Du bruker en gammel nettleser. For å kunne bruke all funksjonalitet i nettsidene må du bytte til en nyere og oppdatert nettleser. Se oversikt over støttede nettlesere.

Stortinget.no

logo
Hopp til innholdet
Til forsiden
Til forsiden

Stortinget - Møte onsdag den 9. april 2003 kl. 10

Dato:
President: Jørgen Kosmo
Tilbake til spørretimen

Spørsmål 16

Harald T. Nesvik (FrP): Jeg vil få lov å stille følgende spørsmål til sosialministeren:

«Under behandlingen av Budsjett-innst. S. nr. 11 for 2001-2002 vedtok Stortinget å be Regjeringen utvikle en handlingsplan for å sørge for at alle unge funksjonshemmede som ønsker det, er flyttet ut av eldreinstitusjon innen utgangen av 2005. Arbeidet skulle skje i samarbeid med brukerorganisasjonene. Så langt har dette, ifølge mine opplysninger, ikke skjedd.

Kan vi regne med at statsråden vil komme tilbake til dette under behandlingen av tiltaksmeldinga for funksjonshemmede som er bebudet i mai 2003?»

Statsråd Ingjerd Schou: Departementet følger opp Stortingets vedtak ved behandlingen av Budsjett-innst. S. nr. 11 for 2001-2002.

I 2001 gjennomførte Ressurssenter for omstilling i kommunene en kartleggingsundersøkelse som viste at 161 personer under 50 år på det tidspunktet var bosatt i alders- og sykehjem. Brukerorganisasjonene var kritiske til undersøkelsen fordi de mente at brukerne ikke var blitt hørt. De mente videre at antall personer som ønsker å flytte ut, var høyere enn det Ressursenterets undersøkelser viste.

Departementet gjennomførte en ny kartlegging av hvor mange funksjonshemmede under 50 år som bor i eldreinstitusjoner og faktisk ønsker å flytte ut. For å møte brukerorganisasjonenes krav vurderte jeg det som viktig at brukerne selv så langt dette er mulig, skulle spørres om hva de ønsker. For å få mer kunnskap om dette og for å vurdere valg av tiltak har fylkesmennene gjennomført en kartlegging. Arbeidet startet i november/desember 2002. Alle fylkesmenn har nå gitt tilbakemelding til departementet. Brukerorganisasjonene vil om kort tid bli invitert til et møte bl.a. for å bli orientert om resultatet av kartleggingen og å komme med innspill når det gjelder tiltak for målgruppen.

Arbeidet med å gi yngre sterkt hjelptrengende som bor ved alders- og sykehjem, et alternativt tilbud i egen bolig, er en prioritert oppgave. Ingen unge funksjonshemmede bør bo på alders- og sykehjem mot sin vilje. Jeg vil i stortingsmeldingen om politikken for funksjonshemmede redegjøre ytterligere for hvor mange unge funksjonshemmede som er bosatt ved alders- og sykehjem, og hvor mange av disse som ønsker et annet botilbud. Videre vil jeg i meldingen så langt det er mulig, presentere den videre prosessen når det gjelder utvikling av tiltak for målgruppen.

Harald T. Nesvik (FrP): Jeg takker statsråden for svaret, men det var ikke et svar på det spørsmålet jeg stilte. Jeg stilte spørsmål om den handlingsplanen som Stortinget har vedtatt, vil foreligge i forbindelse med den tiltaksmeldingen for funksjonshemmede som vi får i mai.

Det er mulig at statsråden ikke er informert om det arbeidet som er gjort, og som er overlevert til departementet. FFO og Norges Handikapforbund overleverte allerede i mai i fjor forslag til en handlingsplan og forslag til tiltak som kunne få de funksjonshemmede ut av aldershjemmene. Er statsråden kjent med det arbeidet som disse organisasjonene har gjort, og med innholdet i det arbeidet som allerede er overlevert til departementet? Kan statsråden også svare på mitt spørsmål om en vil komme tilbake med en handlingsplan i forbindelse med meldingen i mai?

Statsråd Ingjerd Schou: Ja, jeg er kjent med det, og jeg nevnte også i mitt hovedsvar at brukerorganisasjonene var svært kritiske til den undersøkelsen som forelå fra 2001. De mente at brukerne ikke var blitt hørt, og de påpekte også en rekke tiltak. De var altså ikke fornøyd med undersøkelsen, og på bakgrunn av det, nettopp fordi de det gjaldt, ikke var blitt direkte spurt, har vi valgt å gjøre en ny undersøkelse og få en gjennomgang hvor siktemålet har vært å snakke og høre med den enkelte. Vi tar nå sikte på et møte med de funksjonshemmedes organisasjoner i denne saken så raskt som mulig. Vi har nettopp fått oppsummeringen fra fylkesmennene, og vi mener at det er mest fornuftig at vi orienterer organisasjonene og drøfter tiltak med dem før vi presenterer Stortinget for tallene. Tallene vil uansett presenteres i stortingsmeldingen om politikken for funksjonshemmede. Og som jeg sa i avslutningen på mitt hovedsvar, vil jeg i meldingen så langt det er mulig, presentere den videre prosessen når det gjelder utvikling av tiltak for målgruppen.

Harald T. Nesvik (FrP): Det virker som om man her bruker all tid på å undersøke og undersøke for å finne fram til et eller annet tall istedenfor å følge opp Stortingets vedtak, for Stortingets vedtak lyder som følger:

«Stortinget ber Regjeringen i samarbeid med brukerorganisasjonene utarbeide en handlingsplan med tiltak som kan iverksettes for å sørge for at alle unge funksjonshemmede som ønsker det, er flyttet ut av eldreinstitusjon innen utgangen av 2005.»

Jo lengre tid det går, dess kortere tid blir det igjen til å oppfylle Stortingets vedtak. Og det er jo i den forbindelse at vi etterspør selve handlingen her. Antallet unge funksjonshemmede som befinner seg i institusjoner rundt omkring, er én del av problemstillingen. Men det som er det viktigste, er at det allerede er en del personer som klart har gitt uttrykk for at de ønsker å flytte ut. Og det har man altså ikke grepet fatt i fra Regjeringens side på tross av Stortingets vedtak.

Mitt spørsmål til sosialministeren blir som følger: Kan statsråden fra denne talerstolen nå i hvert fall love at organisasjonene senest innen utgangen av mai blir kalt inn til dette møtet, slik at vi kan få oss forelagt en progresjon i denne saken i vårsesjonen?

Statsråd Ingjerd Schou: Som jeg nevnte, tar vi sikte på et møte med de funksjonshemmedes organisasjoner så raskt som mulig.

En ting er tallene, men tiltakene skal treffe, og da er det også viktig at vi har mer informasjon. Det var det organisasjonene var kritiske til, fordi det er ulike ønsker, og det er ulike behov, men det er også ulik registrering. Og bakgrunnen for at vi valgte å foreta en ny kartlegging, til tross for at enkelte organisasjoner også mente det var overflødig, er at det er tiltakene som skal telle. Det er jeg helt enig med representanten i, og da må vi også ha et realistisk bilde av situasjonen. Enkelte brukere blir registrert som institusjonsboere, mens de i realiteten bor i en tilrettelagt bolig, f.eks. en barnebolig eller en bolig for autister. Dette er ordinære boliger som kommunen har valgt å regulere som boform etter sosialtjenesteloven, og som derfor blir definert som institusjon i statistikken. I tillegg er det noen av beboerne som ikke ønsker å flytte, eller som ikke vurderes å ha nytte av et eget botilbud.

Vi skal ha et møte med organisasjonene, men tiltakene skal også treffe, og de skal være riktige.

: