feil og mangler kan kartlegges og utbedres. Test av systemet i Oslo pågår, og i løpet av våren vil distriktet rapportere sine erfaringer. Ytterligere funksjonsprøver av systemet er iverksatt i Rogaland og Troms politidistrikter. Så langt er det ikke noe som tyder på at løsningen som er tatt i bruk i pilotdriften, ikke fungerer som forventet. Det er heller ikke noe som tyder på at løsningen som er tenkt implementert i alle politidistrikter, ikke vil fungere.
Det planlegges å ta i bruk et landsdekkende tilbud med mobile voldsalarmer innen utgangen av 2003.
Avslutningsvis er det viktig for meg å understreke at utendørsalarmen alene ikke vil kunne sikre volds- og trusselutsatte fullstendig trygghet. Andre sikkerhetstiltak, både i regi av politiet og den trusselutsatte selv, må derfor alltid trekkes inn i en vurdering der trusselen anses å være særlig alvorlig. Videre er det av stor viktighet at politiet i forbindelse med tildeling av en voldsalarm foretar en løpende vurdering av behovet for opp- eller nedtrapping av beskyttelsestiltak.
Karita Bekkemellem Orheim (A): Jeg vil takke statsråden for svaret.
Som statsråden selv sier, er dette et akuttiltak sammen med andre tiltak som må være på plass.
Gjennom medieoppslag har vi blitt kjent med at det prøveprosjektet som Oslo politikammer i dag prøver ut når det gjelder voldsalarmer, faktisk ikke fungerer. Det er flere kvinner som er med på prosjektet, som kan bekrefte det. Da forundrer svaret fra statsråden meg, for det var jo også slik at statsråden sa at dette skulle være på plass i løpet av 2002. På et spørsmål fra Anne Helen Rui for ganske lang tid tilbake poengterte statsråden tydelig at det med voldsalarm og mulighet for skifte av personnummer skulle være på plass effektivt i løpet av 2002.
Jeg synes at statsråden har en litt for defensiv tilnærming til de sterke historiene som har kommet fram. Vi skal huske på hva dette er. Dette handler om kvinner og de mest ekstreme tilfellene av kvinnevold som vi opplever i vårt samfunn. Da er det en sikkerhet for disse kvinnene å kunne bli utstyrt med en alarm som fungerer. Så jeg ønsker at statsråden faktisk gir et litt mer offensivt svar på denne viktige problemstillingen enn det han nå gjorde.
Statsråd Odd Einar Dørum: Ja, jeg har et meget offensivt forhold til dette. Det har bl.a. kommet til uttrykk ved lovgivning som handler om fiktiv identitet, og som det arbeides med å få på plass, vitnebeskyttelse, som Politidirektoratet har fått i oppdrag å jobbe med, besøksforbud, som er vedtatt – med bred støtte i Stortinget – og at vi aktivt bruker stasjonære alarmer. Det er også orientert om at pilotvirksomheten i Oslo ville ta lengre tid, fordi vi må være helt sikre på at vi har tilgjengelig et driftskonsept som fungerer, og at vi har alle kartdata på plass.
Når det gjelder noen av avisoppslagene, vet jeg ikke hvem det gjelder, men jeg vet f.eks. at det er noen som inngår i pilotprosjektet, som holder til i Asker og Bærum. Asker og Bærum er ikke nødvendigvis lagt inn med kartdata på Oslo Politidistrikt. Da har man først og fremst mobiltelefonen som en direkte nødkommunikasjon som brukes, og da forutsettes det at kommunikasjonen kan brukes.
Den informasjonen jeg har fått, har jeg selvfølgelig innhentet. Både jeg og min politiske ledelse har et aktivt forhold til at dette skal være på plass, for vi er vel kjent med historiene. Vi bruker også mye tid for nettopp å sørge for at sammenhengen i disse truede livene blir sett på, fra besøksforbud til skikkelige mottak hos politiet, med koordinator for familievold og voldsofre generelt og med den teknologien vi her snakker om. Så jeg kjenner meg ikke igjen i defensivbetegnelsen.
Karita Bekkemellem Orheim (A): Poenget er jo at vi her må få et helt sikkert system, det er jeg helt enig med statsråden i. Men etter det vi er kjent med, finnes det andre system som faktisk har fungert. Det er statsrådens politiske ansvar å sørge for kvalitetssikring av det systemet som nå er under utprøving, før det endelig blir inkludert i det ordinære systemet. Det er ikke Oslo-politiets ansvar, men faktisk et politisk ansvar som statsråden har. Hvis det som har kommet fram i media den siste tiden, ikke er riktig, er selvfølgelig det også alvorlig. Men jeg tolker statsrådens svar dit hen at det vi har blitt kjent med i media, ikke medfører riktighet, og at det prøveprosjektet som Oslo-politiet i dag har i forhold til voldsalarmer, faktisk fungerer og er det som skal bli iverksatt.
Statsråd Odd Einar Dørum: Jeg har slått fast i mitt svar at to av alarmene er tildelt pilotbrukere som bl.a. har et samarbeid med Asker og Bærum politidistrikt, og de er blitt informert om begrensninger i systemet. Det gjelder bl.a. innlegging av kartdata. Så den informasjonen jeg har fått, må jeg holde meg til og søke å bygge på. Representanten og jeg er helt enige om at det skal være sikkert.
Når det gjelder teknologi, har Politidirektoratet på mitt spørsmål svart at så langt de kjenner til, utnyttes i dag den beste og mest oppdaterte tilgjengelige teknologien. Begrunnelsen for dette er politiets foreløpige utprøving, kommunikasjon med ledende leverandører og erfaringer fra systemer med voldsalarmer i Danmark og Sverige. I tillegg er direktoratet i ferd med å sluttføre en omfattende anbudsprosess for valg av terminal og kommunikasjonsløsninger. Så er det slik at Oslo Politidistrikt har fått et ansvar innenfor dette.
Det jeg kan forsikre representanten om, er at jeg har brukt ganske mye tid på å sørge for at det er trykk på dette, men jeg kan ikke ha et trykk som fører til at vi ikke får forsvarlige løsninger. Det er vi begge enige om. Vi er også enige om at det er en utfordring å få dette på plass. Det kommer jeg til å følge opp.