Stortinget - Møte onsdag den 19. mars 2003 kl. 10
President: Øyvind Halleraker
Spørsmål 5
Jan Arild Ellingsen (FrP): Jeg ønsker å stille følgende spørsmål til justisministeren:
«I flere medieoppslag den siste tiden er det vist til at det er betydelig mangel på varetektsplasser rundt om i landet. Det hevdes at fortvilte politijurister må løslate gjengangerkriminelle fordi det ikke finnes ledige varetektsceller. Et annet viktig moment i så måte er det negative signal dette gir folk flest, samt at den kriminelle ikke får en umiddelbar reaksjon.
Hva vil statsråden foreta seg for å bedre det som ser ut til å være et landsdekkende problem?»
Statsråd Odd Einar Dørum: Som justisminister ser jeg meget alvorlig på de forhold representanten Ellingsen tar opp. Jeg har derfor tatt initiativet til flere tiltak som skal bedre varetektssituasjonen. Dette er tiltak som kommer i tillegg til utvidelsen av soningskapasiteten som ble iverksatt fra høsten 2002 og fram til i dag.
I løpet av første halvår i år er flere tiltak allerede gjennomført eller planlagt gjennomført:
15 lukkede varetektsplasser ved Ullersmo fengsel ble tatt i bruk fra 1. mars dette år.
Minimum seks nye dubleringer vil bli tatt i bruk ved Bergen fengsel fra 1. april dette år.
40 celler i Oslo fengsel, som Oslo-politiet har utlånt, frigis i månedsskiftet mars/april.
Seks ekstra lukkede plasser er tatt i bruk i Skien fengsel.
Elleve lukkede plasser er frigjort i Trondheim fengsel fra årsskiftet.
Dette utgjør til sammen 78 fengselsplasser innen første halvår. I januar og februar i år ble det i tillegg hver måned gjennomført totalt 26 dubleringer ved ulike fengsler for å avhjelpe situasjonen, og da snakker vi om dubleringer utover de flermannsrom som vi har i åpne institusjoner, og de flerceller vi bl.a. har i Åna fengsel i Rogaland.
Kriminalomsorgens sentrale forvaltning samarbeider tett med Politidirektoratet, slik at kommunikasjon og rutiner mellom politiet og kriminalomsorgen skal fungere best mulig, og situasjoner med løslatelse av seriekriminelle unngås.
Det kan synes som de nå iverksatte tiltak allerede har begynt å virke. Fengselsdirektørene rapporterte den 9. mars kl. 24.00 at det ikke var noe brudd på den såkalte selvpålagte 24-timersregelen. Den vanskelige varetektssituasjonen har medført at flere personer har sittet for lenge i politiarrest i forhold til denne regelen. Den positive tilbakemeldingen på dette feltet er en god indikasjon på at varetektssituasjonen har bedret seg.
Eventuelle ytterligere tiltak for å øke antall fengselsplasser vil bli vurdert i tilknytning til den løpende budsjettprosessen.
Jan Arild Ellingsen (FrP): Jeg takker for svaret så langt.
Det høres jo veldig positivt ut. Det betyr, hvis jeg skal trekke dette videre, at vi ikke trenger å forvente noen flere negative oppslag i media om mangel på varetektsplasser, med det håndgrepet som ministeren her viser til. Hvis det er korrekt, er vi veldig glad for det. For noe av det viktigste ved ikke å ha nok kapasitet, er at de kriminelle ikke umiddelbart får en reaksjon som er påkrevd, og –kanskje aller viktigst – at man ikke gir et signal til ofrene for kriminalitet om at deres situasjon ivaretas på en god og forsvarlig måte. Det er min hovedbekymring i forhold til denne saken.
Det neste jeg skal spørre ministeren om i forlengelsen av dette, er om ministeren er fornøyd med dagens situasjon i forhold til varetektsproblematikken.
Statsråd Odd Einar Dørum: En kan vel aldri være fornøyd så lenge en har soningskø og manglende soningskapasitet. Men det som er kjent, er jo at prioriteringen ved soning er: 1. varetekt, 2. alvorlig kriminalitet, bl.a. gjengkriminalitet, og 3. voldskriminalitet. Men når vi kjører fengslene med 95 pst. kapasitet, som vi har gjort i 2001 og 2002, så kan det oppstå situasjoner i forhold til å forebygge dette, og det kan selvfølgelig også føre til at fanger blir transportert langt i dette landet. Jeg har da tatt initiativet til at politiet og kriminalomsorgen har en så tett kontakt at de vet om hverandre, slik at man ikke skal komme i den situasjonen at prioriteringsgruppe 1, varetekt, kommer ut med den situasjonen som representanten nevner. Det blir uakseptabelt at man ikke kan sette noen inn som skal settes inn. Derfor har vi jo også i en rekke situasjoner brudd på 24-timersregelen som vi har selvpålagt. Og jeg ser det at vi har færre brudd, som en indikasjon på at vi da også har kapasitet. Men jeg kommer til å følge det nøye. Det vil alltid være et press på dette så lenge vi har for liten soningskapasitet. Men jeg kommer til å følge det tett, for det er uakseptabelt at vi ikke kan sette dem inn i varetekt som skal dit.
Jan Arild Ellingsen (FrP): Igjen: lyse utsikter, ja, for justisministeren, men dog med et par små betenkeligheter. Det ene som han var inne på selv, var forholdene rundt kostnadene. En ting som bekymrer politidistriktene ute, er at de tidvis har store kostnader ved å transportere fanger – jeg holdt på å si land og strand rundt. Og det betyr at store deler av driftsbudsjettene deres går med til å dekke reisekostnader og transportkostnader i denne sammenhengen. Det er slik at også justissektoren har sin budsjettregulering hver høst, hvor det viser seg at det har vært store summer som har gått gjennom systemet. Og min utfordring, som mitt siste spørsmål her, blir: Kan justisministeren tenke seg å vurdere endringer i forhold til dagens ordning, hvor man f.eks. får en sentral budsjettpost som dekker all fangetransport i landet? Og kunne justisministeren tenke seg en ordning hvor det ble gjort til en overslagsbevilgning, så man slapp disse store avvikene i forhold til det som var budsjettert? Jeg forutsetter at det er behovet som ligger til grunn for fangetransporten, som bør være avgjørende her, ikke budsjettposten – for den sprekker etterpå uansett.
Statsråd Odd Einar Dørum: Representanten har helt rett i at det kan bli dyre transporter. Dette gjør vi jo selvfølgelig for å unngå å komme i den situasjonen at noen blir satt løs som ikke skal settes løs. Det er ikke noen tvil om at det kan virke belastende til tider i politidistriktene. Det vet jeg, så mye som jeg har reist og besøkt dem.
Jeg er vel kjent med at det har vært forslag om å gjøre dette til en post på den måten representanten Ellingsen har sagt. Det kan ikke jeg ta opp nå. Men det er i så fall et budsjettspørsmål. Det jeg i hvert fall vil bidra til, er å sørge for å følge opp det initiativet som representanten Ellingsen i sin tid fikk flertall for, nemlig at vi skal se om vi kan effektivisere kostnadene, bl.a. ved å sette ut transporten til andre enn politiet, men under politiets ledelse og kontroll. Vi skal ha et prøveprosjekt for nettopp å få mer innsikt. Det skal jeg selvfølgelig aktivt bidra til.