Du bruker en gammel nettleser. For å kunne bruke all funksjonalitet i nettsidene må du bytte til en nyere og oppdatert nettleser. Se oversikt over støttede nettlesere.

Stortinget.no

logo
Hopp til innholdet
Til forsiden
Til forsiden

Stortinget - Møte onsdag den 21. mai 2003 kl. 10

Dato:
President: Inge Lønning
Tilbake til spørretimen

Spørsmål 1

Presidenten: Dette spørsmålet, fra representanten Berit Brørby til finansministeren, vil bli besvart av fiskeriministeren på vegne av finansministeren.

Berit Brørby (A): Jeg vil stille et spørsmål til statsråd Ludvigsen, som skal svare på vegne av statsråd Foss:

«Nordisk Ministerråd har engasjert tidligere statsminister Poul Schlüter til å støtte opp under arbeidet med å fjerne hindringer mellom de nordiske land. En av disse hindringene er den store forskjell i bankgebyrer for utenlandske og innenlandske bankoverføringer.

Vil statsråden ta opp dette spørsmålet på Nordisk finansministermøte 11. juni 2003?»

Statsråd Svein Ludvigsen: Det kunne være fristende å svare ja og så sette seg, men jeg skal ikke gjøre det.

Sverige har som kjent formannskapet i det nordiske regjeringssamarbeidet i inneværende år. Nedbygging av grensehindringer mellom de nordiske land er et hovedtema i det svenske formannskapet og en god oppfølging av det norske formannskapet fra i fjor. Blant annet gjøres det ved å følge opp den nordiske rapporten «Nordboernes rettigheter», den såkalte Norrback-rapporten. Denne uavhengige rapporten ble bestilt av samarbeidsministrene, og den tar for seg mange av de hindringene som Nordens innbyggere møter, enten de flytter, studerer, reiser, arbeider eller sykebehandles i et av de andre nordiske landene. I rapporten foreslås det bl.a. at Nordisk Ministerråd skal se til at grenseoverskridende betalinger ikke bare i euro, men også i de øvrige nordiske valutaer skjer til samme pris som innenlandske betalinger på samme tidspunkt.

Det svenske formannskapet har, som det ble pekt på, oppnevnt tidligere dansk statsminister Poul Schlüter som særskilt representant for på den måten å legge et trykk på å realisere anbefalingene i Norrback-rapporten. Det er planlagt et møte mellom Poul Schlüter og de nordiske finansministrene i forbindelse med det nordiske finansministermøte i Göteborg 11. juni 2003. Gebyrene på grenseoverskridende betalinger er blant de sakene som vil bli behandlet der.

Det er også slik at det er viktig at privatpersoner så vel som små og mellomstore bedrifter kan foreta betalingsoverføringer raskt, sikkert og til en like lav kostnad innenlands som utenlands. Det er derfor Regjeringens ønske å legge til rette for økt konkurranse på bankmarkedet. Det må imidlertid ikke medføre at norske banker kommer i en svakere konkurransesituasjon i forhold til utenlandske banker. Løsningene på de spørsmål må derfor finansministeren komme tilbake til etter finansministermøtet i Stockholm 11. juni. Jeg sa vel Göteborg litt tidligere, men det er Stockholm. Det er ikke så greit med store byer i utlandet.

Presidenten: Særlig ikke når utlandet ligger så langt borte.

Berit Brørby (A): Jeg erindrer ikke at jeg nevnte noen av byene, men det er kanskje mitt problem.

Jeg har lyst til å følge opp med å si at det er bra at saken nå blir tatt opp på møtet mellom finansministrene den 11. juni. Det er faktisk behov for å ta tak i bl.a. dette elementet når det gjelder grensehindringer mellom de nordiske land, for gebyrene på pengeoverførslene oppleves av hvermannsen som særdeles urimelige. For eksempel koster det 75 kr å overføre 200 kr fra Norge til Finland, og det kan vises til en rekke andre eksempler hvor det er 80 pst. gebyr på pengeoverførslene. I tillegg bruker man fra to til sju dager på å forflytte penger mellom landene. Det i seg selv er en raritet i vår teknologiske verden.

Når statsråden sier at saken vil bli tatt opp, må det komme noe mer enn en oppfordring til bankene om at de ser nærmere på spørsmålet. Det må komme noe mer, og jeg vil utfordre statsråden: Hva tenker han? Hva mer kan komme enn en generell oppfordring?

Statsråd Svein Ludvigsen: Dette med kostnadene for overføringene var ikke minst et tema mellom både Nordisk Råds representanter og Ministerrådets samarbeidsministre i fjor, og man foretok en undersøkelse ved at samarbeidsministrene sendte penger til hverandre. Det ble lite igjen når øvelsen var utført, for det gikk altfor mye bort i gebyrer. Så vi har fått demonstrert det helt tydelig.

Det var også bakgrunnen for at Nordisk Råd fattet et vedtak og gav en rekommandasjon, en ordre, til Nordisk Ministerråd om at man skulle ta utgangspunkt i den modellen som er angitt i den såkalte EU-forordningen om betaling. EU-medlemmet Finland, som er fullt ut integrert i ØMU, har tatt denne i bruk og gjennomført bestemmelsene. Sverige har besluttet at det ikke skal koste mer enn EU-forordningen har angitt, uten at de er integrert. Danmark har ikke påtatt seg noen slike forpliktelser. Fra norsk og islandsk side er det viktig at vi gjennom dette får til en konkurransesituasjon som ikke bidrar til at våre banker blir spilt ut over sidelinjen konkurransemessig.

Presidenten: Det er betryggende at samarbeidsministrene har råd til å gjennomføre så kostbare eksperimenter.

Berit Brørby (A): Det er flere grunner til at vi burde være medlemmer av EU, bl.a. også dette. Men jeg bare oppfordrer statsråden enda en gang til å se til at regjeringene i Norden nå må ha som mål at pengeoverføringer mellom landene skal være billigst mulig for kundene.

Det er altså tre forhold som dette møtet 11. juni må ta tak i, nemlig at det skal være billigere for kundene, det skal bli en bedre informasjon om hvordan dette foregår, og man må få redusert tiden slike betalingsoppdrag tar. Jeg håper at statsråden tar med seg den oppfordringen og utfordringen til dette ministerrådsmøtet.

Statsråd Svein Ludvigsen: Det skal selvfølgelig bli gjort. Finansministeren har i sin omgang med norske banker fått forsikring om – det kan dokumenteres – at sentrale artikler i EU-forordningen er gjennomført av norske banker allerede, og at man er innstilt på at det ikke skal praktiseres et gebyrregime i Norge som gjør at vi kommer dårligere ut enn de øvrige land.

Hva angår medlemskapet, skal jeg ikke kommentere det.

: