Stortinget - Møte onsdag den 30. april 2003 kl. 10
President: Jørgen Kosmo
Spørsmål 17
Geir-Ketil Hansen (SV): «NSB AS har siden september 2002 varslet at de ikke vil drive persontrafikken på Ofotbanen etter ruteskifte i juni 2003. Samferdselskomiteen har i en flertallsmerknad presisert at dersom forholdene ligger til rette for det, bør trafikkeringsretten overføres fra NSB til Ofotbanen AS.
Hva vil statsråden gjøre for å følge opp innstillingen fra samferdselskomiteen, og hva vil statsråden gjøre for å sikre persontrafikken etter juni 2003?»
Statsråd Torild Skogsholm: Persontrafikken på Ofotbanen inngår i avtalen mellom Samferdselsdepartementet og NSB om kjøp av persontrafikk for 2003 og i rammeavtalen for perioden 2003-2006. Samferdselsdepartementet og NSB er enige om at denne avtalen opprettholdes, da det ikke er lagt opp til å konkurranseutsette kjøp av persontrafikken på Ofotbanen før 2006.
NSB har i dag en avtale med Tågkompaniet AB, som driver persontrafikken på Ofotbanen som underleverandør for NSB. Denne avtalen utløper den 15. juni i år i forbindelse med at Connex AB overtar persontrafikken fra Tågkompaniet på svensk side. Persontrafikken på Ofotbanen inngår i dag som en del av den internasjonale trafikken med tog mellom Narvik og henholdsvis Stockholm og Göteborg. Jeg ønsker å sikre at persontrafikken kan opprettholdes etter juni 2003, når Connex overtar togtrafikken fra Tågkompaniet på svensk side. Med bakgrunn i inngått kjøpsavtale for perioden 2003-2006 har Samferdselsdepartementet og NSB derfor blitt enige om at NSB opptar forhandlinger med Connex for å få videreført den grenseoverskridende togtrafikken mellom Narvik og Sverige. For å kunne ivareta sikkerheten på en tilfredsstillende måte er det en forutsetning at Connex får nødvendig tillatelse/sikkerhetssertifikat til å drive jernbanevirksomhet på Ofotbanen fra Statens Jernbanetilsyn.
Når det gjelder forholdet til Ofotbanen AS, har Samferdselsdepartementet samtidig bedt NSB om å ta kontakt med selskapet og drøfte mulighetene for at NSB sammen med Ofotbanen kan utvikle et regionalt togtilbud innenfor rammen av kjøpsavtalen som er inngått mellom Samferdselsdepartementet og NSB for perioden 2003–2006. Dette betinger at Ofotbanen AS får de nødvendige tillatelser til å drive jernbanevirksomhet på Ofotbanen fra Statens Jernbanetilsyn.
Jeg kan opplyse om at både Connex Tog AS og Ofotbanen AS nå har søkt Statens Jernbanetilsyn om tillatelse til å drive trafikkvirksomhet på Ofotbanen. I tillegg har Connex AB søkt om sikkerhetssertifikat for kjøring Narvik–riksgrensen. Connex kan etablere en internasjonal sammenslutning som kan utøve grenseoverskridende trafikk på banen. Søknadene er til behandling, og tilsynet regner med at saksbehandlingen vil kunne avsluttes relativt raskt. For begge selskapene gjelder at de må disponere godkjent rullende materiell for å kunne starte trafikk på Ofotbanen.
Geir-Ketil Hansen (SV): Jeg takker for svaret.
Jeg konstaterer at det som var intensjonen i flertallsmerknaden fra samferdselskomiteen om at dersom forholdene lå til rette for det, kunne Ofotbanen AS overta trafikkeringsretten på Ofotbanen, ikke er blitt fulgt opp, ved at man nå forlenger avtalen med NSB.
I dagens Fremover er det et stort oppslag om at det er fare for togstopp om seks uker – det er altså seks uker til disse avtalene går ut – og at NSB er i forhandlinger både med Ofotbanen AS og Connex AS om trafikkeringsrett og videre persontrafikk på Ofotbanen.
Ofotbanen AS har lagt opp til å etablere et regionalt togtilbud mellom Nord-Sverige og Nord-Norge. Ofotbanen AS er et nordnorsk selskap som er i etableringsfasen. Vil statsråden se det som positivt om NSB nå får til en avtale med Ofotbanen AS om å overta trafikkeringsretten på Ofotbanen og ivareta de sikkerhetsmessige forholdene på Ofotbanen som NSB i dag har?
Statsråd Torild Skogsholm: Mitt svar er veldig enkelt: Ja, jeg ser på det som veldig positivt. Jeg synes det er veldig positivt at det etableres et norsk jernbaneselskap som er villig til å gå inn på det norske nettet. Og som jeg sa i svaret mitt i stad, har vi bedt NSB om å ta kontakt med Ofotbanen AS for å se om det er mulig å få etablert en slik type regional trafikk.
Men la meg gå tilbake til den flertallsmerknaden det var vist til, der samferdselskomiteen har presisert at dersom forholdene ligger til rette for det, bør trafikkeringsretten overføres fra NSB til Ofotbanen. Denne trafikkeringsretten ligger det ikke til rette for nå. Dette vil vi, vi ønsker at det skal være mulig å ha en åpning for at andre skal kunne trafikkere. Det er derfor vi har vært veldig opptatt av å ha konkurranseutsetting, men det har vi egentlig ikke lov til før i 2006. Da har vi sagt at vi vil åpne for det. Men det er meget positivt at det etableres en slik løsning, at det etableres et selskap, og at de er interessert i å trafikkere i dag.
Geir-Ketil Hansen (SV): Jeg takket for svaret, og ser fram til at det blir etablert en avtale med Ofotbanen AS om togtrafikk/persontrafikk på Ofotbanen fra og med juni 2003.