Stortinget - Møte onsdag den 14. mai 2003 kl. 10
President: Inge Lønning
Spørsmål 1
Magnhild Meltveit Kleppa (Sp): Eg skal få stilla følgjande spørsmål til finansministeren:
«I eit intervju i Stavanger Aftenblad 28. april d.å. uttalar tolldistriktssjefen i Rogaland at ho i samband med omorganiseringa i etaten har fått nye oppgåver. Ho skal «arbeide med Tollvesenets tilpasning til et eventuelt EU-medlemskap».
På kva grunnlag kan Regjeringa prioritera eit slikt oppdrag, og har andre statlege etatar også fått same oppgåva for sine verksemder?»
Statsråd Per-Kristian Foss: Oppslaget i Stavanger Aftenblad – og derfor også spørsmålet fra representanten Magnhild Meltveit Kleppa – er basert på en misforståelse. Toll- og avgiftsetaten ønsker å legge økt vekt på Norges forhold til EU, dvs. på EU-relaterte arbeidsoppgaver. Det at EU eksisterer og Norge står utenfor, innebærer viktige og vanskelige tollfaglige utfordringer kompetansemessig, kontrollmessig og på andre måter.
Den kommende utvidelsen av EU vil øke disse utfordringene for Norge. Etatens sterkere vektlegging av landets tilknytning til EU, bl.a. gjennom EØS-avtalen, er således rent tollfaglig begrunnet og har ingenting med et eventuelt fremtidig norsk EU-medlemskap å gjøre.
Magnhild Meltveit Kleppa (Sp): Det er oppsiktsvekkjande, synest eg, at ein sentral person i tolletaten kan uttala seg på den måten, om dette er ei misforståing. Det står altså at tolldistriktssjefen
«går tilbake til Toll- og avgiftsdirektoratet i Oslo, der hun tidligere var revisjonssjef. Nå skal hun arbeide med Tollvesenets tilpasning til et eventuelt norsk EU-medlemskap».
Så blir ho sjølv sitert direkte:
«Det er en spennende oppgave. Dersom Norge blir EU-medlem, vil dette få store konsekvenser for Tollvesenet. Jeg skal se på hvordan vi kan være best mulig forberedt på det.»
Ho har allereie slutta i Rogaland og har teke fatt på si nye oppgåve. Då trur eg at finansministeren vil vera einig med meg i at det trengst ei klargjering av oppgåva, slik at det ikkje blir ytterlegare misforståingar i tolletaten.
Statsråd Per-Kristian Foss: Jeg tror man vil ha et vondt liv hvis man blir sjokkert hver gang en representant for offentlige virksomheter, politikere eller andre blir feiltolket i et intervju. Jeg vil tilrå en litt avslappet holdning til det, fordi det hender, og det har hendt med oss alle.
Denne representanten for Tollvesenet mener seg også misforstått. Det er ingen grunn til å dramatisere det. I den spesialoppgaven hun nå har fått, står det:
«Hovedarbeidsoppgavene skal være Tollvesenets arbeid med Norges tilknytning til EU» – og så står det: «mv.»
Det betyr ikke en videre tilknytning i retning av medlemskap, men det betyr altså tilliggende problemer. Det er et faktum, som jeg tror representanten og jeg er helt enige om, at EU eksisterer, og at Norge er utenfor. Det skaper visse arbeidsoppgaver og utfordringer som krever spesialutredning, og vi har her valgt en representant for et av våre beste tolldistriktskontorer som er satt på denne oppgaven.
Presidenten: Presidenten vil bemerke at «tilliggende problemer» er et unødig negativt uttrykk, det pleier å hete tilliggende herligheter.
Magnhild Meltveit Kleppa (Sp): Eg deler finansministeren si oppfatning i forhold til at vi alle kan bli misforståtte, og eg er glad for det roande svaret hans.
Eg synest nok sjølv at det var nærliggjande å ha friskt i minne det engasjementet som var frå mange tilsette i tolletaten i 1994, og dei åtvaringane som dei kom med i forhold til dei endringane som medlemskap kunne innebera.
Det er slik at etter Schengen, og med den grensehandelen som er no, så er det stor uro i mange område – òg i mitt – i forhold til tolletaten sine rammer og Tollvesenet sine moglegheiter til å prioritera, om det no er hamner eller flyplassar som er fri for tollarar på visse tider. Det gjeld også den omorganiseringa som ein i Egersund, på ein spesiell måte, er utsett for i desse dagar.
Eg antek at finansministeren er glad for at Stortinget følgjer nøye med på det som skjer i tolletaten.
Statsråd Per-Kristian Foss: Jeg kan bekrefte at det er jeg glad for, og jeg tror også representanten Meltveit Kleppa og jeg er enige om én ting, nemlig å kjempe for hvert vårt syn på EU-medlemskap. Men det gjør verken finansministeren eller Høyre-nestlederen gjennom Tollvesenet, for å si det sånn – den kampen kan vel sies å være avblåst, hvis den noen gang skulle ha vært der.
Men representanten er inne på et meget viktig område. Vi er i ferd med å omorganisere Tollvesenet nå – det er en prosess som startet høsten 2001 – med sikte på en organisering bl.a. av tolldistriktssteder, tollsteder og ekspedisjonssteder, altså en plassering av personell som er mer tilpasset de utfordringer vi står overfor.
Det er skjedd mye når det gjelder grensehandel og grenseoverskridende virksomhet av lovlig og ulovlig karakter i de senere årene, og Tollvesenet skal nå ajourføre sin organisasjonsstruktur i henhold til det.
Jeg tror rogalandsrepresentanten vil bli glad for den beslutning som vil bli offentliggjort i revidert nasjonalbudsjett i morgen.