Du bruker en gammel nettleser. For å kunne bruke all funksjonalitet i nettsidene må du bytte til en nyere og oppdatert nettleser. Se oversikt over støttede nettlesere.

Stortinget.no

logo
Hopp til innholdet
Til forsiden
Til forsiden

Stortinget - Møte onsdag den 9. april 2003 kl. 10

Dato:
President: Jørgen Kosmo
Tilbake til spørretimen

Spørsmål 19

Presidenten: Dette spørsmålet, fra Audun Bjørlo Lysbakken til samferdselsministeren, vil bli besvart av sosialministeren på vegne av samferdselsministeren, som er bortreist.

Audun Bjørlo Lysbakken (SV): Jeg vil gjerne stille følgende spørsmål til statsråden:

«Bergen bystyre vedtok i februar og juni 2000 at det på firefelts innfartsårer bør kunne reserveres et felt til kollektivtrafikk i rushtiden. Vedtatte forsøk er ennå ikke gjennomført fordi Statens vegvesen ikke har behandlet saken. En representant for Vegvesenet innrømmet overfor Bergensavisen 27. mars at behandlingen ennå ikke var satt i gang – over tre år etter første vedtak.

Er det akseptabelt at Vegvesenet behandler bystyrets vedtak på en slik måte, og hva vil statsråden gjøre for å få fortgang i prosessen?»

Statsråd Ingjerd Schou: Det er blitt og vil bli gjennomført en rekke tiltak for å bedre kollektivtrafikkens vilkår i Bergen. For tida pågår det betydelige anleggsarbeider med kollektivfelt i Kokstad/Sandsli-området langs innfarten fra Flesland, som skal stå ferdig neste år. Samlet investering til kollektivtiltak i området vil være om lag 170 mill. kr.

Det er også startet opp arbeid med kollektivprioritering i Bergen sentrum, bl.a. med nye kollektivfelt. Det er gjennomført lyskryssprioritering for busser i over 50 signalregulerte kryss i byen. I det nylig vedtatte Bergensprogrammet for transport, byutvikling og miljø går over halvparten av investeringsrammen på 4,3 milliarder kr de neste ti årene til kollektivtiltak, tiltak for myke trafikanter, miljø- og sentrumsopprusting.

I forbindelse med behandlingen av «Klimahandlingsplan for Bergen» 28. februar 2000 vedtok Bergen bystyre følgende:

«For å bedre fremkommeligheten for kollektivtrafikken på hovedinnfartsårene, der det er fire felt, bør ett av feltene reserveres kollektivtrafikk i rushtiden. Det bør vurderes å gi nyttetrafikken adgang til kollektivfeltene ved en slik omlegging.»

Statens vegvesen har vurdert forslag om å reservere ett felt for kollektivtrafikk på disse veiene i rushtida, og mener at dette ikke vil være gunstig for kollektivtrafikken samlet sett. Årsaken er at forslaget vil gi stor reduksjon av fremkommeligheten for all trafikk på innfartsårene og dermed overføre betydelige mengder trafikk til det sekundære veinettet, hvor hoveddelen av kollektivtrafikken avvikles. Her vil bussene således få redusert fremkommelighet dersom forslaget gjennomføres.

Et alternativ som derimot kan bedre både forholdene for kollektivtrafikken og trafikkavviklingen samlet sett på disse veiene, er såkalte sambruksfelt. Det vil si at ett felt i hver retning på flerfeltsveier reserveres for kollektivtrafikk og personbiler med to eller flere personer. Erfaringer fra Trondheim viser at dette både bedrer fremkommeligheten for busser og gjør at færre kjører alene i privatbil.

Samferdselsdepartementet bad derfor i oktober 2002 Vegdirektoratet innføre sambruksfelt på nordre innfartsåre til Bergen, og å vurdere innføring av sambruksfelt også på øvrige innfartsårer til Bergen med flerfeltsvei.

Forrige måned ble to alternative forslag om sambruksfelt på nordre innfartsåre sendt på offentlig høring. Dersom resultatet fra høringsrunden gir grunnlag for det, tar Statens vegvesen sikte på å etablere sambruksfelt på strekningen i løpet av dette året.

Satsingen på kollektivtrafikk er en meget viktig del av Bergensprogrammet i de kommende år. Samferdselsdepartementet vil derfor nå på nytt be Statens vegvesen om å holde oppe tempoet i arbeidet med bl.a. sambruksfelt i Bergen, og å få rask fremdrift i vurderingen av sambruksfelt også på øvrige innfartsårer. Selv om det er et løpende samarbeid på flere nivåer mellom partene i Bergensprogrammet, vil jeg spesielt be Statens vegvesen om å gå i dialog med Bergen kommune om å få fremdrift i saken på en formålstjenlig måte.

Audun Bjørlo Lysbakken (SV): Jeg er glad for det siste signalet fra statsråden. Likevel var svaret en oppsummering av ting som jeg vet, og av mange gode ting ved planene for kollektivtrafikk i Bergen som jeg er enig i. Men det som det er viktig å ta fatt i i denne saken, er jo det faktum av man har hatt et vedtak fra bystyret liggende i tre år uten at Statens vegvesen har tatt tak i det. Det var først etter at det for noen uker tilbake kom avisoppslag om dette, at saken ble sendt ut på høring. Det er mange i Bergen – og jeg er enig med dem – som mener at denne type saksbehandling er en liten skandale, og vi kan ikke forstå hvordan saken har kunnet ligge brakk så lenge.

Jeg lurer på om statsråden er enig i at den type saksbehandling er uholdbar.

Statsråd Ingjerd Schou: Det fremgår vel av siste del av mitt svar at Samferdselsdepartementet på nytt vil be Statens vegvesen holde tempoet oppe i arbeidet med bl.a. sambruksfelt i Bergen, og gå i dialog med Bergen kom-mune om å få en fremdrift i denne saken på en formålstjenlig måte.

Nå er dette ett av flere områder som går på forhold knyttet spesielt til kollektivtrafikken i Bergensområdet. Det har blitt gjort mye, bl.a. når det gjelder arbeid med kollektivprioritering på gjennomgående riksvei i Bergen sentrum, hvor det skal etableres kollektivfelt i ytterkanten av strekningen. Det er også slik at bussene i dag er gitt prioritet i en helt annen form. I 52 av de signalregulerte kryssene i byen og i mange andre kryss gis bussene prioritet ut fra detektorer i kjørebanen, og på mange busstraseer gis bussene «grønn bølge» på bekostning av kryssende bilstrømmer. Det er også flere forhold innenfor dette området som jeg ikke skal gå ytterligere inn på her. Men representanten har tatt opp et spørsmål som departementet ser som viktig i forhold til sakshåndtering, og man vil også ta fornyet kontakt.

Audun Bjørlo Lysbakken (SV): Jeg synes det er et positivt signal, og jeg er glad for det svaret. Vi vil også håpe at det signalet vil føre til handling fra Samferdselsdepartementets side, slik at vi får fortgang i denne prosessen. Jeg regner med at det da vil bli resultatet. Hvis ikke får vi ta det opp på et tidspunkt hvor samferdselsministeren har mulighet til å møte i Stortinget.

Jeg takker for svaret. Jeg har egentlig ikke behov for videre oppfølgingsspørsmål.

Statsråd Ingjerd Schou: Hvis spørreren er fornøyd, så er intet bedre.

Presidenten: Sak nr. 1 er dermed ferdigbehandlet.

: