Du bruker en gammel nettleser. For å kunne bruke all funksjonalitet i nettsidene må du bytte til en nyere og oppdatert nettleser. Se oversikt over støttede nettlesere.

Stortinget.no

logo
Hopp til innholdet
Til forsiden

Stortinget - Møte onsdag den 29. januar 2003 kl. 10

Dato:
President: Kari Lise Holmberg
Tilbake til spørretimen

Spørsmål 6

Presidenten: Dette spørsmålet, fra representanten Siri Hall Arnøy til utenriksministeren, vil bli tatt opp av representanten Jørund Leknes.

Jørund Leknes (SV): Jeg vil stille følgende spørsmål til utenriksministeren:

«En eventuell krig mot Irak kan komme til å få ringvirkninger for hele Midtøsten, og vil kunne påvirke den allerede svært spente konflikten mellom Israel og palestinske myndigheter. Det haster nå med internasjonale initiativ for å finne veier til fred i Midtøsten, og for å komme videre med etableringen av en palestinsk stat.

Hvilken rolle ser utenriksministeren at Norge nå kan spille i Midtøsten?»

Utenriksminister Jan Petersen: Regjeringen vil fortsette å gjøre det den kan for å bidra til en fredelig utvikling i Midtøsten. For at en slik utvikling skal kunne finne sted, må vi gjøre vårt ytterste for å finne varige løsninger både på Irak-konflikten og på striden mellom Israel og palestinerne.

Det er tragisk at volden og lidelsene i konflikten mellom Israel og palestinerne fortsetter, og at partenes holdning har gjort at arbeidet med å komme frem til politiske løsninger stort sett har stått på stedet hvil i over to år.

I denne vanskelige situasjonen har Regjeringen gjort det den har kunnet for å bidra til en varig fredsløsning. Vi har vært og er aktive langs flere spor: Vi deltar i den internasjonale arbeidsgruppen for palestinske reformer. Vi leder giverlandsgruppen AHLC og lokale komiteer. Norge har tatt til orde for å få til et snarlig AHLC-møte for å diskutere hvordan den voksende humanitære og økonomiske krisen på palestinsk side kan håndteres.

Vi har også løpende kontakt med den såkalte kvartetten, bestående av USA, EU, FN og Russland, som leder de internasjonale bestrebelsene for fred i Midtøsten. Vi håper at kvartetten snarest vedtar og begynner å iverksette sitt omfattende veikart for fred, hvor målet er to stater som lever i fred side ved side.

Det er som sagt dessverre liten eller ingen fremgang å spore. Men til tross for det og mange andre utfordringer er det viktig at det internasjonale samfunn fortsatt fokuserer på den israelsk-palestinske konflikten.

Jørund Leknes (SV): Jeg vil gjøre utenriksministeren oppmerksom på at en eventuell krig mot Irak utvilsomt vil føre til et enda større skille mellom vestlige og ikke-vestlige land. Det skillet ser man også veldig klart mellom Israel og palestinere. Hvis Norge blir en aktiv part i en eventuell krig mot Irak, vil dette føre til at vi distanserer oss enda mer fra palestinerne. Nettopp derfor vil det i dag være riktig av Norge å innta en mer kritisk holdning overfor okkupasjonsmakten Israel. Ariel Sharon sa faktisk nylig at han ikke var interessert i å forhandle med andre enn USA om fred i Midtøsten, og derfor blir det nærliggende å spørre utenriksministeren om han er fornøyd med den amerikanske Midtøsten-politikken.

Anne Berit Andersen hadde her overtatt presidentplassen.

Utenriksminister Jan Petersen: La meg først si at jeg deler helt ut Leknes" oppfatning av at det kan bli alvorlige ringvirkninger av en krig i Midtøsten. Det er jo derfor Regjeringen har et slikt trykk for å forsøke å løse den konflikten uten bruk av militære virkemidler, og det er derfor jeg håper at alle sammen nå kan være med og legge et trykk på Saddam Hussein. Det er noe av nøkkelen her, og det legger et press på alle parter.

Når det så gjelder hvordan man skal gå videre i Midtøsten, har nok mye stått rolig i forbindelse med valget. Valget er nå avholdt, og vi må om en tid forholde oss til en ny regjering i Israel.

Det er helt på det rene at vi mange ganger tidligere har sagt, og sikkert også må være nødt til å gjenta, at vi oppfordrer USA til å legge et tydeligere og klarere press på Israel. Jeg vil benytte denne anledningen til å gjenta det jeg har sagt ved tidligere anledninger, at det har vært gjennomgående fra vår side.

Når det gjelder hva Norge skal gjøre, vil jeg minne om at en av grunnene til at Norge har hatt en nyttig rolle i konflikten også for palestinerne, er nettopp at vi har greid å håndtere vår situasjon slik at vi er i dialog med alle parter. Jeg tror på mange måter at den rollen er det viktig å bevare fremover. Ellers vil man miste mulighetene for å være med på å bidra til en fredelig løsning, som jeg tror er noe vi alle sammen ønsker, og ikke minst til to-statsløsningen, som jeg er helt sikker på at vi er enige om.

Jørund Leknes (SV): Jeg vil følge opp. I natt vant Ariel Sharon og hans Likud-parti parlamentsvalget i Israel, og vi kan regne med at Sharon fortsetter som president.

Søndag morgen ble tolv palestinere drept og 51 skadet i et stort israelsk angrep på Gaza. Israel er den staten i verden som har brutt flest FN-resolusjoner, og Israel er fortsatt en okkupasjonspakt. Det er derfor ingen grunn til å behandle Israel og Palestina likt. Vi må presse Israel hardere hvis ønsket er en fredelig løsning på konflikten.

Mitt spørsmål til statsråden blir derfor: Er det ikke på tide med økonomiske eller diplomatiske sanksjoner mot staten Israel?

Utenriksminister Jan Petersen: Det som er målet her, og som viser hvor vanskelig denne konflikten her er, er at omverdenen må få to folkegrupper til å leve side om side i sikkerhet. Målet er altså to stater.

Så kan det sikkert være forskjellige meninger om veien frem dit, men jeg må si at jeg tror den veien som er staket opp av flere regjeringer før denne, også bør føres av denne regjering. Det betyr ikke at vi ikke er tydelige i en del av de sakene hvor vi må være tydelige og si klart ifra. Spørreren nevnte nettopp den episoden som skjedde denne weekenden. Han har sikkert sett at jeg har tatt klart til orde i den saken, og det regner jeg også med at spørreren setter pris på.

Presidenten: Da går vi til spørsmål 16.

: