Stortinget - Møte onsdag den 29. januar 2003 kl. 10
President: Kari Lise Holmberg
Spørsmål 21
Heidi Sørensen (SV): Jeg takker presidenten for velvillig håndtering og statsråden for at hun ventet, og beklager på det sterkeste forsinkelsen.
Jeg har et spørsmål til samferdselsministeren:
«Alnabru er det mest belastede området i byen når det gjelder helsefarlig luftforurensning. Planer om utvidelse av Alnabruterminalen vil medføre økt trailertrafikk i dette området. Godsterminalen på Alnabru har ingen havnetilknytning, og mye omlasting skjer fra tog til trailer og omvendt.
Hvordan vurderer statsråden utvidelsen av og framtiden for Alnabruterminalen, sett i lys av luftforurensningssituasjonen i Groruddalen og målsettingen om bedre samkjøring mellom frakt av gods på skip og tog?»
Statsråd Torild Skogsholm: Representanten Sørensen tar opp et viktig og vanskelig spørsmål – avveiningen mellom storsamfunnets behov for miljøvennlig og effektiv transport av varer, og de negative virkningene av slik transport for miljø, helse og trivsel i nærområdet til Alnabru.
For å oppnå nasjonale målsettinger om effektiv og miljøvennlig godstransport må Norge ha et velfungerende knutepunkt for gods med gode utviklingsmuligheter for kombinerte transporter. Ikke minst gjelder det for å kunne styrke jernbanens rolle i godstransport. Alnabruterminalen har en transportmessig svært god plassering for et slikt knutepunkt, og økt bruk av kombinerte transporter og containerfrakt har gitt sterk vekst i behandlingen av gods på Alnabru.
Terminalen har havnetilknytning til Oslo Havn, ved et eget godstogspor fra Alnabru til Sørenga. Forholdene er derfor lagt godt til rette for å samkjøre gods mellom skip og tog.
Store transportaktører har vist stor interesse for å øke bruken av jernbanetransport. Flere store terminalanlegg er derfor bygd ut i området, og det er planer for ytterligere utbygging.
Det er stort behov for miljøforbedring i Groruddalen. Derfor er det nå etablert et bredt samarbeid mellom staten og Oslo kommune om bedre miljø i Groruddalen, hvor miljøvennlig transport og forbedring av uteområdene er et viktig tema, og næringslivet og lokale organisasjoner blir invitert til samarbeid. En samarbeidsgruppe der også samferdselsmyndighetene deltar, vil før påske legge fram et konkret program for dette arbeidet.
For å bidra til å bedre helse- og miljøsituasjonen i Groruddalen har jeg bedt Vegdirektoratet, i samarbeid med Oslo kommune, utarbeide en beredskapsplan for lokale akuttiltak på dager med stor forurensning av nitrogendioksid og svevestøv. Beredskapsplanen skal inneholde tiltak som kan settes i verk fra og med neste vinter.
Jeg har også bedt om at Vegdirektoratet ser på mer langvarige tiltak og virkemidler som kan bidra til å oppfylle nasjonale og lokale mål om reduksjon av forurensningen. Her er det også et sterkt lokalt engasjement i Oslo, og staten og Oslo kommune samarbeider bl.a. sterkere enn noen gang om å framskynde opprustning og utbygging av T-banesystemet og andre deler av kollektivtransporten i Oslo-området, slik at flere velger bort bilen og miljøutslippene fra transportsektoren reduseres.
Flytting av dagens godsterminal vil føre til dårligere forhold for jernbanen og økte miljøproblemer i Oslo-området, bl.a. i form av mer trafikk på veg gjennom Groruddalen.
Heidi Sørensen (SV): Det er to forhold jeg har lyst til å spørre om videre. Jeg er enig i at dette er en vanskelig sak, og jeg vil få understreke at heller ikke vårt parti har konkludert, fordi dette berører planer som strekker seg langt fram i tid, ikke minst når det gjelder håndtering av gods. Men statsråden er også sikkert klar over vedtaket i Oslo bystyre, og det som byrådet i Oslo jobber hardt for, Fjordbyvedtaket, om at det fra 2011 ikke skal være noen containerhavn på Sørenga. Da mister Alnabruterminalen sin havnetilknytning. Jeg vil gjerne høre statsrådens vurderinger av terminalen i lys av det.
Det skal lages en miljøplan for Groruddalen, som plankontoret i Groruddalen har ansvaret for. Er det ikke da litt uheldig hvis man konkluderer med utvidelse av Alnabruterminalen uten at dette inngår i det totale planarbeidet?
Statsråd Torild Skogsholm: I forhold til det aller siste som representanten var inne på. vil jeg si at jeg er opptatt av at vi har et godt samarbeid mellom staten og kommunen nettopp for å ivareta de hensynene som vi bør og skal ta i forhold til de lokale miljøforholdene, både på kort og på lang sikt. Det er klart at det ligger en del usikkerhet fram i tid, og ikke så veldig langt fram i tid. De investeringene man eventuelt gjør, det være seg på jernbanesporet eller i forhold til havn og terminaler, er gjerne litt langsiktige investeringer. Derfor er det viktig at alle berørte parter setter seg ned og går gjennom hva resultatet vil være, på hvilke måter vi kan imøtekomme både krav og ønsker om at det skal være gode bomiljø, og at vi totalt sett skal ha gode miljøløsninger. Og når jeg sier gode miljøløsninger, mener jeg også gode transportløsninger som gir gode miljøresultater.
Heidi Sørensen (SV): Da må jeg gjenta spørsmålet mitt om Fjordbyvedtaket og Alnabruterminalen sett i lys av det.
Så vil jeg også si at det pr. dato ikke eksisterer, i hvert fall ikke som jeg kan se, noen gode, helhetlige planer for å få mer transport fra trailer og over på båt og tog. Vi har en uavklart havnesituasjon i Oslofjorden, og vi har også en uavklart terminalsituasjon i Stavanger. Det å tenke på jernbane og havn når det gjelder dette, blir en viktig jobb i forbindelse med behandlingen av Nasjonal transportplan.
I forbindelse med kollektivmeldingen foreslo SV at vi skulle få en egen melding om kollektivt gods, men det avviste flertallet. Jeg nærer en viss frykt for at denne svært viktige godsproblematikken vil drukne i Nasjonal transportplan. Jeg kjenner vel medlemmene i komiteen såpass godt at jeg tror det vil være ting som står dem nærmere enn den framtidige godshåndtering. Hvordan har statsråden tenkt å håndtere dette?
Statsråd Torild Skogsholm: Aller først vil jeg si at jeg er veldig glad for at det ikke ble en felles kollektiv- og godsmelding. Det er to atskilte spørsmål, selv om begge deler i stor grad er myntet på å skape bedre miljø lokalt så vel som nasjonalt.
Når det gjelder jernbane og havn, viser det seg at transportovergangen mellom sjø og jernbane ikke er så stor. Den skulle gjerne vært større, men den er ikke så stor. Det viser seg nok i praksis at den største gevinsten kan vi hente ved å utnytte mulighetene for overgang mellom veg og jernbane. Det er selvfølgelig en utfordring nettopp å ta vare på alle de tre sektorene, overgang både fra veg til jernbane og, i den grad det er mulig, fra havn til jernbane. Det skal vi prøve å ivareta når vi jobber med transportplanen, i den grad det er mulig. Det er nettopp den prosessen man har satt i gang på jernbanesiden nå, og man har hatt en høring om hvilke muligheter det på lang sikt er for gods på jernbane.
Presidenten: Da går vi tilbake til spørsmål 15.