Du bruker en gammel nettleser. For å kunne bruke all funksjonalitet i nettsidene må du bytte til en nyere og oppdatert nettleser. Se oversikt over støttede nettlesere.

Stortinget.no

logo
Hopp til innholdet
Til forsiden
Til forsiden

Stortinget - Møte onsdag den 5. februar 2003 kl. 10

Dato:
President: Jørgen Kosmo
Tilbake til spørretimen

Spørsmål 21

Karl Eirik Schjøtt-Pedersen (A): Jeg tillater meg å stille følgende spørsmål til kommunal- og regionalministeren:

«Statssekretæren i Kommunal- og regionaldepartementet har offentlig uttalt at Troms og Finnmark fylker bør slås sammen.

Er statsråden enig i sin statssekretærs uttalelse?»

Statsråd Erna Solberg: Bakgrunnen for statssekretærens uttalelser er egne opplevelser med grenser som skaper unødvendig byråkrati og byrder for innbyggerne, bl.a. grenseoverskridende næringsvirksomhet i det området. Færre grenser, det gjelder både fylkes- og kommunegrenser, ville etter statssekretærens erfaringer skapt færre hindringer og et enklere hverdagsliv for mange av innbyggerne i de to fylkene det er snakk om. Det er jeg enig i. Vi må som politikere arbeide for større enkelhet og mer effektiv bruk av ressursene enn det vi gjør i dag.

Det som ligger fast som et utgangspunkt for både meg og statssekretæren, er at sammenslutninger, både på fylkesnivå og på kommunenivå, skal basere seg på lokale initiativ og lokale myndigheters beslutninger. Men dermed er det ikke sagt at vi som politikere ikke kan delta i debatten om hensiktsmessigheten av dagens grenser. I den konkrete saken uttaler statssekretæren seg på bakgrunn av sin nære kjennskap til disse fylkene. Personlig har jeg ikke noe spesielt synspunkt på om Troms og Finnmark bør slå seg sammen. Det har jeg pr. i dag ikke noe grunnlag for å mene noe om. Når statssekretær Eira som politiker fra området initierer en slik debatt, synes jeg det er positivt, for jeg tror vi trenger noen av disse debattene. Debatten skal foregå lokalt. Både regjering og storting har understreket frivillighet, men det skal ikke være til hinder for at en debatt faktisk startes.

Karl Eirik Schjøtt-Pedersen (A): Forstår statsråden at uttalelser fra en statssekretær må forstås som Regjeringens syn, og at en slik uttalelse som den jeg refererte til, skaper usikkerhet om omlegging av alt fra fylkesmannsembetet til andre regionale statsfunksjoner i de berørte fylkene? Eller er det slik at uttalelser fra statssekretærer under statsråd Solberg er å forstå som personlige ytringer og ikke som departementets og Regjeringens syn?

Statsråd Erna Solberg: Det er faktisk slik at også i denne regjeringen er det rom for at statssekretærer, på lik linje med mange tidligere statssekretærer, med bakgrunn i et bestemt område kan delta i en politisk debatt og ha politiske synspunkter som ikke er stemplet og sanksjonert av en statsråd.

På dette området har Regjeringen hele tiden understreket frivilligheten. Vi har hele tiden understreket behovet for at man tar den lokalpolitiske debatten, og behovet for at man har brukernes, innbyggernes, hensyn i fokus.

Jeg kommer aldri til å overprøve statssekretærers innspill og synspunkter i en debatt. I så måte har kanskje Høyre en annen organisasjonsmessig kultur enn det Arbeiderpartiet tradisjonelt har hatt. Det er jo en kjent sak at den demokratiske sentralismen er noe mer rotfestet i Arbeiderpartiet enn den har vært i Høyre. Vi mener at man kan delta i en lokal debatt og initiere en slik en, uten at det betyr at den blir en offentlig stemplet sak som da nødvendigvis er Regjeringens politikk.

Karl Eirik Schjøtt-Pedersen (A): Kan statsråden da klargjøre når en statssekretær uttaler seg om Regjeringens syn, og når statssekretæren synser på egne vegne? I dette tilfellet har statssekretæren gitt uttrykk for et synspunkt som må antas å være svært kontroversielt, og som ligger under hans departements ansvarsområde. Er det da slik at man for ettertiden skal se bort fra statssekretærens uttalelser på områder under Kommunaldepartementet?

Statsråd Erna Solberg: Nei, det skal man ikke, men man skal kanskje la være å være så ekstremt opptatt av at dette er saker som på ethvert tidspunkt bare skal ses i lys av at det er Regjeringens politikk. Jeg mener at politikere skal delta i den lokale debatten. Jeg må minne om at statssekretæren gav uttrykk for dette som et personlig synspunkt i et bredt anlagt intervju, i en bisetning som ble valgt ut og gjort til en stor sak av det medium som intervjuet ham.

Jeg tror ikke vi får gode politikere, verken som statssekretærer, regjeringsmedlemmer eller i Stortinget for den saks skyld, hvis vi skal båndlegge enhver politisk debatt slik at alle blir overforsiktige med hva de sier, fordi det kan mistolkes eller oppfattes på annen måte.

: