Stortinget - Møte onsdag den 5. februar 2003 kl. 10
President: Jørgen Kosmo
Spørsmål 15
Øystein Hedstrøm (FrP): Jeg har følgende spørsmål til samferdselsministeren:
«Jernbaneverket og NSB, som har delt ansvar for punktligheten, klarer ikke å oppfylle målet om ni av ti tog i rute på østre linje. Totalt endte østre linje på 74 pst. punktlighet for fjoråret. Mange østfoldpendlere lider pga. forsinkelser og dårlig service og ser bussen som et fullgodt alternativ.
Hva vil statsråden bidra med slik at målsettingen om større punktlighet kan innfris?»
Statsråd Torild Skogsholm: Jeg vil begynne med å si at jeg er utrolig glad, om enn litt overrasket – jeg ser på dette nesten som historisk – over at representanten Hedstrøm nå engasjerer seg for å få opp kvaliteten på jernbanen i Norge.
Overraskelsen skyldes at da Regjeringen i høst la fram forslag om å trappe opp satsingen på vedlikehold av og investeringer i jernbanen med nær 300 mill. kr i 2003 og bevilge mer midler til NSB for å kunne fornye dagens gamle togsett i lokaltrafikken, var Fremskrittspartiet det eneste partiet som gikk imot dette. Ja, ikke bare det, Fremskrittspartiet går i sitt alternative budsjett for 2003 inn for å kutte vedlikeholdet og investeringene i jernbanen med over 1 milliard kr og nær halvere det statlige kjøpet av persontransport.
Fremskrittspartiet sier i samferdselskomiteens budsjettinnstilling at de
«ressurser som Stortingets flertall stiller til disposisjon for persontransport, må kanaliseres til vegvedlikehold og vegbygging».
Fremskrittspartiet sier videre:
«Det er ikke fornuftig å bruke store summer til å produsere en tjeneste som går med et betydelig underskudd, og som må subsidieres av skattebetalerne fremfor å bruke fly, bil og buss.»
Fremskrittspartiets politikk, slik den framgår av budsjettinnstillingen for 2003, ville ha gitt dramatiske konsekvenser både for rutetilbud, punktlighet og sikkerhet for togreisende i Østfold og andre steder i landet. Det aller viktigste jeg vil gjøre for å ivareta de hensyn som representanten Hedstrøm er opptatt av, er derfor å satse på økt vedlikehold og fornying av materiell på jernbanen, i stedet for den nedbyggingspolitikken som Hedstrøms eget parti har stått for til nå. Men dersom representanten Hedstrøm med dette spørsmålet varsler et totalt brudd med Fremskrittspartiets egen politikk på området, vil intet glede meg mer.
Når det gjelder østre linje spesielt, har NSB økt antall avganger betydelig de senere årene og utnytter eget materiell og en begrenset infrastruktur maksimalt i rushtiden.
Østre linje har en infrastruktur av eldre type med få kryssingsmuligheter og begrenset kapasitet. Strekningen er heller ikke fjernstyrt. Når forsinkelser har oppstått mellom Oslo og Ski, forverres disse videre mot Mysen fordi man ikke har samme mulighet til å legge om kryssinger som på en fjernstyrt strekning. Dessuten har snutidene på Mysen vært forholdsvis korte.
I tillegg til Regjeringens økte satsing på vedlikehold i 2003 har NSB og Jernbaneverket nedsatt et eget prosjekt for å overvåke punktligheten, bl.a. mellom Oslo og Ski, for å finne fram til tiltak som kan gjennomføres uten å måtte foreta større utbedringer av infrastrukturen. Fra ruteendringen i juni 2003 vil Kråkstad stasjon være betjent av togekspeditør fra Jernbaneverket for å kunne ta kryssinger i rushtidene. Dette vil gjøre driften av østre linje mer fleksibel. Videre vil snutidene på Mysen for togene som skal returnere i retning Oslo, bli forlenget.
Øystein Hedstrøm (FrP): Jeg takker statsråden for svaret.
Jeg følte at hun forsøkte å snakke seg bort fra den politikken som Regjeringen har ansvaret for, og det vedtatte budsjett. Hun brukte meget tid på å kritisere Fremskrittspartiets politikk og alternative løsninger for samferdsel, noe som dette spørsmålet ikke innebærer.
Det er innenfor den politikken som Regjeringen står for og fører, at vi har en kritikkverdig regularitet. Den har også blitt dårligere de siste månedene av fjoråret og er helt nede i 65 pst. med den samferdselspolitikken som Regjeringen har ansvaret for. Det er ikke de små avvikene, noe over 3 minutter, som betyr så mye, men det er de store avvikene som har betydelige samfunnsøkonomiske konsekvenser både for pendlere og andre reisende.
Er det ikke nå på tide at man forsøker å gjenopprette tilliten til NSB ved at man fra Regjeringens side velger å satse på å gi bedre service og å få til bedre regularitet, altså at Regjeringen kjenner sin egen besøkelsestid?
Statsråd Torild Skogsholm: Jeg er fortsatt svært overrasket, og jeg er imponert over Fremskrittspartiets engasjement i dette spørsmålet. Jeg er veldig glad for at det her er et engasjementet, for jernbanen er viktig. Jeg tilhører en regjering og et parti som er opptatt av å finne gode kollektivløsninger, og jernbanen er viktig i så måte.
Jeg har nå gitt et svar på hva vi gjør på østre linje for å bedre regulariteten, og det er viktig for at det skal bli attraktivt for folk å reise. Jeg håper nå, med dette utspillet fra Fremskrittspartiet, at dette er vendepunktet for Fremskrittspartiet, at de også ønsker å prioritere jernbanen, og at de ser at gode jernbaneløsninger ikke kommer av seg selv, men at vi faktisk er nødt til å bruke penger på å få til de løsningene.
Øystein Hedstrøm (FrP): Jeg vil presisere overfor statsråden at den politikken hun står for, har bidratt til at 2,1 millioner passasjerer, ifølge Transportøkonomisk institutt, i fjor forlot NSB, at 500 000 av disse passasjerene har gått over til ekspressbusser, og at langt flere bruker privatbiler. Den samferdselspolitikken som statsråden sier hun står for, har beviselig ikke virket.
Når det gjelder Fremskrittspartiets engasjement og de bevilgninger og den satsing som er gjort på jernbanen, bl.a. med nye tog – Agenda og Signatur og andre togsett – er vi selvfølgelig interessert i å få mest mulig samfunnsøkonomisk nytte ut av de investeringene. Når nå antall reisende med NSB går nedover, risikerer vi at det blir færre avganger, og at servicen blir dårligere. Samtidig har jo dette en negativ miljømessig effekt ved at flere bruker buss og bil. Det burde bekymre statsråden og den samferdselspolitikken hun har ansvaret for.
Statsråd Torild Skogsholm: Jeg kan ikke tolke dette på annet måte enn at Fremskrittspartiet nå har tenkt å satse stort på jernbane. Det er jeg veldig takknemlig for. Vi skal gjøre vårt til at vi sammen kan bidra til det.