Stortinget - Møte onsdag den 29. januar 2003 kl. 10
President: Kari Lise Holmberg
Spørsmål 3
Jan Simonsen (uav): Jeg har gleden av å stille følgende spørsmål til utenriksministeren:
«Libya er en diktaturstat som i mange år har vært kjent for å støtte internasjonal terrorisme. En representant for denne terrorstaten er nå valgt som leder for FNs kommisjon for menneskerettigheter.
Hvilken tillit mener utenriksministeren at vi etter dette kan ha til FNs menneskerettighetskommisjon og FN-systemet i sin alminnelighet?»
Utenriksminister Jan Petersen: Fra norsk side beklager vi sterkt valget av Libya som formann for den 59. sesjon av FNs menneskerettighetskommisjon. Kommisjonen er det viktigste forumet for behandling av menneskerettighetsspørsmål i FN. Det er derfor viktig at den ledes av en representant for et land som har en troverdig profil i menneskerettighetsspørsmål. Dette er ikke minst viktig i forhold til kommisjonens ansikt utad og det generelle tillitsforholdet til kommisjonen.
På den annen side bør ikke formannens betydning overdrives, selv om signaleffekten ikke kan avskrives i dette tilfellet. Det er kommisjonens 53 medlemmer i fellesskap som treffer alle viktige avgjørelser. Formannens rolle er å lede et styre som består av en representant for hver av de tre regionale gruppene i FN. Dette vervet roterer mellom de ulike regionale gruppene, som også nominerer sine kandidater til styret. Neste år er det vestgruppens tur til å overta ledervervet.
Vi har gjort vårt syn på det libyske formannskapet kjent både overfor de afrikanske land og i det internasjonale miljøet i Genève, hvor kommisjonen møtes. Under valget av styre, som fant sted den 20. januar, gikk USA i år til det uvanlige skritt å be om votering over den libyske kandidaten. Norge er ikke medlem av kommisjonen og avgav derfor ikke stemme.
I Genève har man i den senere tid arbeidet aktivt for å begrense mulige skadevirkninger ved denne situasjonen. Alle regionale grupper synes nå å være innstilt på å legge dette bak seg og konsentrere seg om det viktige arbeidet kommisjonen står overfor. Jeg håper derfor at den libyske lederen nå vil føle et spesielt ansvar for å lede kommisjonens arbeid mot konstruktive løsninger. I den tid Libya er formann for kommisjonen, vil det også bli et spesielt fokus rettet mot den interne situasjonen i landet. Vi håper at også dette kan virke positivt.
Jeg forutsetter med andre ord at kommisjonen vil utføre sitt viktige arbeid på en konstruktiv og profesjonell måte. Jeg håper imidlertid at de ulike regionale gruppene vil tenke seg grundigere om før de nominerer sine kandidater til fremtidige valg.
Jan Simonsen (uav): Jeg er selvfølgelig fornøyd med den norske holdningen til formannsvalget. Men jeg lurer på om utenriksministeren har gjort seg opp noen tanker om det flertallet som kan få seg til å stemme på en slik representant til leder for en menneskerettighetskommisjon, og hva dette forteller om FNs evner og manglende evner til å sikre fred, frihet og demokrati i verden.
Dette er ikke første gang FN har skandalisert seg selv. Vi husker jo FNs indirekte medvirkning til serbernes massakre av sivilbefolkningen i Srebrenica. Spørsmålet er om ikke NATO og USA har vist seg å være et bedre instrument til å sikre fred, frihet og demokrati enn det FN er, bl.a. på bakgrunn av skandaler av denne typen.
Utenriksminister Jan Petersen: Jeg er enig med Jan Simonsen i at dette valget gir helt gale signaler, og at det reiser debatter som ikke burde reises, fordi man burde konsentrere seg om andre ting. Men jeg forstår at det kommer debatter, for dette signalet er helt galt. Det betyr at selv om man nå skal forsøke å få det maksimalt positive ut av denne sesjonen, legger jeg vekt på det jeg sa til slutt i mitt svar, at det er viktig at vi i dialog med andre grupper nå virkelig trekker erfaring av det som har skjedd, og sørger for at ikke noe tilsvarende skjer senere. Jeg tror ikke minst at vi i vår dialog med afrikanske land bør gjøre det glassklart hvor lite vellykket deres valg denne gangen har vært.
Jan Simonsen (uav): Jeg har ikke flere tilleggsspørsmål. Jeg er fornøyd med svaret og håper bare at utenriksministeren tar disse tankene rundt det som har skjedd, med seg i den videre debatten om Irak-spørsmålet.
Utenriksminister Jan Petersen: Ja, det var for så vidt bare en sending videre. Men jeg har lyst til å si at Irak-spørsmålet ligger i FNs sikkerhetsråd, og jeg har full tillit til de 15 medlemmene i FNs sikkerhetsråd.