Du bruker en gammel nettleser. For å kunne bruke all funksjonalitet i nettsidene må du bytte til en nyere og oppdatert nettleser. Se oversikt over støttede nettlesere.

Stortinget.no

logo
Hopp til innholdet
Til forsiden
Til forsiden

Stortinget - Møte onsdag den 14. mai 2003 kl. 10

Dato:
President: Inge Lønning
Tilbake til spørretimen

Spørsmål 20

Gjermund Hagesæter (FrP): Eg har følgjande spørsmål til samferdsleministeren:

«1. januar i år blei delar av drifts- og vedlikehaldet av veg sett ut på anbod. Kontraktane går over ein periode på 4 år og kan ha ei kostnadsramme på 35-90 mill. kr. For at private bedrifter skal kunne delta i denne konkurransen, er det fastsett eit eigenkapitalkrav på 10 pst. av den totale kontraktsummen. Dette eigenkapitalkravet kjem i tillegg til bankgaranti, og medfører at dei fleste små og mellomstore bedrifter blir ekskluderte frå å delta i denne konkurransen.

Vil statsråden revurdere dette kravet?»

Statsråd Torild Skogsholm: Drifts- og vedlikeholdsoppgavene på vegsiden vil bli konkurranseutsatt over en fireårsperiode fram til 2006. Vegdirektoratet vil i 2003 lyse ut 24 kontrakter av totalt 107 kontrakter. I gjennomsnitt vil kontraktsummen ligge på om lag 25 mill. kr pr. år, men kontraktene har stor spredning i størrelse, slik at flere kontraktsummer vil være lavere enn 10 mill. kr pr. år. Vegdirektoratet vil etter at anbudsperioden i 2003 er avsluttet, foreta en evaluering av prosessen, herunder evaluering av størrelsen på kontraktene og om det er reell konkurranse om oppdragene. Ut fra resultatene av evalueringen vil det bli vurdert hvorvidt størrelsen på kontraktene bør endres ved neste utlysning av funksjonskontrakter. Også spørsmål om egenkapital og bankgaranti vil det da være naturlig å se på på nytt ut fra erfaringene i 2003.

Jeg har over lang tid hatt kontakt og dialog med Maskinentreprenørenes Forbund, MEF, om denne saken, og fått nyttige innspill fra dem i forhold til småbedrifters ønsker og behov i forbindelse med konkurranseutsettingen.

Vegdirektoratet har også åpnet for at små og mellomstore bedrifter kan gi tilbud gjennom arbeidsfellesskap. Ved arbeidsfellesskap er kravet til egenkapital noe redusert. Summen av egenkapitalen for deltakerne i arbeidsfellesskapet skal være minimum 10 pst. av tilbudssummen, og hver enkelt deltaker skal ha en egenkapital på minimum 10 pst. av kontraktens gjennomsnittlige årsomsetning.

Jeg legger til grunn at Vegdirektoratet utformer funksjonskontraktene med det formål å oppnå effektivitetsgevinster gjennom reell konkurranse om oppdragene, og mener dette må være en svært viktig del når erfaringene fra det første året skal gjennomgås. Jeg vil aktivt følge med på utviklingen i markedet, herunder at det oppnås reell konkurranse om oppdragene, og at både små, mellomstore og store entreprenører får mulighet til å delta. Jeg er opptatt av at vi i Norge skal utvikle en virksom konkurranse på dette området, og har invitert Maskinentreprenørenes Forbund til videre dialog om disse spørsmålene.

Jeg kan også opplyse om at anbudsåpningen for årets kontrakter nå er foretatt. Ifølge Vegdirektoratet ser forventningene om mer veg for pengene ved konkurranseutsetting av drift og vedlikehold ut til å bli innfridd. Vegvesenet har regnet med en kostnadsbesparelse på mellom 10 og 20 pst. Dette er imidlertid foreløpige vurderinger, og det er for tidlig å trekke noen endelig konklusjon, men det er en interessant utvikling.

Gjermund Hagesæter (FrP): Eg vil takke for svaret.

Eg er heilt einig i det som statsråden seier om at konkurranse vil gi meir veg for pengane. Eg har òg sett at oversiktene over dei tilboda som er komne inn ved anbodsrunden i år, viser det.

Poenget er at ein kanskje kunne fått endå meir veg for pengane dersom det òg hadde vore opna opp for små og mellomstore bedrifter. Eg høyrer statsråden seie at ho er oppteken av konkurranse og oppteken av at desse bedriftene skal få delta i anbodsrunden. Samtidig ser eg på dei tilboda som er komne inn, at dei er dominerte av dei store – Mesta, Veidekke, Selmer, NCC – og at små og mellomstore bedrifter er fråverande. Då er mitt tilleggspørsmål til statsråden: Ser ikkje statsråden at eit så høgt eigenkapitalkrav som 10 pst. fører med seg at små og mellomstore bedrifter blir ekskluderte frå denne konkurransen?

Statsråd Torild Skogsholm: For det første har jeg lyst til å si at jeg har fått nyttige innspill fra MEF på dette området. Jeg registrerer at jeg til og med har fått innspill fra medlemmer av MEF som mener at egenkapitalkravet kanskje ikke er unaturlig. Så det er ikke 100 pst. enighet om det. Jeg ønsker likevel å følge med for å se om konkurransen er reell og om den fungerer. Det var hensikten med å gjøre dette. Derfor er jeg opptatt av at det skal være en konkurranse som er åpen også for små og mellomstore entreprenører. Man har da flere muligheter. Man kan enten få tildelt kontrakter direkte, eller man kan gå med i et arbeidsfellesskap. Jeg registrerer også at mange er med som underentreprenører til andre større entreprenører.

Jeg er opptatt av at denne muligheten fortsatt skal være der, for jeg tror det er et veldig viktig bidrag i dette arbeidet innenfor vegsektoren. Derfor er jeg opptatt av dette videre. Det er en balansegang mellom det å sørge for at vi har passe størrelse på byråkratiet, at det ikke skal bli for stort, samtidig som vi får mange nok aktører i markedet.

Gjermund Hagesæter (FrP): Eg vil berre gjenta det eg sa i stad. Eg konstaterer at dei tilboda som er komne inn, er frå dei store. Dei faktiske tala viser at det stort sett berre er dei store som har levert tilbod. Det tyder på at ein ikkje har fått til den gode konkurransen som ein kunne fått, og som kanskje òg ville gitt endå meir veg for pengane.

Eg har dessverre ikkje fått noko godt argument for kvifor ein har dette eigenkapitalkravet. Dersom det er tryggleiken ein ønskjer å ta vare på, måtte det vere nok at ein hadde ein bankgaranti. Eg må òg minne om at ein eigenkapital kan brukast opp på ein jobb, at ein har fleire jobbar, og at det er det same eigenkapitalkravet som blir stilt overalt. Så bankgaranti må vere det beste dersom ein skal ha tryggleik.

Eg vil då spørje statsråden om det ikkje hadde vore noko å vurdere å halde seg til berre ein bankgaranti for det einskilde oppdraget.

Statsråd Torild Skogsholm: Det viktigste i denne sammenhengen er at vi får mer veg igjen for pengene. Så må vi se på hvordan vi skal gjøre det. Er vi på rett veg, eller er vi ikke på rett veg?

De signalene vi har fått så langt, er at vi er på rett veg. Det er viktig at vi har rom for både små, mellomstore og store aktører i markedet. Det vil jeg arbeide for videre. Jeg tror vi gjør oss selv en bjørnetjeneste hvis vi ikke gir dette rommet også for små og mellomstore entreprenører. Det er viktig. De spørsmålene som her reises knyttet til egenkapital og bankgaranti, er spørsmål som det vil være naturlig å evaluere etter den første fasen, og se om det er grunn til å endre på dette eller ikke. Nå er vi på god vei. Det vi ser av indikasjoner, tyder på at vi er på god vei i forhold til målet. Det vil hele tiden måtte være en avveining hvor stort byråkrati vi må ha for å hanskes med veldig mange entreprenører i forhold til å ha et passe antall. Men vi må ha rom for små og mellomstore aktører også.

Presidenten: Spørsmål 21 vil bli besvart til slutt i spørretimen.

: