Du bruker en gammel nettleser. For å kunne bruke all funksjonalitet i nettsidene må du bytte til en nyere og oppdatert nettleser. Se oversikt over støttede nettlesere.

Stortinget.no

logo
Hopp til innholdet
Til forsiden
Til forsiden

Stortinget - Møte onsdag den 29. januar 2003 kl. 10

Dato:
President: Kari Lise Holmberg
Tilbake til spørretimen

Spørsmål 10

Sigbjørn Molvik (SV): Jeg vil stille følgende spørsmål til justisministeren:

«Ifølge NRK Telemark den 16. januar d.å. er brannvesenet på Rjukan blitt bedt om å foreta utrykning for å sjekke et mulig innbrudd. Årsaken er at politiet skal omorganiseres og spare penger. Politiet på Rjukan rykker heller ikke lenger ut ved brannmeldinger nattetid.

Mener statsråden det er riktig at politiet i Telemark kan be brannvesenet om å påta seg ordinært politiarbeid for å gjennomføre omorganiseringer og innsparinger i politiet?»

Statsråd Odd Einar Dørum: Det er innhentet opplysninger om denne hendelsen fra Politidirektoratet. Operasjonssentralen i Telemark politidistrikt fikk den 23. desember 2002 kl. 23.43 melding om at et lys kom på for så å bli slått av igjen etter ca. to minutter på Rjukan barneskole. Det var ikke sett personer på stedet. Det ble deretter rettet spørsmål til brannvesenet om de hadde en bil i området og hadde en mulighet til å undersøke forholdet. Brannvakten meldte tilbake at de ikke hadde noen i området og derfor ikke kunne sjekke stedet. Etter samtale med reservetjenesten i Rjukan besluttet politiet at det ikke var nødvendig å foreta egen utrykning.

Det var, som det framgår, ingen melding om innbrudd, og ingen personer var observert på stedet. Heller ikke i ettertid er det konstatert at det er forøvet innbrudd på skolen. På bakgrunn av at skolen er kommunal eiendom, fant politiet å kunne rette en henvendelse til en kommunal beredskapsvakt om å foreta en slik undersøkelse i stedet for å varsle skolens rektor eller andre ansatte i kommunen på denne tiden av døgnet. Henvendelsen har således ingen sammenheng med politidistriktets økonomi eller den generelle omorganisering av politiet.

Operasjonssentralen styrer den operative tjeneste i politidistriktet og vil i de fleste tilfeller videreformidle melding til politi som er på vakt på stedet. Det lokale politi kjenner best til forholdene i eget distrikt og vil i hvert enkelt tilfelle vurdere om patrulje kjører til stedet eller om utrykning skal foretas. Politiet vil i de fleste tilfeller rykke ut ved melding om brann, men også for denne type hendelser vil politiet foreta en vurdering ut fra meldingens karakter.

Brannvesenet og politiet i Telemark har som nødetater et meget godt samarbeid. Jeg oppfatter politiets henvendelse til brannvakten som en forespørsel om å undersøke forholdet hvis brannvakten hadde operativt personell ute, ikke å foreta utrykning i stedet for politiet. Dette må etter min mening aksepteres i den konkrete situasjon.

Sigbjørn Molvik (SV): Jeg vil takke statsråden for svaret.

Uansett hva som er den konkrete bakgrunnen for denne hendelsen, er det slik at man på Rjukan har fått en betydelig dårligere polititjeneste enn det man hadde. Det er én polititjenestemann som har hjemmevakt på natta, og det er denne politimannen som sjøl må vurdere om en oppringing er viktig nok til at det er økonomisk og budsjettmessig forsvarlig å rykke ut. Befolkningen er bekymret over dette, og det skaper økt utrygghet i lokalsamfunnet. Representanter for de politiansatte er også bekymret over at omorganiseringer og innsparinger reduserer politiets mulighet til å være en synlig og integrert del av lokalsamfunnet og en viktig medspiller i det forebyggende arbeidet som foregår i lokalsamfunnet, ikke minst blant barn og ungdom. Spørsmålet blir da: Deler statsråden denne bekymringen, og hva vil statsråden gjøre for å forhindre at omorganiseringer i politietaten gir en dårligere polititjeneste rundt om i landet?

Statsråd Odd Einar Dørum: Dette var en todelt kommentar. For det første gikk det på den konkrete hendelsen. Den fant jeg grunn til å gå inn i, og som jeg sa, hadde den hendelsen ikke noe å gjøre med politidistriktets økonomi eller den generelle omorganiseringen av politiet. Man hadde altså valget mellom å snakke med noen som kunne være til stede, og som var på jobb, og å varsle skolens rektor eller andre ansatte.

Når det gjelder det generelle, som var den andre delen av spørsmålet/kommentaren, går det på politireformen. Den er under evaluering i år, 2003, og vil endelig bli vurdert i 2004. Det er for tidlig å trekke konklusjoner av det. Stortingets hensikt har vært at man skal få mer operativt politi ut av reformen, og det er helt klart at politidistriktet følger med i dette. Det gjør også jeg som statsråd, og det har også Stortinget gjort gjennom alle de forutsetninger som er knyttet til budsjettet for 2003. Her deler vi den oppfatning at reformen skal ende med et sluttresultat som gir god valuta for pengene, og det er min oppgave å påse det. Jeg mener det selv, og Stortinget har gitt meg et klart oppdrag når det gjelder det.

Sigbjørn Molvik (SV): Jeg takker igjen for svaret, og er glad for at statsråden vil følge med i utviklinga. Nå er det slik at det skal foregå en evaluering. Den foregår allerede, forstår jeg, og skal avsluttes i 2004, som statsråden sa. Jeg regner det da som sjølsagt at både politimestrene og polititjenestemennenes organisasjoner blir trukket med i denne evalueringa. Men minst like viktig er det, slik jeg ser det, at kommuner, lokalsamfunn, organisasjoner som arbeider med barn og unge, og befolkningen generelt får anledning til å gi uttrykk for sine opplevelser av den omorganiseringa som nå finner sted. Vil statsråden sørge for at brukerne, for å bruke et slikt uttrykk, av politiets tjenester får en bred plass i denne evalueringa?

Statsråd Odd Einar Dørum: Når det gjelder politireformen, har det hele tiden vært et tett og godt samarbeid mellom politiledelsen og dem som har sitt arbeid i politiet, så det tar jeg for gitt vil fortsette med denne reformen. Det er noe av nøkkelen til reformen at de som deltar, skal føle at dette er de med på, og at de gjennom reformen, som ikke bare går ut på å omorganisere, men også å heve kompetansen, skal føle at de får valuta for det.

Når det gjelder selve den praktiske måten å gjennomføre evalueringen på, har jeg ennå ikke vært inne i det, men jeg skal helt klart ta med meg de synspunkter representanten har formulert til meg i sine kommentarer.

: