Stortinget - Møte onsdag den 26. februar 2003 kl. 10
President: Jørgen Kosmo
Spørsmål 2
May Hansen (SV): Jeg har et spørsmål til landbruksministeren:
«Jeg har registrert at landbruksministeren har besøkt Østfold og engasjert seg i Vansjø. Vannkilden til 60 000 innbyggere står i fare for å ødelegges både som drikkevannskilde og rekreasjonsområde. Landbruket står for en vesentlig del av avrenningen til vassdraget, og jeg har tatt opp dette i et tidligere spørsmål. Akershus og Østfold har store problemer med forurensing i sine vassdrag, og midler til spesielle miljøtiltak i landbruket er redusert betydelig til disse to fylkene.
Hva vil statsråden gjøre?»
Statsråd Lars Sponheim: Reduksjon av erosjon på jordbruksarealene er viktigst for å redusere forurensningen fra landbruket. Tiltaket endret jordarbeiding er derfor det viktigste tiltaket i Østfold og Akershus. Dette tiltaket står for ca. 80 pst. av reduksjonen i fosforavrenningen fra jordbruket som er oppnådd i Akershus og Østfold fram til 2002, i forbindelse med oppfølgingen av Nordsjøplanen.
I 2002 ble det benyttet i alt 154 mill. kr til tiltaket endret jordarbeiding. Av dette gikk 62 mill. kr til fylkene Akershus og Østfold, dvs. 40 pst. Midler for 2003 blir tatt opp i årets jordbruksforhandlinger.
Jeg har, som representanten May Hansen har registrert, engasjert meg i Hobøl-Vansjøvassdraget gjennom Morsa-prosjektet. Det har vært stor aktivitet i de siste årene for å redusere tapene av næringsstoffer som renner ut i Vansjø. Det har gitt gode resultater. Det regnes med at landbrukstiltakene som ble gjennomført i 2001, har redusert fosfortilførselen til Vansjø fra 11,1 tonn til 7,6 tonn pr. år. Tiltakene ble videreført i 2002. Morsa-prosjektet fikk i 2002 et ekstraordinært tilskudd til spesielle tiltak i kulturlandskapet på 3 mill. kr. Tilskuddet har bl.a. resultert i en rekke rensedammer og vegetasjonssoner som vil bidra til mindre forurensning.
Morsa-prosjektet er viktig for å prøve ut både tiltak mot forurensning, organisasjonsformer og miljøplanlegging på gårdsbrukene. Erfaringer fra dette skal jeg sørge for blir tilgjengelig også for andre områder.
May Hansen (SV): Jeg vil takke for svaret.
For nøyaktig et år siden svarte landbruksministeren meg at han skulle «følge nøye opp om vi har tilstrekkelige både lovmessige og andre virkemidler på plass for å forbedre miljøet» i vassdragene i Østfold. Han forsikret meg videre om at han «fortløpende vil følge disse tingene og ta i bruk nye virkemidler» hvis dette skulle vise seg å være nødvendig. Mener ministeren at denne nedskjæringen i budsjettet ivaretar hans forsikringer for et år siden? Og hvilke konkrete virkemidler har han iverksatt? De tre millionene var også på det forrige årets budsjett.
Statsråd Lars Sponheim: De bevilgningene som det her refereres til – disse tre millionene – er en del av en stor budsjettbevilgning som framforhandles under jordbruksavtalen som foregår i mai hvert år, og det vil, som jeg varslet i mitt svar, bli et tema ved årets jordbruksforhandlinger også.
Nå er det mange ulike gode formål som skal ha penger over de såkalte STILK-midlene. Det er også en post som over tid har økt, og som etter min oppfatning bør øke framover. Så det vil være gode muligheter til å gjøre slike ting.
Nå er nok ikke det alene det viktigste i det arbeidet som her gjøres. Og det er rett, jeg har fulgt opp og vært engasjert i hvordan dette følges opp, dels fordi det er så mye pilotarbeid som gjøres i Morsa-prosjektet og Vansjø-området som resten av landet kan lære av, og dels fordi det isolert sett er så viktig på grunn av forurensning av vannressursene.
Vi har nylig hatt en omfattende konferanse om dette, hvor det bl.a. pekes på nye produksjonsområder og tiltak i jordbruket for å redusere avrenning.
May Hansen (SV): Jeg vil referere ministeren fra 2002 igjen. Han påpeker, som nå, at erfaring fra Morsa-prosjektet og Venstres fokusering på miljøspørsmål skulle «legge til rette for fellesprosjekter i enda flere vassdrag». Han sier videre at når sentrale myndigheter legger til rette for slike prosjekter, blir det opp til de lokale og regionale myndighetene å følge opp.
Utviklingen i Østfold er et resultat av statlig styrt landbrukspolitikk over lang tid, og det er det som nå ødelegger våre drikkevannskilder og rekreasjonsområder i Østfold. Og da er det de sentrale myndigheters ansvar å rydde opp i konsekvensene av sentralt styrt politikk.
Morsa-prosjektet fikk 3 mill. kr, sier landbruksministeren. Venstre lovte før forrige stortingsvalg 200 mill. kr bare til Vansjø i valgkampen i Østfold. Hva vil landbruksministeren helt konkret gjøre i Østfold og Akershus for å bedre på den situasjonen vi har i våre vassdrag?
Statsråd Lars Sponheim: Det går jo fantastisk bra i Morsa-prosjektet. Representanten burde være fornøyd med framskrittene. Fosforforurensningen raser. En burde faktisk være kry av det som skjer. Og så må vi ikke hvile på laurbærene og si at mye mer kan skje.
Så vil jeg gjerne være presis på én ting: Alt jordbruk gir forurensning. Uansett hvordan vi driver det og organiserer det, vil det være avrenning fra areal hvor det drives jordbruk. Også der hvor det ikke gjødsles, vil det være avrenning. Jeg tror representanten og jeg har felles interesse i at vi fortsatt skal ha et jordbruk rundt Morsa-prosjektet, men vi må gjøre hva vi kan for å redusere avrenningen. Det handler bl.a. om å finne virkemidler i jordbruket, og det gjør vi maksimalt, med mye ensidig kornproduksjon, endret tidspunkt for pløying og alt dette. Men skal vi gjøre nye framskritt, må vi over på å bruke arealene til andre ting, og det er det vi nå har satt i gang et nytt trykk på i Morsa-prosjektet, for å prøve å få bøndene til å ta tak i dette.