Stortinget - Møte onsdag den 14. mai 2003 kl. 10
President: Inge Lønning
Spørsmål 22
Per Roar Bredvold (FrP): Jeg ønsker å stille forsvarsministeren følgende spørsmål:
«Krigsinvalidehjemmet Bæreia på Kongsvinger sliter økonomisk, og har dermed en noe usikker fremtid.
Ser statsråden at hun alene, eventuelt sammen med andre departement, kan bidra til at dette viktige stedet for våre krigsinvalider kan se lysere på fremtiden, og dermed sikre at de som har behov for et slikt sted etter en innsats for fedrelandet, kan få være der etter deres ønske og behov?»
Statsråd Kristin Krohn Devold: Stiftelsen Krigsinvalidehjemmet Bæreia er en selvstendig stiftelse etablert av Krigsinvalideforbundet og har i en årrekke gitt rekonvalesentopphold for krigsinvalider og deres partnere.
Opphold for denne gruppen blir dekket over Sosialdepartementets og Helsedepartementets budsjetter. Sosialdepartementet er også representert i stiftelsens styre.
Som selvstendig stiftelse har styret ved Bæreia det formelle ansvar for å påse at driften av hjemmet er tilpasset antall brukere. Etter hvert som krigsinvalider faller fra, må driften ved hjemmet vurderes i lys av det. Forsvarsdepartementet er ikke involvert i driften av hjemmet og har som sådant ikke ansvar for hjemmet. Som forsvarsminister føler jeg likevel et moralsk ansvar for å medvirke til at våre krigsinvalider gis et tilbud om rekreasjon så lenge de har behov for det.
FN-Veteranenes Landsforbund har uttrykt ønske om å overta Bæreia til rekreasjonsopphold for soldater som har vært i internasjonal tjeneste, og deres familier.
Det vil være positivt om forbundet gjennom kamerattreff og andre arrangementer kan bidra til driften av Bæreia. Med dagens driftsutgifter og med et raskt synkende antall krigspensjonister vil FN-Veteranenes Landsforbunds aktiviteter neppe gi tilstrekkelig inntektsgrunnlag for Bæreia.
Stiftelsen Krigsinvalidehjemmet Bæreia må derfor vise kreativitet og handlekraft for å bruke de muligheter til inntjening som finnes for hjemmet. Jeg er gjort kjent med at tiltak er iverksatt for å finne gode økonomiske løsninger, deriblant å åpne Bæreia for nye brukergrupper.
Behovet for tildelinger over offentlige budsjetter er beregnet å øke til ca. 20 mill. kr i år 2008. Over forsvarsbudsjettet kan det ikke gis støtte til Bæreia i denne størrelsesordenen.
Stortinget bevilget i inneværende budsjett, i tråd med Regjeringens føringer, 6 mill. kr til FN-Veteranenes Landsforbund. Så vidt jeg husker, foreslo Fremskrittspartiet, som eneste parti, å kutte bevilgningen til de frivillige forsvarsforeningene med 5 mill. kr i høstens budsjettinnstilling. Dersom dette skulle fordeles forholdsmessig mellom organisasjonene, ville det betydd en reduksjon på ca. 600 000 kr til FN-Veteranenes Landsforbund, og dermed også sannsynligvis reduksjon til Bæreia.
Hvilken støtte de frivillige forsvarsforeningene – herunder FN-Veteranenes Landsforbund – vil få fra Forsvarsdepartementet neste år, klargjøres i forbindelse med neste års budsjettproposisjon. Det er deretter opp til FN-Veteranenes Landsforbund om de eventuelt vil benytte Bæreia i forbindelse med forbundets aktiviteter.
Per Roar Bredvold (FrP): Jeg takker statsråden for svaret, som var en oppsummering – noe av historie og noe av realiteter.
Det er klart at et slikt sted som Bæreia, som ligger såpass fint til og har muligheter for å gi rekreasjon nettopp til de personer som har ytt en stor tjeneste for fedrelandet, både innenlands og i utlandet, trengs – det er det ikke tvil om. Når man vet at det kanskje finnes 50 000 tysklandsveteraner og nærmere 60 000 som har vært i internasjonal tjeneste, f.eks. i Korea, Kongo, Libanon, Sinai, Namibia, på Balkan m.m., er det klart at behovet skulle være der. Og behovet er nok større enn det de pengene som er bevilget, skulle tilsi.
Jeg vet at det var et møte på Kongsvinger i går om denne saken. Det ble kanskje ikke lovet noen penger der, men det har i alle fall blitt en dialog, slik at man kan se lysere på framtiden. Jeg håper at statsråden kan være med på dette.
Statsråd Kristin Krohn Devold: Det er helt riktig som spørsmålsstilleren sier. Statssekretæren i Forsvarsdepartementet var på Bæreia i går, og det er tett og god dialog mellom Forsvarsdepartementet og interessentene rundt Bæreia.
Likevel er det grunn til å understreke at både Sosialdepartementet og Helsedepartementet først og fremst er riktig adresse for helsetiltak og også rekreasjon, mens Forsvarsdepartementet – nettopp fordi vi synes dette er en så viktig gruppe – hittil har bidratt til driften av Bæreia gjennom de støtteforeningene som er etablert. Over forsvarsbudsjettet har FN-Veteranenes Landsforbund fått til sammen 4,3 mill. kr til aktiviteter knyttet til Bæreia for 2003. Av disse gikk 1,7 mill. kr direkte til driftsstøtte, i tillegg fikk de 1,7 mill. kr til drift av organisasjonen. Dette er en støtte på 6 mill. kr – en støtte som nettopp går til den viktige gruppen som spørreren er opptatt av.
Per Roar Bredvold (FrP): Jeg takker nok en gang for svaret.
De beløp som statsråden nevner, er riktige, men dessverre er ikke beløpet stort nok. Bæreia sliter med en noe usikker framtid på grunn av at de mangler noen penger.
Når det gjelder budsjettet, har alltid Fremskrittspartiet vært positiv til å bevilge penger til ideelle lag og organisasjoner, spesielt innen Forsvaret, så det statsråden henviste til, skal jeg sjekke. Fremskrittspartiet skal i hvert fall være det partiet som ønsker og vil være med på å bidra med penger til dette. Jeg overlater for så vidt stafettpinnen til statsråden, slik at vi i fellesskap – både Fremskrittspartiet, andre partier, Forsvarsdepartementet og andre departementer – kan skaffe nok penger til videre drift av Bæreia, for driften er viktig for dem som har ytt en stor tjeneste for sitt land, både hjemme og ute.
Statsråd Kristin Krohn Devold: Jeg er helt enig med spørsmålsstilleren i at det er viktig at man her ser bredt på muligheter til å skaffe inntekter til Bæreia. Her kan ulike offentlige budsjetter være en kilde, men det er også viktig å få nye brukergrupper til Bæreia, og at stiftelsen vurderer kreative tiltak for å skaffe seg inntekter. Noen av de innspill jeg har mottatt, dreier seg om salg av deler av eiendommen, salg med klausul om overtakelse etter at krigsinvalidene ikke lenger har behov for hjemmet, osv. Men disse spørsmålene regner jeg med at vi kan få komme tilbake til i forbindelse med høstens statsbudsjett. Og bevilgninger til FN-Veteranenes Landsforbund skal vi i fellesskap være med på å vedta i november–desember dette år.