Du bruker en gammel nettleser. For å kunne bruke all funksjonalitet i nettsidene må du bytte til en nyere og oppdatert nettleser. Se oversikt over støttede nettlesere.

Stortinget.no

logo
Hopp til innholdet
Til forsiden

Stortinget - Møte onsdag den 7. mai 2003 kl. 10

Dato:
President: Inge Lønning
Tilbake til spørretimen

Spørsmål 1

Tore Nordtun (A): Jeg har følgende spørsmål til finansministeren:

«Det arbeides nå med en gjennomføring av omorganisering av Toll- og avgiftsetatens ytre forvaltning. Toll- og avgiftsdirektoratets arbeidsgruppe foreslo en kontrollenhet i Egersund, dette med bl.a. bakgrunn i de store fiskerihavnene, fergetrafikken samt de mange skipsanløp i Jøssingfjord og Rekefjord.

Kan statsråden stadfeste at Tollvesenets ekspedisjonsenhet i Egersund blir som foreslått av arbeidsgruppen?»

Finn Martin Vallersnes hadde her overtatt presidentplassen.

Statsråd Per-Kristian Foss: I omtalen av denne saken i St.prp. nr. 1 for 2002-2003, altså budsjettet, ble det vist til at utviklingen i trafikkmønster og smuglermetoder har medført at tolletaten har et stort behov for å effektivisere og endre organiseringen av dagens distriktsforvaltning på bred basis. Det eksisterer i dag et klart misforhold mellom etatens bemanningsfordeling og oppgavefordeling i de forskjellige delene av landet. I tillegg har nye elektroniske kommunikasjonsløsninger ført til at etatens samhandling med næringslivet i stadig større grad vil være stedsuavhengig, man møter altså ikke opp ved disk, men man samhandler elektronisk. 97 pst. av alle innførsels- og utførselsdeklarasjoner skjer i dag elektronisk.

Arbeidet med å vurdere en ny og hensiktsmessig organisering av toll- og avgiftsetatens ytre forvaltning har pågått siden desember 2001, og prosessen er nå inne i sin sluttfase. Stortinget vil bli orientert om Regjeringens beslutning i forbindelse med fremleggelsen av revidert nasjonalbudsjett for 2003 nå i mai – den 15. mai.

Jeg ber representanten Nordtun om forståelse for at jeg ikke finner det riktig å gå inn på enkeltsider ved denne saken før fremleggelsen av revidert nasjonalbudsjett, det være seg om Egersund eller andre aktuelle steder.

Tore Nordtun (A): Jeg takker for svaret.

Jeg er oppmerksom på at det var St.prp. nr. 1 som omhandlet og redegjorde en del for omorganiseringen i Toll- og avgiftsdirektoratet. I den strukturen som der ble skissert, var ikke Egersund tatt ut, tvert imot, Egersund lå inne med en ekspedisjonsenhet. Alle er kjent med trafikken i Egersund, som har Norges største fiskerihavn, en meget stor fergetrafikk – faktisk over 14 000 passerte trailere i 2002 – og store båtanløp i Jøssingfjord og Rekefjord. Med andre ord: Det er meget stor aktivitet.

Slik som jeg oppfattet det, antydet finansministeren nå at det var muligheter for at tollenheten i Egersund kunne bli nedlagt. Men med den store aktiviteten som er i dag og vil bli i framtiden, ser finansministeren det som formålstjenlig å ha en mobil enhet som kan flyttes til dette området?

Statsråd Per-Kristian Foss: Dette er en ny variasjon av det samme spørsmålet. Jeg kan og vil ikke svare på et spørsmål som jeg har varslet skal forelegges Stortinget neste uke. Konklusjonene er ennå ikke endelig trukket.

Jeg lytter som vanlig med stor interesse til Tore Nordtuns redegjørelse og gode argumenter. Dem skal jeg ta med meg i saken videre. Også arbeidsgruppens innstilling og Tolldirektoratets faglige innstilling vil tillegges betydelig vekt. Men ingen konklusjon er trukket verken på dette eller på andre områder.

Tore Nordtun (A): Bare kort: Jeg takker finansministeren for svaret. Vi kommer tilbake igjen til denne saken i neste uke, i revidert – der vi da egentlig skal komme med en større sak.

: