Du bruker en gammel nettleser. For å kunne bruke all funksjonalitet i nettsidene må du bytte til en nyere og oppdatert nettleser. Se oversikt over støttede nettlesere.

Stortinget.no

logo
Hopp til innholdet
Til forsiden

Stortinget - Møte onsdag den 7. mai 2003 kl. 10

Dato:
President: Inge Lønning
Tilbake til spørretimen

Spørsmål 9

Svein Roald Hansen (A): Jeg tillater meg å stille følgende spørsmål til nærings- og handelsministeren:

«LO og NHO har tatt initiativ for å utvikle et nasjonalt tilbud om kvalifisering for seniormedarbeidere for å holde erfarne medarbeidere lenger i aktivt arbeid. I Budsjett-innst. S. I for 2002-2003 vedtok et flertall å henstille til Regjeringen å legge til rette for etablering av et kvalifiseringstiltak for seniormedarbeidere. Næringsministeren har hatt møte med LO og NHO om saken.

Når og hvordan vil statsråden følge opp dette vedtaket?»

Statsråd Ansgar Gabrielsen: Sensommeren 2001 fikk Nærings- og handelsdepartementet en henvendelse fra LO og NHO vedrørende et prosjekt om kompetanseutvikling for erfarne medarbeidere, hvor en ønsket at Nærings- og handelsdepartementet skulle være med på å delfinansiere prosjektet. Departementet besluttet å delta i et forprosjekt, og rapporten fra dette arbeidet ble ferdig i juli 2002. Etter drøftelser med Arbeids- og administrasjonsdepartementet og Utdannings- og forskningsdepartementet ble det i oktober i 2002 besluttet å oversende forprosjektrapporten til Senter for seniorpolitikk for en faglig vurdering og eventuell oppfølging. En så det som viktig at Senter for seniorpolitikk ble koblet tettere opp til dette arbeidet, slik at prosjektet kunne bli sett i sammenheng med Nasjonalt krafttak for seniorpolitikk i arbeidslivet, som er igangsatt av arbeidslivsorganisasjonene og nasjonale myndigheter.

Tilbakemeldingene fra Senter for seniorpolitikk var i hovedtrekk positive, men det ønsket i første omgang å utføre et pilotprosjekt og utarbeide rammer og innhold til et hovedprosjekt. Kostnader til dette arbeidet ble anslått til mellom 750 000 kr og 1,5 mill. kr.

Etter nærmere drøftelser med berørte departementer har en kommet frem til en løsning hvor en planlegger et selvstendig prosjekt som er noe mindre enn det som opprinnelig ble fremlagt.

Jeg har under hele denne prosessen vurdert prosjektet – som skal stimulere eldre arbeidstakere til fortsatt yrkesaktivitet – som et positivt tiltak for den enkelte bedrift og selvfølgelig også for samfunnet. Jeg er derfor i utgangspunktet innstilt på å stille midler til disposisjon for prosjektet, og har i brev av 22. april 2003 bedt Senter for seniorpolitikk om å drøfte det konkrete opplegget nærmere i et møte.

Svein Roald Hansen (A): Jeg takker for svaret, som jeg oppfatter som positivt.

Jeg håper statsråden vil følge opp og forsøke å få fortgang i saken, slik at det kan bli satt ut i livet så fort som mulig.

Jeg tror det er bred enighet om at det å holde på erfarne medarbeidere er viktig, ikke minst i et noe lengre perspektiv, hvor mangel på arbeidskraft kanskje blir et større problem enn det vi opplever i disse dager, hvor ledigheten er problemet. Det er også mer fornuftig å sette i verk tiltak før de takker for seg i arbeidslivet, fordi det vil bli mer krevende å få dem tilbake. Så jeg håper statsråden følger opp saken og ikke bare venter på tilbakemelding, men kanskje er aktiv for å få tilbakemelding.

Statsråd Ansgar Gabrielsen: Jeg pleier ikke å begrense meg til å leve i håpet – jeg gjør også noe! Det har jeg da også gjort, og jeg har en absolutt positiv innstilling. Jeg var selv med på det møtet vi hadde.

Det er, som representanten sier, en hovedutfordring å få eldre arbeidstakere til å stå lenger i jobb, og at bedriftene er seg bevisst dette ansvar og bidrar til det.

En av hovedproblemstillingene som er av langsiktig budsjettmessig art, er det faktum at folk lever lenger, og at de slutter stadig tidligere i arbeidslivet – med de store finansieringsutfordringene det er for statsbudsjettet.

Det er også riktig, sett i et litt lengre perspektiv, at mangel på arbeidskraft antakeligvis vil være et større problem enn den ledigheten vi har sett til nå. Jeg skal gjøre det som står i min makt, innenfor de økonomiske rammene som Stortinget til enhver tid setter for min virksomhet, for å gjøre det som er mest fornuftig. Dette er et tiltak som jeg vurderer som fornuftig og følgelig vil følge opp.

: