Stortinget - Møte onsdag den 5. mars 2003 kl. 10
President: Kari Lise Holmberg
Spørsmål 15
Odd Holten (KrF): Jeg tillater meg å stille følgende spørsmål til samferdselsministeren:
«Fra 2001 til 2002 økte antall drepte i trafikken fra 275 til 307. På bakgrunn av bl.a. dette har NAF tatt til orde for at det bør opprettes en veitrafikkens ulykkeskommisjon. En slik ulykkeskommisjon skal kunne analysere ulykker, kartlegge fakta og årsakssammenhenger, og foreslå og fremskaffe nødvendige virkemidler til ulykkeforebyggende tiltak.
Vil statsråden støtte et forslag om å gi veitrafikken en egen ulykkeskommisjon, eller andre ordninger som kartlegger veitrafikkulykker?»
Statsråd Torild Skogsholm: Blant annet på grunnlag av Sem-erklæringen utarbeidet en arbeidsgruppe nedsatt av Samferdselsdepartementet en rapport angående etablering av en felles havarikommisjon. I rapporten utgitt i februar 2002 anbefaler arbeidsgruppen at Havarikommisjonen for sivil luftfart og jernbane utvides til også å omfatte undersøkelser av vegtrafikkulykker.
Arbeidsgruppen anbefaler samtidig at det utredes nærmere hvilke typer ulykker og hendelser som er aktuelle å undersøke. Ulykker i vegsektoren skiller seg betydelig fra ulykker i andre transportformer, både i omfang og i karakter. Resultatene fra denne utredningen vil foreligge om kort tid.
Jeg er enig i at det er viktig å få fortgang i dette arbeidet, og tar sikte på å få etablert en utvidet havarikommisjon i 2004 som også omfatter undersøkelser av vegtrafikkulykkene.
Jeg vil til slutt påpeke at det også i dag gjøres undersøkelser av ulykker i vegtrafikken. Statens vegvesen opprettet i 1999 en forsøksordning med ulykkesanalysegrupper i flere fylker. Ulykkesanalysegruppene fokuserer på hvert sitt tema. For eksempel ser man i Troms på møte- og utforkjøringsulykker og i Vestfold på motorsykkelulykker og ulykker med kryssende fotgjengere i tettbygd strøk. Analysene bidrar til en bedre forståelse av årsakene til ulykker i vegtrafikken og kan på den måten være et viktig hjelpemiddel for å finne bedre tiltak.
Odd Holten (KrF): Jeg takker statsråden for svaret, som gir til kjenne at det arbeides med dette viktige saksfeltet.
En felles havarikommisjon kan for sivil luftfart og jernbane selvfølgelig være bra. Men når det nå antydes at dette også kan utvides til å omfatte veitrafikken, er det grunnlag for å stille seg noe tvilende til om dette kan være med på å fange opp alle de ulykker som finner sted utover det ganske land på våre veier. Jeg frykter i denne situasjonen at veitrafikkulykker med bil kan bli en nedprioritert oppgave. Denne typen ulykker har jo ikke den samme dramatikken over seg som f.eks. en flyulykke. Når antallet ulykker nå er så stigende på vei, så er dette et alvorlig signal til oss, og vi må stille oss spørsmålet: Hva er årsaken? Er det gamle og trafikkfarlige biler? Er det manglende opplæring? Er det økende aggressivitet i kjøremønsteret? Eller er det dårlige veier? Og i den forbindelse kunne jeg godt tenke meg å spørre: Er det ikke ut fra disse forhold behov for at vi får en egen havarikommisjon for bil?
Statsråd Torild Skogsholm: Det er riktig at vegtrafikkulykkene har en annen karakter enn både fly- og jernbaneulykker. Men vi er opptatt av, i og med at vi har en nullvisjon, å finne fram til årsakene til ulykkene og dermed kunne få en videre kunnskap i forhold til å ta i bruk de rette tiltakene. Vi har allerede, som jeg nevnte i mitt hovedsvar, analysegrupper i gang nettopp for å gi oss bedre kunnskap. Vi har imidlertid ikke tid til å vente på svar på alle analysene. Det er mange komplekse årsaker til at ulykker skjer. Vi må gripe fatt i det vi vet, at det er behov for både opplæring, gode holdninger, utbedringer av vegnettet, osv. Alle de områdene må vi gripe fatt i når vi årlig skal prioritere tiltak. Men vi må også ha en kunnskap om hvorfor ulykkene skjer.
Odd Holten (KrF): Jeg takker statsråden for svaret.
Det som er mitt anliggende, og det jeg frykter for, er at når det gjelder ulykker på veiene, kan de fort bli nedprioritert i forhold til de tunge, store ulykkene som ofte skjer på jernbane og med fly. Tunge organisasjoner som NAF og Motorførernes Avholdsforbund sier at vi bør komme på offensiven i forhold til dette spørsmålet.
Da er mitt spørsmål: Er det ikke mulig å tenke seg at vi i hvert fall kunne ha hatt en undergruppe som spesielt kunne overvåke forhold i veitrafikken? Det må jo være en årsak til at vi har denne betydelige økningen. Jeg mener det er en økning som er helt uakseptabel, og som jeg håper statsråden har forståelse for må få spesiell oppmerksomhet.
Statsråd Torild Skogsholm: Den spesielle oppmerksomheten som blir etterspurt, er nettopp det vi griper fatt i her. Vi ønsker å utvide Havarikommisjonen, fordi det her kan komme fram kunnskap som kan hjelpe oss både på jernbanesiden, på luftfartssiden og på vegsiden, til tross for at ulykkene har forskjellig karakter. Jeg er enig i at vi har behov for å se helt spesielt på vegtrafikkulykkene, uansett, og derfor har vi allerede startet en del grupper på dette området. Jeg vil også tro at det er ganske naturlig å knytte til kommisjonen analysegrupper som fortsatt tar for seg spesielle emner innenfor vegtrafikk. Det er helt rett at vi har behov for mer kunnskap. Vi har etablert grupper, og vi kommer til å etablere mer aktivitet på dette området, nettopp for å ivareta behovet for mer kunnskap.