Stortinget - Møte onsdag den 29. januar 2003 kl. 10
President: Kari Lise Holmberg
Spørsmål 25
Trine Skei Grande (V): Jeg ønsker å stille følgende spørsmål til miljøvernministeren:
«Staten påvirker miljøet indirekte gjennom sin innkjøpspolitikk. Offentlige virksomheter kjøper varer og tjenester for over 200 milliarder kr hvert år. Ved å foretrekke de mest miljøvennlige alternativene kan staten bidra til en vridning av produksjonen i mer miljøvennlig retning.
Hvilke initiativ vil Regjeringen ta for at produkter av gjenvunnet materiale prioriteres ved innkjøp i offentlige virksomheter?»
Statsråd Børge Brende: Jeg er enig med representanten Skei Grande i at staten bør gå foran og utnytte sin forbrukermakt gjennom å etterspørre miljøvennlige produkter og tjenester. Derfor er «grønne innkjøp» et sentralt satsingsområde i Regjeringens Grønn Stat-arbeid. Staten skal ikke bare stille miljøkrav til omverdenen, men også være miljøvennlig i sin egen drift.
Vi har satt oss som et konkret mål for arbeidet med Grønn Stat at alle departementene skal komme skikkelig i gang med arbeidet. Det har man også gjort. Vi skal innføre systemer for miljøledelse innen 2005, og da skal dette være på plass. Dette vil sikre en systematisk og langsiktig innsats for å ivareta miljøhensyn i driften av virksomheten. I tillegg til «grønne innkjøp» dreier dette seg også om miljøvennlige løsninger innenfor avfall, energi og transport. Vi har nå sendt på høring et forslag til veileder for å sikre effektiv og god gjennomføring av dette overalt i staten.
I november i fjor sendte jeg også et brev til alle departementene, der jeg bad om at det etableres rutiner både i departement og underliggende etater som sikrer økt bruk av papirprodukter basert på gjenvunnet materiale.
Også for en rekke andre produkter er det mulig å etterspørre avfallsbaserte løsninger. For eksempel lages det faktisk kontorstoler av gjenvunnede bruskorker og ketchupflasker på Røros. Det er viktig at staten gjennom sine innkjøp bidrar til å styrke markedet for avfallsbaserte råvarer. Dette kan skje gjennom å etterspørre produkter basert på avfall og ved å forsikre seg om råvarene som benyttes i produksjonen av ulike produkter, helt eller delvis er basert på avfall.
Hver enkelt statlig virksomhet er direkte ansvarlig for egne innkjøp og er gjennom ny lov om offentlige anskaffelser pålagt å ta miljøhensyn ved den enkelte anskaffelse. Nærings- og handelsdepartementet utarbeider nå en egen veileder om hvordan «grønne innkjøp» kan gjennomføres i tråd med regelverket.
Å ta miljøhensyn ved innkjøp innebærer at det legges vekt på produktenes påvirkning på det ytre miljø, og at det tas hensyn til miljøkonsekvenser gjennom hele livsløpet til produktet, fra råvareutvinning til utrangering. Å gjennomføre slike vurderinger kan være komplisert, og det er derfor opprettet miljømerkeordninger som skal gjøre arbeidet og valget enklere for innkjøpere, bl.a. den offisielle nordiske miljømerkeordningen Svanen. For å kunne bli miljømerket blir det for mange produkter stilt krav om bruk av gjenvunnet materiale som råvare i produksjonen. I tillegg skal produktene kunne gjenvinnes når de ender opp som avfall. Regjeringen ser svært positivt på disse ordningene og bidrar økonomisk til at de opprettholdes og utvides til å gjelde flere produktgrupper.
Staten kan gi viktige signaler utad ved å feie for egen dør, som representanten var opptatt av, samtidig som staten gjennom sine innkjøp har betydelig påvirkningskraft og reell mulighet til å påvirke utviklingen av markedet for miljøvennlige produkter.
Trine Skei Grande (V): Tusen takk for et veldig godt svar.
Jeg er glad for at miljøengasjementet hos statsråden er så stort, og at man følger opp det Venstre-initiativet fra Bondevik I som heter Grønn Stat. Jeg har også stor sans for at man ønsker å bruke markedet til miljøets beste.
Oppfølgingsspørsmålet mitt er om statsråden føler at alle strukturer i staten, også de som tradisjonelt ikke har hatt noe miljøengasjement og miljøkompetanse i sin midte, føler at dette er noe de skal være med på.
Statsråd Børge Brende: Det er et viktig spørsmål som representanten Skei Grande tar opp der. Vi jobber nå aktivt i forhold til alle departementene, og også for at de skal følge opp sine etater. Men etter at dette nå igjen blir understreket, skal vi gå en runde i forhold til at det ikke bare er departementene og de helt nærliggende etatene, men også statens ytre etater, statsaksjeselskaper og forvaltningsselskaper som kan være aktuelle for å få en påminnelse om dette.
Hvis man ser på alle de innkjøpene staten gjør i løpet av ett år, er de utrolig store, og gjennom å gå foran med et godt eksempel, f.eks. ved stort sett å bruke returpapir der det er mulig, vil det også legge grunnlaget for bedrifter innenfor miljøteknologi, som ikke minst Venstre har vært opptatt av, og som vi vil prøve å følge opp også i Regjeringen, noe som også er fastslått i Sem-erklæringen. Så vi står på her.